Günsan’ın “Hayatı Aydınlatan Kadınlar” projesi meyvelerini verdi
Günsan Elektrik’in erkeklerin egemen olduğu elektrik sektöründe kadınlar neden olmasın diyerek hayata geçirdiği “Hayatı Aydınlatan Kadınlar” projesi, pek çok kadına yeni bir iş alanı yarattı. Proje kapsamında 3 ay 508 saatlik teorik ve pratik eğitim alarak mezun olan Hülya Çınar, Elektrik ustası olarak dükkanını açtı ve iş başı yaptı.
Ülkemizde enerji, inşaat ve özellikle elektrik gibi sektörler kadınların yeterince var olamadıkları sektörlerin başında geliyor. ‘Bu iş erkek işi’, ‘kadın bu işi yapamaz’ gibi önyargılar nedeniyle yapmak istediklerini yapamayan ve hayallerinin peşini bırakan kadınlar, ekonomik özgürlüklerini de kolay elde edemiyor. Elektrik sektöründe yenilikçi ürün ve sistemleriyle öne çıkan Günsan Elektrik’in elektrik sektöründe kadınlara da yer açmak, kadın erkek fırsat eşitliğine ve istihdama katkı sağlamak amacıyla 2019 yılında hayata geçirdiği “Hayatı Aydınlatan Kadınlar” projesi, özellikle elektrik sektörü gibi erkek egemen bir sektörün geleneksel yapısını değiştirmek adına önemli bir başlangıç olarak dikkat çekiyor. Projenin mezunlarından Hülya Çınar, İstanbul Sancaktepe’de ilk dükkanı açarak, mesleğini icra etmeye başladı.
“Önemli olan vazgeçmemek”
Projenin ilham kaynağı, elektrikçi Hanife Kaymaz’ın kendisine de ilham verdiğini söyleyen Hülya Çınar, “Hanife Hanım kendi dükkanı açan kadın ustalardan biri olarak bana da cesaret verdi. Elektrikçi olacağımı söyleyince çevremin beni hemen onaylayıp, destekleyeceğini zaten beklemiyordum. Burada önemli olan istediğinizden vazgeçmemek ve yapmak istediğinizi hayata geçirmek için çaba sarf etmek. Dükkanımı açtım, çok mutluyum. Dükkanımda diğer kadınlara da iş vermeyi düşünüyorum.” diye konuştu.
3 ay boyunca kapsamlı eğitim aldılar
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR Sancaktepe Hizmet Merkezi işbirliği ile yürütülen Hayatı Aydınlatan Kadınlar projesi kapsamında, halihazırda çalışmayan ancak iş arayan 20-45 yaşları arasındaki 13 kadın 3 ay boyunca eğitim aldı. Geçtiğimiz Temmuz ayı sonunda eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını alan kadınlar, elektrik ustaları olarak çalışma hayatına da adım atmış oldu. Projenin ilham kaynağı ise 8 yıl önce İstanbul Üsküdar’da kendi imkanlarıyla açtığı dükkanında elektrikçilik yapan Hanife Kaymaz.