DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Gayrimenkulde bu yıl pazarlık marjları düştü

    Gayrimenkulde bu yıl pazarlık marjları düştü
    08.12.2020
    A+
    A-

    İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.’nin (İGD) hazırladığı ‘Gayrimenkul Piyasası Araştırması-2020’nin “Pazarlık Marjı” adlı bölümünün sonuçlarına göre, İstanbul’da 2019 yılında yüzde 7,7 olan satılık konutlarda pazarlık marjı, 2020 yılında yüzde 4,8 düzeyine geriledi. Kiralık konutlarda pazarlık marjı ise 2019 yılında yüzde 6,1 iken; 2020 yılında yüzde 5,6’ya düştü.

     

    İGD’ye göre satılık konutlarda pazarlık marjının hem satılık hem de kiralık daralması, piyasadaki talebin, arzdan daha hızlı arttığını ortaya koyuyor. Bunun en büyük sebeplerinden birisi ise yılın üçüncü çeyreğinde yapılan konut kredisi kampanyası. Beklenti ise, 2021 yılında konut piyasasında ekonomik durgunluk nedeniyle pazarlık marjlarının yeniden 2019 seviyesine gelebileceği yani pazarlık marjlarının artacağı; ticari gayrimenkul piyasasında da artış yaşanacağı yönünde. 

    İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş. (İGD), gayrimenkul satışı ya da kiralamasında, ‘ilana çıkış fiyatı ile gerçekleşen fiyat arasındaki farkı’ ifade eden pazarlık marjındaki 2019-2020 yılları değişim verilerini açıkladı.

    İstanbul gayrimenkul piyasasını ele alan ve detayları online basın toplantısıyla paylaşılan araştırmanın pazarlık marjı sonuçlarına göre, kentte 2019 yılında yüzde 7,7 olan satılık konutlarda pazarlık marjı, 2020 yılında yüzde 4,8 düzeyine geriledi. Kiralık konutlarda pazarlık marjı ise 2019 yılında yüzde 6,1 düzeyindeyken, 2020’de bu oran yüzde 5,6’ya düştü. Araştırmaya göre İstanbul’da konutlarda pazarlık payı yüzde 4,8 olarak gerçekleşirken araştırma genelinde pazarlık payının yüzde 3,2 ile yüzde 7 aralığında gerçekleştiği gözlendi. Pazarlık marjı İstanbul’da kiralık konutlarda yüzde 5,6 olarak gerçekleşirken, araştırma genelinde pazarlık payının yüzde 3,3 ile yüzde 9,1 aralığında gerçekleştiği gözlendi.

    İGD’nin, yaklaşık 500 gayrimenkul danışmanından aldığı verilerle tamamladığı araştırmanın sonuçlarının açıklandığı online toplantıya, İGD Sorumlu Değerleme Uzmanları ve şirketin kurucuları Dr. Ahmet Büyükduman ve Celal Erdoğdu ile İGD yetkilileri katıldı.  Toplantıda konuşan Büyükduman, 2020 yılında pazarlık marjlarında genel bir daralma yaşandığını belirterek, “Satılık konutlarda pazarlık marjının gerilemesi, piyasanın satıcı lehine döndüğünün bir göstergesiydi” dedi. 2020’de hem satılık hem de kiralık konutlardaki pazarlık marjlarının daralmasının dikkat çekici olduğunu da kaydeden Büyükduman, bu durumun piyasadaki talebin, arzdan daha hızlı arttığını ortaya koyduğunu ifade etti.

    2021’de pazarlık marjları artacak

    “Konut satışlarında 2020 yılı Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan durgunluk sonrası yapılan kampanyayla, konut piyasası satıcı lehine döndü; pazarlık marjının geçen yıla oranla azalmasının nedeni ise, alıcıların konut kampanyasındaki fırsatı kaçırmak istememesinden kaynaklandı” ifadesini kullanan Celal Erdoğdu ise, genel olarak alıcı yoğun dönemlerde pazarlık marjlarının daralma gösterdiğini kaydetti.  Konuşmasında, 2021 yılı pazarlık marjları beklentilerine de değinen Erdoğdu, şöyle konuştu: “Beklenti, 2021 yılında konut piyasasında ekonomik durgunluk nedeniyle pazarlık marjlarının yeniden 2019 seviyesine gelebileceği yani pazarlık marjlarının artacağı; ticari gayrimenkul piyasasında da artış yaşanacağı yönünde.”

     

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.