Hande Can: Tüketim çılgınlığı ile dünyaya çok tahribat verdik
Instagram’da Gardırop Gurusu ismi ile tanıdığımız, stylist Hade Can, pandeminin modaya etkilerini ve yeni kurduğu şirketi Gouroux ile ilgili gelecek hedeflerini MAG okurları için anlattı. Tüketim çıldığınlığı ile dünyaya çok tahribat verildiğinin altını çizen Can, pandemi ile birlikte moda sektörünün de başka bir yere evrildiğini belirtti. 2006 yılında başladığı stil danışmanlığı kariyerini home Styling ile de birleştiren Hande Can, kişilerden çok gittiği yerlerden, mekanlardan ilham aldığını vurguladı.
Sosyal medyada “Gardırop Gurusu” olarak tanıdığımız Stylist Hande Can, kurucusu olduğu Gouroux şirketinin sunduğu danışmanlık faaliyetleri, pandeminin modaya etkileri ve 2021 moda trendleri hakkında merak edilenleri
MAG okurları ile paylaştı…
Hande Can’ı biraz daha yakından tanımak isteriz. Bize kendinizden ve kariyerinizden bahsedebilir misiniz?
Sektöre televizyonculuk ile adım attım. Tam anlamıyla mutfaktan geldim diyebilirim. Aslında hep yapımcı olmak istemiştim ama ne kadar yapım tarafında olmak istesem de beni konumlandırdıkları alan itibariyle kendimi stil danışmanı olarak buldum. O zamanlar stil danışmanlığı gibi bir kavram yoktu. Kanallara ve yapımcılara ne kadar önemli olduğunu anlatmam uzun yıllarımı aldı ama şu an diziler bile styling ekibi ile çalışılıyor. 2006 yılından başladığım stil danışmanlığı hizmetimi yavaş yavaş home styling’e kaydırmaya başladım. Çünkü on beş sene sonunda home styling’ten aldığım hazzı styling’ten alamamaya başladım. Büyük bir proje veya çok yakın olduğum bir isim olmadığı sürece styling tekliflerini kolay kolay kabul etmiyorum. Yazmayı, okullarda veya sertifika programlarımda styling eğitimi vermeyi çok seviyorum. Kurucusu olduğum Gouroux (Guru) isimli şirketimin; marka danışmanlığı, marka iş birlikleri, sosyal medya iş birlikleri, gelin kampı, styling, ev ve mekân stylingi dahil olmak üzere birçok hizmetleri mevcut. Dolayısıyla oldukça yoğun bir çalışma tempom var. Ama işimi çok sevdiğim için tüm yorgunluğa değiyor sanırım.
Kurucusu olduğunuz “Gouroux”u yaratma fikri nasıl ortaya çıktı? Şirketinizin kuruluş hikâyesinden bahsedebilir misiniz?
Gouroux’u 2015 yılında kurdum. İlk kurduğum zaman kendime ait markam vardı ve koleksiyon yapıyordum. Daha sonra atölye ve üretim tarafını kapatıp birçok farklı hizmet veren fikir evi haline dönüştürdüm. Burada sürekli proje üretiyoruz ve birçok farklı marka ve kuruma danışmanlık veriyoruz. Evlenmek üzere olan gelinlere gelin kampı hizmeti vererek evlilik teklifi aldığı ilk andan, “evet” dedikleri son ana kadar gelinlik seçiminden tek taşına, evden çıkma kıyafetinden after party kıyafetine kadar her adımlarını planlayıp en stresli anlarını, en mutlu anlara çeviriyoruz. Yakın zamanda Juno Mimarlık ile proje ortaklığına başladık. Mimar Özge Uğur ile birlikte ev stylingi yapıyoruz.
Moda tarzınızı ve anlayışınızı nasıl tarif edersiniz?
Ben casual giyinmeyi çok seviyorum. Bazen çok radikal şeyler yaptığımda oluyor. Mesela düğün veya davetlere herkes üzerine manto veya şık bir üst alırken ben abiye kıyafet üzerine Adidas üstleri giyebiliyorum veya çok şık bir elbiseyi spor ayakkabı ile tamamlayabiliyorum. Modayı işim gereği çok yakından hatta bir sezon önden takip ediyorum ama moda bağımlısı değilim. Trendleri kendi stilimle yorumluyorum diyelim.
