DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Zeytinyağı şirketi entegre proses kontrol ve üretim yönetim sistemiyle yetkinliklerini iyileştirdi

    19.10.2020
    A+
    A-

    İspanya’nın güneyindeki Endülüs Bölgesi muazzam kültürel ve tarihi mirası, kumsallar ve muhteşem halkıyla çok özel bir bölge. Endülüs aynı zamanda gastronomisiyle de öne çıkıyor. Her şeyden öte dünyanın en fazla zeytin yağı üretimi Endülüs’te gerçekleşiyor.

     

    Granada eyaletinin Doğu Dağları’nda, Benalúa de las Villas kasabasında 1954’te kurulmuş bir şirket olan San Sebastián – Conde de Benalúa Cooperative bulunuyor. Şu anda bin500 üyesi olan şirket, Amarga y Pica, Conde de Benalúa, ve Olivar del Sur gibi zeytinyağı markalarının üretimini ve satışını gerçekleştiriyor.

     

    Kuruluşundan itibaren şirket zeytin ve zeytinyağı arasındaki tüm üretim proses zincirinin kalitesini artırmaya çalışmıştır. Şirketin 14 bin hektar üretim alanı genelinde dağınık şekilde 50 kontrol istasyonu, çok titiz bir işleme ve gübre prosedürü bulunmaktadır. Ürün tesislere girdikten sonra detaylara verilen bu önem ve titizlikle şirket 34 milyon kilogram hasat edilmiş zeytini prosesten geçirebiliyor ve yaklaşık 8,5 milyon litre zeytin yağı üretimi gerçekleştiriyor.

    Bu, şirketin üç farklı bölümden oluşan zeytinyağı değirmeni sayesinde mümkün oluyor. Zeytinlerin getirilip temizlendiği ve silolara konulduğu kabul bölümü; zeytinlerin zeytinyağına dönüştürüldüğü yağ çıkarma bölümü ve nihai ürünün kooperatif üyelerine göndermek üzere bekletildiği bir kiler.

     

    Bilgili silolar

    Bu üç bölümü yönetebilmek için yağ değirmeninin kontrol birimleri üzerine kurulu bir otomasyon sistemi vardı. Sistem özellikle yağ tesislerini otomasyona geçirmeye yönelik çözümler tedarik eden sistem entegratörlerinin tescilli enstrümanlarıyla geliştirildi. Conde de Benalúa Üretim Müdürü Marisa García, konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi: “Zorluk yüksek kullanılabilirlik sağlamak veya kısa elektrik kesintilerine karşı koruyabilmek için tasarlanmamış, tam entegre olmayan izole sistemler olmasıydı. Bu planlanmayan arızalara ve hayli değerli ekipmanlarımızda sorunlara neden oluyordu”.

     

    Şirket daha dirençli bir üretim gerçekleştirebilecek alternatif teknoloji çözümleri aramaya başladı. Garía sözlerine şöyle devam etti: “Diğer sektörlerde başarısı kanıtlanmış, özellikle de yağ sektöründen daha gelişmiş sektörlerde deneyimi olan şirketlerle irtibata geçmeye karar verdik. Aradığımız şirketlerin tesislerimizdeki üretim kontrolünü iyileştirmemize olanak sağlayacak standart açık teknolojiler kullanması gerekiyordu”.

     

    Seçilen entegratör, Ansotec, Luis Alberto Guzmán tarafından 2007 yılında kuruldu. Ansotec, başta gıda, kimyasal ve ilaç sektörü olmak üzere sanayi sektörlerinde her türlü otomasyon ve kontrol prosesi de dahil, dijital dönüşüm çözümleri konusunda uzmanlaşmıştır.

    Rapor ve kurulum

    Guzman’a göre Ansotec tarafından verilen ilk karar, “Bir dijitalleşme raporlaması başlatmaktı, buna iki aşamada gerçekleştirilecek bir proje de dahildi”. Conde de Benalúa’dan García şöyle aktarıyor: “Ansotec’le birlikte biz de bir sistem denetimi gerçekleştirdik ve tesisi iki veya üç yıl içinde kapsamlı şekilde dijitalleştirmemize olanak sağlayacak bir otomasyon ve dijitalleşme planı taslağı çıkardık”. Ansotec’in Conde de Benalúa’ya bu amaçla suduğu teklifte tüm prosesi Rockwell Automation ekipman, sistem ve otomasyon teknolojilerini kullanarak gerçekleştirmek yer aldı. Ansotec yetkili bir Rockwell Automation sistem entegratörüdür.

     

    İlk aşama zeytinlerin zeytinyağına dönüştürüldüğü yağ çıkarma odasının otomasyonunu kapsıyordu. Burada tesisin prosesinin kalbini etkin bir şekilde yönetebilmek için ThinManager® görselleştirme platformu ve PlantPAx™ Distributed Control System (DCS) dağınık kontrol sistemi kullanıldı. İlk aşamada yapılan işlerde şirket tarafından kullanılan Microsoft® (Dynamics NAV) ERP sistemiyle entegrasyon da gerçekleşti.

