PASHA Bank, 5.yılını sanatla kutladı
PASHA Bank, yeni Genel Müdürlük binasında verdiği özel bir davetle 5.yılını kutladı. PASHA Bank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Jalal Gasimov ve PASHA Bank Türkiye Genel Müdürü H.Cenk Eynehan ev sahipliğinde düzenlenen davete PASHA Grubu temsilcilerinin yanı sıra, iş ve sanat hayatının önde gelen isimleri katıldı.
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki bölgesel ticaretin gelişimine katkı sağlamayı hedeflerken kültürel yapısını sanatsal bağlarla harmanlayan PASHA Bank, bu kez de 5.yılına özel tasarlanan bir eserle davetlilerini karşıladı. Heykel sanatçısı Mert Ege Köse, bankanın 5.yılına özel ‘Birlik’ adlı bir esere imza attı.
5.yıl mutluluğunu dile getiren PASHA Bank Türkiye Genel Müdürü H.Cenk Eynehan şu sözleri söyledi; “Kuruluşumuzun ilk gününden bugüne kültürel yapımızı sanatsal bağlarla harmanlamayı amaçladık. Bu konudaki ilk adımımızı 3 yıl önce ortak yaşam kültürümüzü yansıtan ArTriangle ‘Şehir Hikayeleri Fotoğraf Sergisi’ ile atmıştık. Bu özel günümüzde de duygularımızı değerli sanatçı Mert Ege bey’in 5.yılımıza özel olarak tasarladığı ‘Birlik’ eseri aracılığı ile paylaşıyoruz. Tüm paydaşlarımıza ve sanatçımıza bizi bu özel gecede bizleri yalnız bırakmadıkları için çok teşekkür ediyoruz.”
Heykel sanatçısı Mert Ege Köse ise ‘Bizi bir arada tutan nedir?’ sorusuyla tasarladığı ‘Birlik’ eseriyle ilgili olarak; “Cevabı kesinlikle inançtı. İşine inanmak, amaca inanmak, yapabileceğine inanmak, bir araya gelmek, bir ateşin etrafında toplanmak. Bizi her sabah yataktan kaldıran güç, inanç, amaç. Bizi bir arada tutan şey: Birlik…” dedi. Eseri yaparken demir, bakır, alüminyum gibi birçok materyal kullandığını belirten Köse, “Bu malzemelerin bir araya getirilmesi görsel estetik bakımından ve teknik açıdan zor olsa da benim için bu bütünlükte çalışmak çok heyecan vericiydi.
PASHA Bank ile bu projeye başladığımızda dikkatimi çeken en önemli nokta; Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan olmak üzere 3 ülkenin birlikteliği ve gücüydü. Aynı coğrafyayı paylaşan, ortak değerleri olan, aralarında sınırlar olsa da beraberken güzel olan ülkeler… Beni heyecanlandıran bir diğer konu ise; birlik içinde beraberce çalışma duygusuydu. Bu duygular heykelin materyallerini seçmem konusunda yardımcı oldu. Heykelin içindeki dinamizme yön vermemi sağlayan ise inanç ve tutku faktörüydü. Bu noktada bir enerji kaynağı olan ateş metaforunu kullanmak konuyu iyi anlatan bir örnekti. Çünkü bu kaynakla neler yapılabileceğiniz tamamen sizin elinizde… Ateşle geceyi aydınlatabilirsiniz, ısınabilirsiniz, demiri dövebilirsiniz veya etrafında toplanabilirsiniz ama ateş olmadığında bunların hiçbirini yapamazsınız… Özetle, eser inancın ve tutkunun simgesi ateşin etrafında toplanmış, farklı ama birlikte, dinamik ama sağlam, vizyoner ama köklü olanı temsil ediyor.”