‘Kotunda İyilik Var’ geleceğe nefes, çocuklara sevinç oldu
Türkiye’nin yenilikçi ve duyarlı şehri Denizli’de, Forum Çamlık Alışveriş Merkezi ve Pamukkale Üniversitesi iş birliğiyle başlatılan “Kotunda İyilik Var!” projesi, kent çapında çevreye yönelik hatırı sayılır bir farkındalık yarattı. Proje kapsamında 11 bin fidan dikildi, dezavantajlı okullardaki 5 bin çocuğa kırtasiye desteği sağlandı, 1000 kişi de kullanılmayan kot ve kanvas pantolonlarını Forum Çamlık’a getirerek dönüşüm çanta sahibi oldu.
“Kotunda iyilik var” projesi çıkış noktası, 01.01.2019 tarihli, “plastik poşet kullanımına karşı” yasanın yürürlüğe girmesi oldu. “Eski kotunu getir, çantanı götür” sloganıyla start alan proje kapsamında, Forum Çamlık ziyaretçilerinin getirdiği kullanılmayan kot ve kanvas pantolonlar, bez alışveriş çantalarına dönüştürülmeye başlandı.
Forum Çamlık’ın önderlik ettiği bu anlamlı projeye, Tema Vakfı Denizli İl Temsilciliği, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Babadağ Belediyesi, Babadağlı İş Adamları Derneği, Denizli Organize Sanayi Bölgesi, Denizlili iş adamları ve sanayiciler, sanayici eşleri, TedX Denizli Çamlık Blv organizasyonu, medya ajansları, gönüllüler ve Pamukkale Üniversite El Sanatları bölümü gibi her kesimden kişi ve kuruluşlar yoğun destek verdi.
14 günde eski kotlardan 2000 bin çanta
Pamukkale Üniversitesi el sanatları bölümü öğrencileri tarafından da kullanılmayan kotlardan dönüştürülen figürler ile Forum Çamlık AVM’nin ortak alanında, bir dikiş atölyesi ve sergi alanı oluşturuldu. Projenin ilk aşamasında, 14 günde 2000 adet kullanılmayan kot pantolon alışveriş çantasına dönüştürüldü.
Zaman içinde büyük ilgi gören ve etkisi dalga dalga yayılan projenin kapsamı daha da genişleyerek, eski kotlardan çanta yapımının çok ötesine geçti. İkinci aşamada, sıfır atık sloganı ile yola çıkılarak, kalan parçalardan dezavantajlı okullara, içi dolu kalemlik hazırlanması hedeflendi. 2000 adet dönüşüm çantadan kalan ve Denizli Sanayisi’nden alınan atıklarla 6000 adet kalemlik hazırlandı ve içi kalem, silgi, kalemtıraş ile doldurularak, Millî Eğitim Bakanlığı ile belirlenen okullardaki öğrencilere dağıtıldı.
11 Kasım saat 11’de, 11 bin fidan dikimi
Proje bununla sınırlı kalmadı. Şehrin önde gelen hayırseverleri ile düzenlenen “İyilik Çantası Atölyesi” ile Tema Vakfı için 2100 adet fidan bağışı toplandı. Kadın hayırseverler yaptıkları tasarım çanta atölyesine katılıp projenin yaygınlaşmasına katkı sağladılar. Çantalar, Denizli’nin ilk “TedX” organizasyonunda sergilendi, organizasyona katılan herkes bir bilet ile bir fidan dikilmesine vesile oldu. Bu yolla da 450 adet fidan Tema Vakfı’na bağışlandı.
Yapılan bağışlarla birlikte proje kapsamında toplanan fidan sayısı 11 bini buldu. Bu 11 bin fidanın dikimi ise Tarım Bakanlığı’nın “Geleceğe Nefes Ol” projesi kapsamında, 11.11.2019 günü gerçekleşti. Fidanlardan 8900’ü, şehrin önemli STK’larından Basiad’ın da desteği ile Babadağ İlçesi heyelan bölgesine, 2100’ü ise Çanakkale Doğan Dere Hatıra Ormanı’na dikildi.
İyilik sanatla da bütünleşti
Çok kısa sürede bütün Denizli tarafından sahiplenilen “Kotunda İyilik Var” projesi, birbirinden renkli etkinliklere de ev sahipliği yaptı. 16-17 Kasım tarihlerinde, uluslararası üne sahip sanatçı Deniz Sağdıç’ın “sıfır atık” mantığı ile kot parçalarını birleştirerek hazırladığı şaheser tabloları şehrin AVM’sinde sergilendi, halk etkileşimi ile atölyeler düzenlendi.
Etkinlik boyunca kullanılan kot kumaşlarının son atıkları ise AVM ziyaretçilerinin katılımı ile dev bir kot çanta yapımında kullanıldı. Her ziyaretçi, çevreci dileklerini ve isimlerini yazıp artık kumaşları dev çanta iskeletine monte ederek, projeye olan desteklerini ve çevre duyarlılıklarını ortaya koydu.
Rakamlarla “Kotunda İyilik Var”
- * 1850 adet alışveriş çantası 160 saat içinde dönüştürülmüştür.
- * Çevreci projemize farkındalık sağlayan 2.50 x 2.00 ebatlarındaki dev çanta konstrüksiyonunda, atık kumaşların üzerine çevreci dileklerini yazarak asan 2850 kişinin imzası bulunmaktadır.
- * 40 kişi, 5 gün boyunca, 5 er saat, totalde 1000 saat kalemliklere büzgü ipi takımı ve kalemliklerin içine kırtasiye malzemesi doldurulması konusunda destek vermiştir.
- * Projede 130 kişilik bir ekibin emeği bulunmaktadır.
- * Projenin arka plan çalışmaları Mart 2019’da başlamış, Ekim 2019’da da projeye start verilmiştir; 7 ay süresince proje üzerinde çalışılmıştır.
- * Proje kısa sürede geniş kitlelere ulaşmış, nitekim yazılı ve online basın ile sosyal medya platformlarında 1 milyondan fazla erişim sağlanmıştır.