Elektrik tasarrufu konusunda doğru bilinen yanlışlar
Kış aylarında enerji kullanımı artıyor. Buna zam ve pandemi nedeniyle evlerde daha çok vakit geçirmek de eklenince elektrik ve doğal gazı daha dikkatli kullanmak şart oldu. Ancak elektrik tasarrufu konusundaki bazı bilgiler şehir efsanesi niteliğinde olup gerçeği yansıtmıyor. 11-17 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası’nda bu konuya eğilen elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip. com, elektrik tasarrufu konusunda yanlış bilinenleri ve yapılması gerekenleri sıraladı.
Kış geldiğinde elektrik ve doğal gaz kullanımı artıyor. Bu konuda başrolde ise ısıtıcılar yer alıyor. Sadece hava değil, pandemi nedeniyle vaktimizi evde geçirdiğimiz için de elektrik ve doğal gaz kullanımı artıyor. Bu da enerjiyi daha dikkatli ve tasarruflu kullanmayı zorunlu kılıyor. Ancak bu konuda gerçeği yansıtmayan pek çok bilgi dolaşıyor. 11-17 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası’mda bu konuya değinen elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip. com evde enerji tasarrufu konusunda yanlış bilinenleri ve yapılması gerekenleri sıraladı:
“Evde değilken ısıtmayı açık bırakmak enerji tasarrufu sağlar”
Yanlış. Bu, en çok tartışılan konuların başında geliyor, pek çok kişi kombiyi ya da ısıtmayı ev dışındayken de açık konumda bırakmanın tasarruf sağlayacağını iddia ediyor. Ancak ısıtmayı bütün gün düşük ısıda bırakmanın daha ucuz olduğu fikri bir efsane. Isıtmayı sadece ihtiyaç olduğunda kullanmak tasarruf etmenin en iyi yolu. Burada önemli olan bir diğer konu ise evi ısıtmak için gerekli olan enerji miktarı. Her ne kadar iyi yalıtım yaptığınızı düşünürseniz düşünün kaçaklar mutlaka oluyor, bu da daha çok enerji harcanmasına neden oluyor. Bu nedenle ısıtma sisteminin sadece kullanılacağı zaman açılması/yakılması daha uygun olacaktır.
“Sıcak su kazanını her zaman açık bırakmak enerji tasarrufu sağlar”
Yanlış. Uzmanlar, merkezi ısıtma sisteminiz varsa, sistem zamanlayıcısını ayarlamanın her zaman daha ucuz olacağını söylüyor. Böylece sıcak su ihtiyacı olduğunda ulaşılabiliyor. Bununla birlikte, gün boyunca soğumasını önlemek için sıcak su deponuzun iyi yalıtıldığından emin olun.
“Şarj aletleri prize takıldığında cihaz bağlı değilken elektrik harcamaz”
Yanlış. Şarj cihazları ister telefon ister laptop olsun, kullanılmadığı sürede fişten çekilmeli. Birçok şarj aleti, prizde bırakıldığında enerji kullanıyor. Oyun konsolları, dizüstü bilgisayarlar ve TV’ler bunlara dahil. encazip. com verilerine göre bu aletler kullanılmadığı zamanlarda da prizde kaldığında yılda 300 TL’lik bir harcamaya neden oluyor.
“Elektrikli ısıtıcılar, merkezi ısıtmadan daha ucuzdur”
Yanlış. Elektrikli ısıtıcılar, en pahalı ısıtma biçimlerinden biri. Evinizi ısıtmanın en ekonomik yolu ise termostatik radyatör vanaları, oda termostatı ve zamanlayıcı ile verimli bir gaz merkezi ısıtma sistemi kullanmak.
“Radyatörlere ayrı ayarlar yapmak tasarruf sağlar”
Doğru. Ne kadar çok kalemi kontrol edebilirseniz o kadar iyi. Ağırlıklı olarak bulunduğunuz bir odadaki ısıtmayla gün içinde pek de girmediğiniz ya da kullanmadığınız bir odanın ısısını farklı ayarlayarak tasarruf sağlayabilirsiniz. Bu nedenle ısıyı kontrol etmek için bir termostat kullanmanızı ve sık sık kullanmadığınız odalarda ısıtmayı azaltmak için termostatik radyatör valfleri kullanmanızı öneriyoruz.
“Isıtmadığımız odaların kapısını kapalı tutmak daha etkili ısınma sağlar”
Doğru. Isıtmadığınız odaların kapılarını kapalı tutmak gerekir. Radyatörler, elektrikli panel ısıtıcıları ve konveksiyon ısıtıcıları, bir odada sıcak hava akımı oluşturarak çalışır. Sıcak hava yükseldikçe, odanın diğer tarafına döner, soğur ve alçalır ve tekrar ısıtmak için zemine geri döner. Kapıları kapatmak, bu akımın belirlenen alanda kalmasını sağlar ve soğuk havanın girmesini durdurur.
“Çamaşır kurutma makinesi çok elektrik tüketir”
Doğru. Çamaşır kurutma makineleri en çok elektrik tüketen elektrikli ev aletlerindendir. Giysilerinizi iç mekanlarda kurutmak daha fazla avantaj sağlar. Hem tasarruf edersiniz hem de giysileriniz doğal kurutmayla daha az yıpranır.
“Elektriği gece saatlerinde tüketmek daha mı avantajlıdır”
Üç zamanlı tarife kullanılıyorsa, doğru. Pek çok tüketici, çamaşır ya da bulaşık makinesini çalıştırmayı gece saatlerine bırakmanın daha ucuza mal olacağını düşünüyor. Ancak tüketiciler özel olarak elektrik tedarikçileri ile görüşüp üç zamanlı elektrik tarifelerine geçiş yapmazlarsa elektrik enerjisi onlar için günün her saatinde aynı fiyatta olur, gece daha çok elektrik kullanmanın faturaya herhangi bir olumlu yansıması olmaz. Gece saatlerinde daha ucuz elektrik fiyatlarından faydalanmak için tüketicilerin mutlaka elektrik tedarikçileri ile bu doğrultuda anlaşma yapmaları gerekir.
“Elektrik enerjisi fiyatını devlet belirler”
Yanlış. Tüketicilerin önemli bir çoğunluğu tek bir elektrik tedarikçisinden devletin belirlediği fiyatlardan elektrik almak zorunda olduğunu düşünüyor. Aslında bu durum değişti, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) aldığı son kararla birlikte aylık 74 TL ve üzerinde elektrik faturası ödeyenler elektrik şirketi değiştirip daha ucuz fiyattan elektrik tüketebiliyor. Bu kapsamda yaklaşık 25 milyon tüketici elektrik tedarik şirketini değiştirerek ayda ortalama yüzde 15 daha ucuz elektrik faturası ödeyebiliyor.