DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Pandemide modaya ilgi yüzde 55’e yükseldi

    Pandemide modaya ilgi yüzde 55’e yükseldi
    09.11.2020
    A+
    A-

    Pandemi nedeniyle çok sayıda mağaza fiziksel satış kanallarını geçici olarak kapatınca online alışverişe güçlü bir yönelme oldu. Bin beş yüz kişinin katılımıyla gerçekleşen Smart Shopper araştırmasına göre, Türkiye’de online satın alımlarda en büyük artış moda, ev ve elektronik ürünlerinde meydana geldi. Moda kategorisindeki satış oranı bir önceki yıl yüzde 19 iken 2020’de yüzde 55’e çıktı.

    Google ve KANTAR tarafından yürütülen Smart Shopper araştırması marka, pazarlama ve tüketici stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olmak için pandemi sırasındaki alışveriş davranışlarına ışık tutuyor. Araştırmaya göre Türkiye’de 2019’da yüzde 19 olarak gerçekleşen online moda kategorisi satın alımları, 2020’de yüzde 55’e çıkarak yüzde 36 arttı. Ev/bahçe kategorisinde online satın alma oranı geçen yıl yüzde 21 iken bu yıl yüzde 42’yi buldu. Elektronik ürünlerdeki online satın alım rakamı ise 2019’da yüzde 29’ken 2020 itibarıyla yüzde 42’ye çıktı.

    Dijital pazarlamaya hazırlıksız yakalanalar kaybetti

    Araştırma, online alışveriş yapan tüketicilerin sayısı arttıkça, alıcıların sorun yaşadığı konuların da arttığını gösteriyor. 2019’da Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 50’si alışveriş yaparken sorunla karşılaşırken 2020’de bu oranın yüzde 55 olduğu belirtiliyor. Bu sorunların büyük kısmının ürün bilgisinin yetersizliği, ürün hakkında yeterli yorum bulunmaması veya müşteri destek hattında uzun süre beklenmesi gibi nedenlerden kaynaklandığı belirtiliyor. Araştırma sonuçları, dijital pazarlama stratejisi bulunmayan ve tüketicilerin yoğun talibine hazırlıksız yakalanan e-ticaret sitelerinin müşteri memnuniyeti noktasında yetersiz kaldığını gözler önüne seriyor.

    Online’da tüketici davranışlarını analiz eden kazandı

    Online alışverişte kullanıcı deneyiminin önemini değerlendiren EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, “Bu yıl online alışverişte umulmayan bir yükseliş yaşandı. Mağazaların kapanması sonrasında ihtiyaçların online olarak karşılanması bir çoğumuzun ilk kez deneyimlediği bir durumdu. Özellikle e-ticaret alanında bir anda yoğun bir talep artışı yaşandı. Yaşanan değişime hızlı uyum sağlayanlar satışlarını artırırken, kullanıcı deneyimi konusunda elverişsiz şartlar sunanlar bu dönemin kaybedenleri oldu. EG Bilişim olarak şirketlerin potansiyel müşterilerine arama ağı reklamları, sosyal medya reklamları gibi dijital pazarlama araçlarını kullanarak ulaşmalarını sağlıyoruz. Tüketici davranışlarının analiz edilmesi, daha fazla müşteriye ulaşmayı beraberinde getiriyor.” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.