Konut üretimi organik ihtiyacın çok altında gerçekleşiyor
Türkiye’deki yeni konut üretiminin ihtiyacın altında gerçekleşmesi ve İstanbul’daki arsa sıkıntısı özellikle son 1 yıldaki fiyat artışının temel nedeni oldu. İstanbul’daki arsa yokluğunun fiyat artışını hızlandıracağına dikkat çeken MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, istediği gibi bir sıfır konutu bulamayan vatandaşların ikinci el konutlara yöneldiğini belirtti.
Türkiye’de yeni konut üretimindeki arz düşüşü nedeni ile fiyat artışının önümüzdeki döneme de yansıyacağını ifade eden MİNT Yönetim Kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu, kolay ulaşım sağlanan lokasyonlarda sıfır konut bulma sıkıntısının yaşandığını belirterek, şu bilgileri verdi:
Pandemi ile biriken talep faizlerin düşmesiyle konut satışında beklenen artışı getirdi.
Konut satışlarında düşen faizler nedeniyle bir artış beklentisi vardı. Bu artış Tuik verilerine göre %200’ün üzerinde gerçekleşti. Bunun temel nedeni panedemi öncesi başlayan talebin pandemiyle sekteye uğraması. Aylık 120 bin-130 bin seviyelerinde olması gereken satışların pandemi döneminde 40 bin-50 bin aralığında kalmasıdır. Bu biriken taleple birlikte kamu bankalarının açıkladığı düşük faiz imkanı ile satışlar beklediğimiz şekilde gerçekleşti. Bu artışın en büyük kısmının ise ipotekli konut satışlarının oluşturduğunu görüyoruz.
Sıfır konut organik talebin 3’te 1 seviyesinde gerçekleşiyor.
Sıfır konut rakamlarında ise durum son 2,5 yılın ortalamalarının 3’te 1’i oranındadır. Bu durum bize halihazırda yeni konut üretiminin organik ihtiyacın altında olduğunu gösteriyor.Çünkü yeni konut üretilmiyor.İstediği gibi bir sıfır konut bulamayan vatandaşımız ikinci el konut almaya yöneliyor.
İstanbul’da konut geliştirecek arsa sınırlı
Konut üretimindeki ana konunun arsa sıkıntısı olduğunu vurgulayan MİNT Yönetim kurulu Başkanı Sefer Altıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
Dışarıya çıktığınızda eskisi gibi yollarda dolaşan harfiyat kamyonlarını görmüyorsunuz.Buradan yola çıkarak vatandaşımız, yeni konut üretiminin durma noktasına geldiğini anlayabilir. İstanbul özelinde konuştuğumuzda son 10-15 yılda ne yaptık? Kartal’daki ,Ümraniye’deki, Kağıthane-Cendere’deki, Topkapı’daki ve Bayrampaşa’daki fabrika arazilerini konuta dönüştürdük. Basın Ekpress aynı şekilde. Şimdi maalesef önümüzdeki dönem bu endüstriyel alanları kabaca bitirdik, yüzde 90-95 seviyesinde bu arsalar konuta dönüştü; trafikte zaman kaybetmeden ulaşabilecekleri şehrin birinci ve ikinci bölge diye tabir edeceğimiz yerlerde arsa üretme sıkıtısı var.
“Kartal Adliyesi ve Basın Ekspres arasında konut fiyat artışı hızlanacaktır. ”
Şimdi bu arsayı bu bölgede nasıl üreteceğiz? Kentsel dönüşümle; fakat kentsel dönüşüme dayalı arsa üretmek zor ve uzun zaman alıyor.Arsa sahiplerinin beklentileri ve mevzuat, sürecin istendiği ve beklendiği gibi hızlı ilerlemesini engelliyor. İstanbul’da önümüzdeki dönem şehir merkezinde insanların trafikte fazla zaman kaybetmeden ulaşabileceği evler noktasında arsa üretme güçlüğü maalesef Kartal adliyesi ile Basın Ekspres arasındaki bölgede konut fiyat artışlarını hızlandıracak.”