DOLAR 34,5562
EURO 36,3223
ALTIN 2918,885
BIST 9659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Tasarruflu peteklerle 8 milyar TL kasamızda kalacak

    Tasarruflu peteklerle 8 milyar TL kasamızda kalacak
    13.01.2021
    A+
    A-

     

    1 metreküp doğal gaz için konutlarda ortalama 182,6 kuruş ödeyen tüketiciler, ısınmak için günde yaklaşık 20 TL harcıyor. Konutlarda yıllık ortalama 15 milyar metreküp doğal gazın tüketildiğine ve bunun ekonomik değerinin 28 milyar lira olduğuna dikkat çeken Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, geliştirdiği EHP teknolojisinin yer aldığı peteklerin kullanımıyla doğal gazdan %30,5’e varan oranda tasarruf sağlayarak, yılda ortalama 8 milyar TL’nin cebimizde kalacağına dikkat çekiyor.

     

    Soğuk havaların gelmesiyle birlikte doğal gaz kullanımı artarken faturalar da cep yakıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılının ilk yarısına ait açıkladığı enerji tüketim harcamalarına göre, tüketiciler konutlarda 1 metreküp doğal gaz için ortalama 182,6 kuruş harcarken, 24 saat çalıştırdıkları kombilerinin maliyeti ise günlük 20 liraya ulaşıyor. Hem çok para harcayıp hem de verimli ısınamamadan şikayetçi olan tüketicilerin kurtarıcısı ise tasarruflu petekler olabilir. Dünyada ilk ve tek, bilinen en hızlı, en verimli, en maliyet etkin ve en basit ısı transfer sistemini peteklerde kullanarak yüksek faturalara son vermeyi hedefleyen Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Malik Çağlar, doğal gazdan %30,5’e varan oranda tasarrufu sağlayan EHP’li peteklerle yılda neredeyse 8 milyar TL’nin kasada kalacağına dikkat çekiyor.

     

    Konutlarda Yılda Ortalama 28 Milyar TL Harcanıyor

     

    Türkiye’de son yıllarda Mart ve Nisan aylarının da soğuk geçmesiyle birlikte doğal gaz tüketimi ciddi artış gösteriyor. Pandemiyle birlikte evlerde izole olmaya çalışan hane halkının bu yıl da yüksek miktarda doğal gaz tüketimi gerçekleştireceği de düşünülüyor. Yıllık ortalama 15 milyar metreküp doğal gazın tüketildiği konutlarda yaklaşık 28 milyar TL’lik bir ödemenin gerçekleştiğine dikkat çeken Dr. Malik Çağlar’a göre, doğal gazdan tasarruf sağlamanın yolu kullanılan peteklerden geçiyor. Özellikle kış mevsimde konutlarda kullanılan eski teknolojiye sahip standart peteklerin tasarruf sağlamak için yeterli olmadığına dikkat çeken Çağlar, 11 yıllık Ar-Ge çalışması ile geliştirdikleri EHP teknolojili EHP’li petekler sayesinde verimli ve ekonomik ısınmanın mümkün olabildiğini aktarıyor.

     

    EHP’li Peteklerle 8 Milyar TL Cepte Kalacak

     

    Soğuk havalarla orantılı biçimde artan doğal gaz tüketimi ile faturalar kabarıyor. Günde ortalama 20 TL’lik doğal gaz tüketiminin gerçekleştiği konutlarda tasarrufun önündeki engeli ise yaklaşık yüz yıldır aynı teknoloji ile donatılan standart petekler oluşturuyor. Bu petekler, gerçek yaşam konforunu sağlayan 21 derecelik oda sıcaklığına yaklaşık 45 dakika gibi uzun sürelerde erişebiliyorken, verimli ısınmayı da sağlayamıyor. İçerisinde nano teknolojik partikülleri bulunduran EHP teknolojili peteklerle ise bir odayı muadillerine oranla 21 dereceye sadece 18 ile 22 dakika içerisinde ulaştırarak daha hızlı, daha verimli ve ekonomik ısınmayı mümkün kıldıklarını aktaran Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, tüketicilerin ısınmada tasarruf sağlayabilmesi için geliştirilen EHP teknolojili peteklerle evlerde sadece doğal gazdan yüzde 30,5’e varan oranda tasarruf sağlandığını ve bu sayede yılda ortalama 8 milyar TL’lik harcamanın önüne geçileceğini belirtiyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.