World Cities Expo İstanbul’17 başladı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, günümüzün akıllı şehirlerini geleceğe taşıyan dünyanın öncü kurum, kuruluş ve uzmanlarını bir araya getiren World Cities Expo İstanbul’17 başladı. Teknoloji ve şehircilik entegrasyonunu metropollere taşıyarak geleceğin kent modeline yön verenleri bir araya getiren Dünya Akıllı Şehirler Fuarı’17 dünyaca ünlü konuşmacılar ile birbirinden önemli oturum ve panellerle 18 Mayıs’a kadar sürecek.
İstanbul gibi dünyanın en gözde metropolleri gelişen teknolojiyle birlikte akıllı şehirlere dönüşürken, bu değişimin öncüleri World Cities Expo İstanbul’17’de buluşuyor. İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla açılışı gerçekleşen Dünya Akıllı Şehirler Fuarı’17’nin ilk gününde “Teknoloji ve İnovasyon”, “Dijital Girişimcilik” ile “Eğitim ve Kültürel Yaşam” başlıklı oturumlarda akıllı şehirlerin geleceği konuşuldu.
“Şehirlerin 2020’ye kadar 1,5 trilyon dolarlık bir kaynak ayırmaları gerekiyor”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İBB Başkanı Kadir Topbaş, yaşanabilir yüksek standartlı şehirlerin ancak iş birliğiyle mümkün olduğunu aktararak, bilgi ve teknolojinin paylaşımının artık kaçınılmaz hale geldiğini, bu konuda kamu yöneticilerine büyük görevler düştüğüne dikkati çekti. Şehirlerin 2020 yılına kadar 1,5 trilyon dolarlık bir kaynak ayırmaları gerektiğini söyleyen Topbaş, akıllı toplu taşıma sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan akıllı binalar, çevre ve atık yönetimi gibi basit uygulamalarla 2050 yılına kadar yaklaşık 22 trilyon dolarlık bir tasarruf sağlanacağını tahmin ettiklerini aktardı.
Şehirleşmenin yoğunlaşması ve şehirlerin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan ihtiyaçların teknolojik gelişmelerin önünü açtığını vurgulayan Topbaş, “Kent nüfusunun hızla artması ve yoğunlaşmasıyla, her gün çok hızlı bir şekilde, adeta bir aritmetik düzende artış gösteren teknolojik gelişmelere tanıklık ediyoruz. 21. yüzyıl kritik bir eşik. Kentler cazibe merkezleri. Teknolojik gelişmeler zorunlu bir şekilde oluşuyor. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70’i kentlerde yaşayacak. Bu bir kehanet değil, gidişat bunu gösteriyor. Tabii, büyük şehirler ekonomik gelişmeleri de tetikliyorlar. Küresel hasılanın yüzde 80’i şehirler tarafından üretilmekte. Böylece şehirler, insanlar için bir çekim merkezi oluyorlar” dedi.
“İBB olarak pek çok yazılım geliştirip hizmete soktuk”
İnsanların yaşam kalitesini daha fazla yükseltmek için çalıştıklarını aktaran Topbaş, “İBB olarak pek çok yazılım geliştirip hizmete soktuk. Akıllı kent bağlamında ciddi mesafeler aldık. Mobil cep trafik ve İBB Navi gibi uygulamaları insanların hizmetlerine sunduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak kendi ürettiğimiz yazılımları ve tüm mobil uygulamaları bir platformda topladık ve İstanbullular bunlara çok kolaylıkla ulaşabiliyor” dedi.
Akıllı şehirler için sadece üst düzey teknolojilerin yeterli olmadığını aktaran Topbaş, “Teknolojik dönüşüm için aynı zamanda toplumsal dönüşüm de gerekiyor. Toplumun da buna hazır olması gerekiyor. Şehirler zaten her dönem kendilerine uygun teknolojileri kullanıyor. Kullanım artıkça kentsel alanlar hızla akıllı şehirlere dönüşüyor. Bu dönüşümün itici gücü olarak yenilikçi ve günümüzün teknolojileri görüyoruz. Akıllı çözümün can damarı ise verilerdir. Gerçek çözümlere ulaşmak için verinin gücünden istifade etmek gerekiyor. Üçüncü temel ayak ise bilinçli insanlardır. Toplumun bu seviyeye gelmesi ve bunu kabul etmesidir” dedi.
“Dünyada ilk kez cep telefonuyla simultane tercüme dinlenebilecek”
Uluslararası, panel ve konferanslarda kabinlerde yapılan simültane tercümeler ve bu amaçla kullanılan cihazlara gerek bırakmayacak bir yazılım ürettiklerini dile getiren Topbaş, “Kodlar verilerek cep telefonlarınızda simültane tercümeleri dinleyebileceksiniz. Kaç bin kişi olursa olsun, herkes cep telefonlarından simültane tercümeleri dinleyebilecek. Hatta statlarda binlerce insan, anonslara gerek kalmadan cep telefonlarından ne söylendiğini duyabilecek. Bunları dünyada ilk kez bizim ekiplerimiz başardı. Şu anda kulaklık ve cihazlar var. Belki bir sonraki toplantıda sadece bir kulaklık takdim ederek cep telefonlarınızda simültane tercümeleri dinleyebileceksiniz. Bunlar, insan ve kent hayatında önemli aşamalar. İşte akıllı şehirlerde, sorunları çözebilmenin yolu, daha ileriki aşamayı düşünmekten geçiyor.” diye konuştu.
Yakın geleceğe akıllı şehirler damgasını vuracak
18 Mayıs 2017 tarihine kadar devam edecek World Cities Expo İstanbul’17’de girişimcilik ve ekonomik gelişim, yenilikçilik ve teknoloji, büyük veri ve kent yönetimi, enerji, ulaşım ve akıllı toplum konuları akıllı kentler çerçevesinde mercek altına alınacak. Bu dev organizasyonda pek çok global ve yerel firma yer alacak. 3 bini aşkın iş adamı ve 300’den fazla global ve yerel basın mensubunun izleyeceği World Cities Expo İstanbul’un 10 bini aşkın profesyonel tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.