Favori tasarımcılarınız ve markalarınızı öğrenebilir miyiz? Siz kimlerden ilham alıyorsunuz?
Kreatif direktörü Maria Grazia Chiuri olduğundan beri Dior en sevdiğim markalar arasında ilk sıralarda. Johanna Ortiz, Silvia Tcherassi ve Khaite ilk aklıma gelen favori markalarımdan. Ben kişiden çok gittiğim yerlerden ilham alıyorum. Özellikle hiç gitmediğim yerlerde bulunmak beni ve yaratıcılığımı çok besliyor.
Stil sahibi olmak ile şık olmak arasındaki farkı nasıl tanımlarsınız?
Herkesin kendine has bir stili olmalı diğer türlü başkasının replikası oluyorsunuz. Şıklık göreceli bir kavram aslında ama klasik modellerin, şıklığın tanımını anlattığını söyleyebiliriz. Kendi vücudunu tanıyan, kendine yakışanı bilen, kendine güvenen kadınlar genelde daha şık diye tanımladığımız kategoriye sahip oluyorlar. Stil sahibi olunca nasıl şık, cool ve casual olunur gayet iyi bilirsiniz zaten.
Pandeminin modaya ne gibi etkileri oldu? Değişime uğrayan moda sektöründe ne tür yenilikler gerçekleşti?
Pandemi doğanın bir tür “yeter!” feryadıydı aslında. Moda ve modadan kaynaklı tüketim çılgınlığı ile maalesef dünyaya çok tahribat verdik. Pandemi moda sektöründe uzun yıllardır tartışılan sürdürebilirlik kavramının önemini ortaya koydu. Geleneksel moda haftaları tarihinde ilk kez dijital ortamda gerçekleşti. Mağazacılığın yerini e-ticaret almaya başladı ve en önemlisi kişiye özel hizmette artış oldu. Moda, pandemi ile birlikte bambaşka yerlere evriliyor. Bu hızlı değişim nerelere gidecek hep birlikte yaşayarak göreceğiz.
Normalleşme sürecinin yeni trendleri neler olacak?
Normalleşme sürecinde daha bilinçli tüketici ile karşı karşıya olacağımızı düşünüyorum. Daha çok etiket okuyan, ihtiyacı haricinden fazla bir şey almaktan kaçınan, karbon ayak izine göre hareket eden topluluk ile karşı karşıya olacağımız kesin ve bu bilinç gelecek için umut vaat edici. Tabii ki hiçbir ders almadan, eskisinden daha şuursuz tüketim çılgınlığı yapacak bir kesim de olacak. Ama asıl trend dijital alışverişler olacak.
2021 kış trendleri ve moda tercihinde nelerle karşılaşacağız?
2021 kış trendinin bir kaç anahtar trendinden bahsetmek gerekirse bohem tarzda elbiseler, deriler, gümüş tonlardaki kıyafetler, kırmızı ve morun birleşiminden oluşan renk geçişleri, maxi mantolar ve ufak kareli desenler bu kışın en göze çarpan trendlerinden.
Bu yıl gardırobumuzun olmazsa olmaz parçaları neler olacak?
Pandemi bir süre daha devam edeceği için ev giyimleri, eşofmanlar ve casual kıyafetler olmazsa olmaz parçalar olmaya devam edecek.
İlerleyen dönemlerde kariyerinizle ilgili gerçekleştirmeyi planladığınız hedefleriniz neler?
Moda, styling, vücut yapısına göre giyinmek, gardırop detoxu ve ev düzeni gibi bilgi birikimimi aktarabileceğim, izlerken öğrenebilecekleri, şu an televizyon kanallarında yayınlanan korkunç moda programların aksine, kaliteli, eğlenceli ve bağımlılık yaratacak bir program yapmak istiyorum. Uzun zamandır üzerinde çalıştığım kitap projem vardı. En kısa zamanda onu bitirmeye karar verdim. Ama asıl beni heyecanlandıran çok özel ve güzel bir projem var. Onu şu an söylemeyeyim sürpriz olsun.