Arçelik A.Ş.’nin ilham veren buluşçuları
Türkiye’nin patent şampiyonu Arçelik A.Ş.’nin her yıl geliştirdiği yüzlerce buluşta teknolojiyle fark yaratan çalışanlarının imzası bulunuyor. Şirketin Ar-Ge ve inovasyon alanındaki başarılı çalışmaları ödüllendirdiği Buluş Günü’nde bu yıl 508 buluşçu ödül aldı. Arçelik A.Ş., Dünya Fikri Haklar Örgütü tarafından yayımlanan “En çok uluslararası patent başvurusu yapan şirketler” sıralamasında 74’üncülüğe yükselirken, buluş ekibindeki kadın çalışan sayısının artışı ile doğru orantılı olarak buluşlarıyla fark yaratan kadınların sayısı da son 2 yılda yüzde 34 artarak 86’ya ulaştı.
Arçelik A.Ş.’nin 19’uncu Buluş Günü, 16 Mayıs tarihinde Faruk Ilgaz Tesisleri’nde gerçekleşti. Törende, yenilikçi ürün ve teknolojiler geliştirerek fark yaratan 508 buluşçu ödüle layık görüldü. Arçelik’in geliştirdiği, dünyanın en enerji verimli fırınından yeni nesil çay makinesine, “Fresh-meter”dan (Tazelik ölçer) yıkama ve kurutma performansı yüksek bulaşık makinesine hayatı kolaylaştıran pek çok ürünün yaratıcı ekibinde toplumsal cinsiyet eşitliği ön plana çıkıyor ve kadınların sayısı artıyor. Son 2 yılda yüzde 34 artışla, buluşlarıyla fark yaratan kadın çalışanların sayısı 86’ya ulaştı.
Patent başvurularında Türkiye’de lider olan Arçelik A.Ş., Birleşmiş Milletler bünyesindeki Dünya Fikri Haklar Örgütü (WIPO) tarafından yayımlanan ‘En Çok Uluslararası Patent Başvurusu Yapan Şirketler’ listesinde de 2016’daki toplam 270 patent başvurusuyla 74’üncü sırada yer alıyor. Türkiye’den Dünya Fikri Haklar Örgütü’ne yapılan her 3 uluslararası patent başvurusundan birini gerçekleştiren Arçelik A.Ş. , yurt içinde ve dışındaki toplam 14 Ar-Ge Merkezi ve bin 300’den fazla Ar-Ge çalışanıyla, bugüne kadar 3 bine yakın buluşa imza attı.
Fatih Ebiçlioğlu: “İş hayatında çeşitliliği destekleyen projeler yürütüyoruz”
Koç Holding A.Ş. Dayanıklı Tüketim Grup Başkanı Fatih Ebiçlioğlu, “Dünya Fikri Haklar Örgütü WIPO sıralamasında 4 sıra yükselerek 74’üncülüğe çıkmamız, Ar-Ge’ye ve inovasyona verdiğimiz önemin bir sonucudur. Bu başarıyı Topluluğumuza kazandıran da buluşçularımızdır” dedi. Koç Topluluğu’nun birçok alanda olduğu gibi, toplumsal cinsiyet eşitliğini merkeze alan önemli çalışmalar yürüttüğünü vurgulayan Ebiçlioğlu, şöyle konuştu: “Topluluk olarak kadınların iş hayatına katılımında fırsat eşitliğine sahip olmasını destekliyoruz. Birleşmiş Milletler’in Küresel Kalkınma Hedefleri arasında yer alan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ alanında, iş hayatında çeşitliliği destekleyen önemli projeler yürütüyoruz. Buluşçu sayımızdaki artışı hem Ülkemiz hem de Şirketimizin geleceği açısından önemsiyoruz. Arçelik A.Ş. her alanda olduğu gibi inovasyon ekosisteminin gelişmesi alanında da öncülük ediyor. Bundan ayrıca memnuniyet duyuyorum. ”
Hakan Bulgurlu: “Buluş alanında fark yaratan kadınlarımızın sayısını daha yukarıya taşımak hedefindeyiz.”
Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu ise, “Ülkemizin her üç uluslararası patent başvurusundan birinde Arçelik buluşçularının katkısı var. Ekibimizde tek başına orta ölçekli bir şirketten daha fazla buluşa sahip çalışma arkadaşlarımız bulunuyor. Yeni buluşlar Arçelik’i Türkiye’de liderliğe, dünya arenasında da en üst sıralara taşıyor” dedi.
Kadınların iş süreçlerine katılımının yetenek çeşitliliğini sağladığını ve bu sayede daha başarılı iş sonuçları elde edileceğine inandığını söyleyen Hakan Bulgurlu, “İş hayatında çeşitliliğin, yaratıcılığı ve yenilikçiliği beraberinde getirdiğine inanıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda olduğu gibi inovatif süreçlerimizde de artması bizi gururlandırıyor. Buluş alanında fark yaratan kadınlarımızın sayısını daha yukarıya taşımak hedefindeyiz” dedi.
Arçelik’in ilham veren buluşçularının yenilikçi projeleri
“FreshMeter-Tazelik ölçer ürünüyle, buzdolabı teknolojisi için yaptığı çalışmaların sonucunda ödüle layık görülen Ar-Ge Direktörlüğü Termodinamik Teknolojileri ailesinden mühendis Aylin Met, ürünün çıkış noktasını şöyle anlattı: “Bu projedeki hedefimiz, gıdaları uzun süre muhafaza ederken taze olup olmadığını belirlemekti. Öncelikli olarak maliyeti yüksek, çabuk bozulabilen ve tüketicilerin tazeliğini anlamakta en çok zorlandığı et ve et ürünlerini projemiz kapsamına aldık. Dünyada atık gıda miktarının 1,3 milyar ton olduğunu ve yüzde 50’ye yakının da et ve et ürünlerinden oluşturduğunu düşünürsek, projemizin motivasyon kaynağı çok net.”
Bulaşık Makinesi İşletmesi Ar-Ge ve Sistem tasarım mühendisi Hasret Gürsoy Külahcı Arçelik’in en çok patenti olan kadın çalışanı. Bulaşık makinesinde kurutma ve yıkama performansını artıran aksesuar ve parça çalışmalarıyla 38 patentin sahibi Külahcı ise “Yaratıcılık öncelikle insan ihtiyaçlarından tetikleniyor. Arçelik A.Ş. geliştirdiği yenilikçi teknolojilerle insanların ihtiyaçlarına göre çözümler sunuyor” dedi.