    İkinci aşama tüm ThinManager platformunun tesisin geri kalanına yayılması ve PlantPAx sisteminin  (zeytin kabul alanı ve kiler gibi) tesisin diğer alanlarında da uygulanması yer alıyordu. Aynı zamanda tüm proseslerin ve tesisin yönetimi için Ansotec tarafından geliştirilen “Almazara Conectada 4.0” isimli Connected Yağ Değirmeni 4.0 üretim yönetim çözümü de uygulandı. EtherNet/IP™ ağları, tabletler, akıllı telefonlar, RFID okuyucular ve kameralar aracılığyla çözüme çeşitli aygıtlar da entegre edildi.

    Guzmán, Connected Yağ Değirmeni 4.0’ın tüm veriyi entegre etme olanağı sağladığını belirtiyor ve ekliyor: “Bu enstrüman sayesinde seçtiğimiz her aygıt ve ekipman Rockwell Automation gibi onaylı üreticilerin standartllarına uygun hale geldi. Tüm veriyi topluyor ve daha sonra analiz edilmek üzere farklı şekillerde görüntülenebilecek şekilde depoluyoruz”.

    Tüm bu veriyi yönetebilmek için Ansotec Business Intelligence temelli kontrol panelleri tedarik etti. Guzmán konuya ilişkin değerlendirmesinde şu bilgileri veriyor: “Veri görselleştirme üretim prosesinin (boşta ve kullanılmakta olan makineler, vardiyalara göre üretim çıktısı vs.) evrimini kontrol etmeyi kolaylaştırıyor. Karar verme süreçlerini iyileştirmek için metrikler an be an kontrol edilebildiğini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: “Kontrol sistemi tarafından oluşturulan tüm verinin entegre edilmesi veriye gerçek zamanlı erişim sağlıyor, üretimi gerçek zamanlı izleyip kontrol edebilmeyi sağlıyor. Tüm bunların yanısıra sistemimiz çalışanlarımız için kullanıcı dostu hale geliyor”.

     

    Faydaları

    Dijitalleşme Conde de Benalúa yağ değirmenine ek faydalar da sağladı. García, “Ansotec tarafından kurulan sistem tesislerimizin genel kullanılabilirliğini kaydadeğer oranda artırmamızı, darboğazları ortadan kaldırmamızı, bu sayedede de üretimi ve makine verimini artırmamızı sağladı”.

     

    Bu sayede yağ şirketi izole kontrol birimlerinden kurtuldu ve şimdi tüm tesis birleşik bir proses kontrol ve üretim yönetimi çerçevesi altında entegre bir sistem tarafından destekleniyor.

    García aynı zamanda arıza sürelerinin azaldığını ve şimdi üretim trendlerinin analiz edilmesini sağlayacak alarmları olan bir historyan sisteme güvenildiğini aktarıyor. “Altyapımız partnerimiz Ansotec’le birlikte hasat zamanı 7/24 uzaktan destek sistemi de sağlıyor ve bu tesislerimizde operasyonun kesintisiz sürmesine olanak sağlıyor”.

     

    Yönetim açısından bakıldığında şirket üretim raporlarını web üzerinden veya akıllı telefonlardaki uygulamadan kontrol edebiliyor, üretimi izleyebilmek için kontrol panellerine erişebiliyor. Garcia ayrıca laboratuvarların, zeytin kabul alanının, yağ çıkarma odalarının ve kilerin pürüzsüz şekilde entegre olduğunu ve hepsinin ERP sistemine gerçek zamanlı senkronize olduğunu aktarıyor.

    Ansotec’ten Guzmán süreci şöyle özetliyor: “Sistem özellikle de şirketlerin genelde entegre değil kısmi çözümlere bel bağladığı zeytin yağı sektörüne sağlamlık kazandırıyor. Üretim kapasitesi yeni hat yatırımı yapmaya ihtiyaç olmadan artırılabiliyor ve yönetime karar verme süreçlerini iyileştirecek veri sağlanıyor”.

     

    From Conde de Benalúa çözümün sağlayacağı iş performansı konusunda iyimser. García şöyle devam ediyor: “Markalarımızın bu yatırım sayesinde büyüyeceğini düşünüyoruz. Rockwell Automation gibi üreticilerin tedarik ettiği yüksek teknoloji maliyet baskılarının, kalitenin yükseltilmesi ihtiyacının ve birçok düzenlemeyle uyum sorumluluğunun giderek artığı bir sektörde faliyet gösteren şirketimizi büyütecek.”

     

    Ancak Connected Yağ Değirmeni 4.0 çözümünün bilgi verimi ve proses maliyet faydaları sadece üreticilerle sınırlı kalmıyor. Proje çok büyük ilgi çektiğinden, tüm sektöre de fayda sağlayacağını aktaran Guzmán, “Connected Yağ Değirmeni 4.0 şirketi yağ sektörünün dijital dönüşümünün öncüsü haline getiriyor” diyor.

     

    Tescilli Marka Bilgileri:

    ThinManager, PlantPAx, FactoryTalk, CompactLogix, ve PowerFlex Rockwell Automation Inc.’e ait tescilli markalardır.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.