Pandemi sonrası turizm tasarımla şekillenecek
100 yıllık geçmişiyle dünyanın önde gelen markalarından Roca düzenlediği online etkinlikte Türkiye Marriot Otelleri İş Konseyi Başkanı Uygar Koçaş’ı ağırladı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Üyeliği görevini de yürüten Uygar Koçaş, “Turizmde gelecekle ilgili ipuçları” başlıklı konuşmasında pandemi sonrası Türkiye’nin turizmde tasarımla öne çıkacağını söyledi. Koçaş, Kapadokya örneğini vererek otantik ve yerel turizmin yükselişe geçeceğini vurguladı.
Banyo seramik sağlık gereçleri alanında yenilikçi çözümleriyle öne çıkan Roca Türkiye, yaşam şekillerimizin değiştiği bu dönemde turizm sektöründe çalışanlar için sektörün geleceğine ışık tuttu. 21 Ekim Çarşamba günü düzenlenen online etkinlikte açılış konuşmasını Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva yaptı.
“Daha yaşanılır bir dünya için birlikte çalışacağız”
İhtiyaç ve beklentilerin hızla değiştiği bu dönemde Roca’nın inovatif çözümleriyle en iyi kullanıcı deneyimini sunmaya odaklandığını söyleyen Salvador Lopez Oliva, “Tasarım ve mimarinin daha iyi, kaliteli ve güvenli yaşam alanları yaratmadaki önemli rolünü tartışılmaz. Roca olarak değişen ihtiyaçlara en uygun yanıtı verecek ürünlerimizi geliştirirken mimarlık ve tasarımdan ilham alıyoruz. Mimarlar ve tasarımcılarla ortak platformlar yaratıyor, bir araya geleceğimiz ve fikir alışverişinde bulunabileceğimiz etkinlikler düzenliyoruz. Türkiye’ye olan güçlü inancımızla, burada da farklı girişimlerle sektöre destek olmak, yeni işbirlikleri inşa etmek ve daha yaşanılır bir dünyaya katkı sunmak istiyoruz.” diye konuştu.
Dünyada en fazla turist ağırlayan 6. ülke Türkiye
Türkiye Marriot Otelleri İş Konseyi Başkanı Uygar Koçaş ise “Turizmde gelecekle ilgili ipuçları” adlı konuşmasında Türkiye’nin can damarı olan turizm sektörünün pandemi öncesi ve sonrası durumunu anlattı. Türkiye’nin 2019 yılını 34.520 milyar dolar turizm geliri ile kapadığını söyleyen Koçaş, şöyle devam etti: “2018 yılında gelen turist sayısı bakımından Türkiye, 45,8 milyon ziyaretçi ile ilk 10 ülke içinde 6. sırada. Dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında İstanbul da 8. sırada yer alıyor. Turizm sektöründe görülen en ufak bir daralma başta gıda, enerji, lojistik olmak üzere neredeyse tüm sektörleri olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye ekonomisini ciddi anlamda besleyen turizmde, pandemi sonrası da öne çıkmak ve gelirimizi artırmak istiyorsak dönüşüme hızla uyum sağlamalıyız.”
Tasarım ön plana çıkacak, bireysel seyahat artacak
Pandemi ile birlikte tatil anlayışının da değiştiğini ve hijyen ve güvenliğin ilk kriter haline geldiğini söyleyen Uygar Koçaş, “Turizmin geleceğinin temel noktaları, dijital turizm, teknoloji kullanımı, hızlı ve kolay temizlik, ve dışarıyı içeri taşımak olacak. Tasarım çok daha önemli olacak. Doğal havalandırma isteği camları büyütecek, insanlar dış ortamı iç mekanda da görmeyi, yaşamayı bekleyecek. Dolayısı ile dışarıyı içeri taşımak yeni trend olacak. Teknoloji kullanımı ile daha az temas daha fazla kişisellik talep edilecek. Kapadokya gibi otantik yerler başta olmak üzere, ülke içinde bireysel seyahatler daha fazla öne çıkacak.” dedi.