İTÜ Cibuti’de ‘Mühendis’ yetiştiriyor
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Cibuti Üniversitesi arasında imzalanan “Eğitimde İkili İş Birliği Anlaşması” çerçevesinde, İTÜ’lü akademisyenler Cibutili mühendislik öğrencilerine dersler veriyor. İTÜ çok sayıda elektronik yayınla Cibuti Üniversitesinin araştırma altyapısına katkı sağladı. Cibutili öğrencilere İngilizce’nin yanı sıra önümüzdeki dönemde Türkçe öğrenme imkânı da sunulacak.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca: “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika stratejisi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi üzerine düşen görevi yerine getiriyor”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cibuti ziyareti esnasında iki ülke arasında yapılan iş birliği anlaşmaları hız kazandı. İki ülke arasında bilimsel eğitimden, sanayiye, askeriyeden, denizciliğe kadar birçok alanda imzalanan 8 ayrı anlaşma ile Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti ile iş birliğinin geliştirilmesi için çalışmaların devam edeceği mesajını vermişti.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika stratejisi kapsamında İTÜ’nün de üzerine düşen görevi yerine getirdiğine işaret ederek şunları söyledi: “Türkiye’nin altyapısını inşa eden sayısız mühendisi yetiştiren deneyimli bir üniversitenin, Cibutili mühendisleri desteklemesi heyecan verici. Cibuti’de Türkçe derslerinin verilmesini de gündeme getirdik. Cibutili öğrenciler hem Türkçe hem de İngilizce eğitim alacaklar. Bu sürecin sonunda öğrencilerin alacakları diploma uluslararası nitelik kazanacaktır.”
İlk dönem eğitimleri tamamlandı, çok sayıda akademik yayın bağışlandı
İTÜ desteğiyle, Prof. Dr. Serhat Şeker, Yrd. Doç. Dr. Barış Erkuş, Yrd. Doç. Dr. Serdar Bilgi ve Yrd. Doç. Dr. Gülsen Uçarkuş öncülüğünde verilen derslerde ilk dönem tamamlandı. İTÜ’lü akademisyenler Ekim-Aralık boyunca birer haftalık sürelerle Cibuti Üniversitesine giderek yoğunlaştırılmış derslerde öğrencilere bilgilerini ve deneyimlerini aktardılar.İşbirliği kapsamında çok sayıda elektronik yayın İTÜ tarafından Cibuti Üniversitesi’ne bağışlanarak, üniversitenin araştırma altyapısına katkı sağlandı.
Bakan Ahmed: İTÜ bize destek verdiği için şanslıyız
Cibuti ziyaretlerinin ardından İTÜ’lü akademisyenleri konuk eden Cibuti Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanı Dr. Nabil Mohamed Ahmed, akademisyenlere kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Cibuti’nin en çok mühendislik alanında gelişmesinin gerekli olduğu vurgulayan Bakan Ahmed, İTÜ’nün Cibuti’ye ve Cibutili öğrencilere destek verdiği için şanslı olduklarını, akademisyenlerin eğitimleriyle mühendislik alanında fark yaratacaklarını ifade etti.
Cibutili öğrenciler Türkçe öğrenecek
Eğitim çalışmalarının sürdüğü Cibuti’de İTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Burçkin Dal’ın girişimleri sonucu, Türkçe eğitim verilecek. Bir sonraki dönemde başlayacak uygulamada, Cibutili öğrenciler İngilizce’nin yanında Türkçe öğrenme fırsatı yakalayacak. Hali hazırda İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Okutmanı Birol Çetinkaya tarafından verilen İngilizce derslerine Cibutili öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor.