DOLAR 34,5068
EURO 36,1926
ALTIN 2984,504
BIST 9367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Boya sektörü, büyümeye devam edebilmek için yeni yollar arıyor

    Boya sektörü, büyümeye devam edebilmek için yeni yollar arıyor
    22.04.2024
    A+
    A-

    BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş, Painİstanbul&Turkcoat Fuarı öncesi düzenlenen yemekte boya sektörüne 2024 yılında yüzde 20 büyüme beklendiğini belirtti. Boya sektöründe Türkiye’nin dünyada üretimde Almanya İspanya, Fransa ve İtalya’dan sonra 5. sırada olduğunu, hedefin 4. sıraya yükselmek olduğunu belirten Baytaş, “Türkiye de 600 bin ton boya üretimi var.  160 ülkeye ihracatımız var. Boya sektörünü sadece inşaatlar olarak düşünmeyin, koruyucu özelliği nedeniyle sanayide de çok yoğun kullanılıyor. İhracatın yüzde 85’ini 10 firma yapıyor, üretimin de yüzde 85’ini yine bu 10 firma yapıyor. Hammaddenin yüzde 70’ini yurtdışından ithal ediyoruz ancak katma değerli ürünlerimiz var. Uçak boyaları, gemi boyaları, yerli aracımız TOGG’un boyasını da Türkiye’de üretiyoruz.” dedi.

    Maliyetler arttı; bu sanayi bu ücretleri kaldırmıyor

    Baytaş, “Enflasyon arttı, cezayı sanayiciler çekiyor. Eleman kıtlığı başladı. Sektörde, mavi yakalıların maaşları yaklaşık 25-30 bin TL. Ancak eleman biraz fazla maaş verene hemen gidiyor. EYT bile bize yük oldu.” diye belitti. Sektörün en önemli sorunlarının finansman yapısı, yerelleşme, hammaddenin peşin ithal edilmesi olduğunu söyleyen Baytaş, “Uzun vadeler sektörü yoruyor, vadelerin, yurt dışında da olduğu gibi 2-3 aya inmesi gerekiyor. Kimya olmadan hiçbir şey olmaz artık bu çok net anlaşıldı, teşvikler de verilmeye başlandı, açılmak üzere olan tesislerimiz var.” dedi.

    Türkiye Boya Sanayi teknoloji merkezi olma yönünde emin adımlarla ilerliyor

    BOSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hakan Ünel, “BOSAD uluslararası arenada WCC (Dünya Boya Birliği) ve CEPE (Avrupa Boyacılar Birliği) üyesidir. AR-GE merkezleri ve donanımlı işgücüyle Türkiye Boya Sanayi bölgemizde teknoloji merkezi olma yönünde emin adımlarla ilerlemektedir. Dinamik nüfusumuz ve güçlü altyapısı ile sektörümüz küresel üretici ve tedarikçiler nazarında cazip bir yatırım merkezi konumundadır. Son 20-25 sene içersindeki yerli yabancı işbirliklerinde bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Hammadde ihtiyacının yüzde 70-80’i dışa bağımlı olan sektörümüzde özellikle ara kimyasalların belirli bir program dahilinde yerelleştirilmesi sektörün ihracat pazarlarındaki rekabet gücüne büyük katkı sağlayacaktır” dedi. Ünel, “Regülasyonlar, sürdürebilirlik, döngüsel ekonomi, bio esaslı ürünler, karbon ayak izinin azaltımı önümüzdeki süreçte sektörümüzün öne çıkan konu başlıklarıdır. Hedefimiz ECS ve China Coat’ın ardından kendi konusunda 3. büyük fuar etkinlğini bir festival tadında gerçekleştirmektedir”  diye belirtti.

    Paintİstanbul&Turkcoat Fuarı’nın satışları Ocak ayında tamamlandı, 50’den fazla firma yer bulamadı

    Paintİstanbul&Turkcoat Fuarı’nı düzenleyen Artkim Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yaman, Türkiye’nin ticaret baş şehri İstanbul’un dünyanın önemli bir fuarcılık üssü olmaması için hiçbir neden olmadığını, fuarların sektörleri bir araya getirerek güçlendirmesinin yanı sıra turizmi de tetiklediğini belirtti. Yaman, “Artkim Fuarcılık olarak kimya, başta olmak üzere, 13 sektöre 13 özel ihtisas fuarları düzenliyoruz.  Toplamda 32 milyar dolardan fazla ihracat yapan sektörleri kucaklamaya, onları dünya ile buluşturmaya çalışıyoruz.  Son dönemde yaşanan pandemi nedeniyle fuarcılığın biteceğini düşünenlerin ne kadar yanıldığını dünyada hızla büyüyen fuarlardan anlayabiliyorsunuz. Bununla beraber biz de dünyanın en güzel kentlerinden biri olan, hatta bizce en güzeli olan İstanbul’u fuarlarımızla birlikte bir paket olarak sunuyoruz. Hem ticaret hem de keyif için zamanını en değerli şekilde geçirebileceği fuar tarihlerinin İstanbul’daki fuarlarımız olduğuna ikna ediyoruz alıcıları. Bunlarla birlikte güçlü fuarlar tabii ki sadARTece yerel katılımcı ile olmuyor, dünyadan tüm katılım gösterecek firmalarında, kendilerine iş ortakları bulabilecekleri en doğru yerin fuarlarımız ve İstanbul olduğuna anlatıyoruz. Fuarlarımıza ortalama 80 ülkeden katılımcı ve ziyaretçi geliyor” dedi.

    Dünyanın renkleri İstanbul’da buluşuyor

    Paintİstanbul&Turkcoat Fuarı’nın stand satışlarının ocak ayında tamamlandığı belirten Yaman, bu fuara direk katılımcı sayımız 359, ki bunun 243’ü yabancı katılımcı. 29 farklı ülkeden katılım olacak. Temsil edilen markaları sayarsak 586 katılımcımız olacak. 11.237 metrekare alanımız var, kısıtlı yer sebebi ile 50’den fazla firmayı dahil edemedik. Yüzde 30’u yabancı olmak üzere 9 binden fazla sektör profesyonelinin gezmesini bekliyoruz” diye belirtti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.