Enerji verimliliğinde 25 ülke arasında 16. sıradayız
31 Ekim, Dünya Tasarruf Günü. Doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde tasarruf artık hem bireylerin hem de ülkelerin en önemli gündem konularından biri. 2018 Uluslararası Enerji Verimliliği Karnesi’ne göre Türkiye, enerji verimliliği konusunda incelenen 25 ülke arasında 16. sırada yer alıyor. Sıralamada yükselmek için gerek işyerleri gerek hanelerde tasarruf için önlemler alınması gerekiyor. Enerji tasarrufuna dair bilinci artırmayı hedefleyen EnCazip, Dünya Tasarruf Günü’nde enerji verimliliğine ilişkin verileri derledi.
31 Ekim ‘Dünya Tasarruf Günü’ olarak kutlanıyor. 1924 yılından beri kutlanan tasarruf gününde kaynaklarımızı nasıl daha verimli ve tasarruflu kullanacağımızı hatırlıyoruz. İster para, ister enerji veya başka bir kaynak olsun, elimizdekileri tutumlu bir şekilde kullanmak hem israfı önlüyor hem de çevreyi korumayı sağlıyor.
Enerji tasarrufu bilincini artırmayı hedefleyen elektrik tarifeleri karşılaştırma internet sitesi EnCazip’in derlediği bilgilere göre; 2018 yılında hazırlanan Uluslararası Enerji Verimlilik Karnesi’ne göre Almanya ve İtalya ilk sırayı paylaşırken üçüncü sırada Fransa yer alıyor. Türkiye ise enerji verimliliğinde 25 ülke arasında 16. sırada. Uluslararası Enerji Verimliliği Karnesi, enerji verimliliği politikalarını inceliyor ve dünyanın en büyük enerji tüketen 25 ülkesinin performansını değerlendiriyor. Bahsi geçen ülkeler, dünyada tüketilen enerjinin yüzde 78’ini temsil ediyor. Aynı araştırmaya göre 2000 yılından beri yapılan enerji verimliliği çalışmaları sayesinde 2016 yılında tüm dünyada yüzde 12 daha az enerji kullanıldı. Bu kazanımlar sayesinde dünyanın dört bir yanındaki haneler yüzde 10 ila 30 daha az harcama yapmış oldu. Dünyada durum böyle iken, Türkiye’de elektrik enerjisi tüketimi 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,2 artarak 303,3 milyar kWh, elektrik üretimi ise bir önceki yıla göre yine yüzde 2,2 artarak 303,9 milyar kWh olarak gerçekleşti. 2018 yılı faturalanan toplam enerji tüketimi ise 233.610.029,54 MWh oldu.
2023’te enerji tüketimi yüzde 14 azalacak
Elektrik kullanımına baktığımızda sanayi yüzde 41,25 ile birinci sırada yer alıyor. Ardından yüzde 29,23’ü ticarethaneler ve yüzde 23,45’i ile meskenler geliyor. Sektörel enerji tüketimine bakıldığında ise en çok harcama endüstriyel alanda oluyor. Onu ulaşım, mesken ve ticari amaçlı tüketim izliyor. Türkiye’de enerjinin daha verimli kullanılması için bazı çalışmalar yapılıyor. 2017-2023 yılları arasında uygulanacak Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında bina ve hizmetler, enerji, ulaştırma, sanayi ve teknoloji, tarım ve yatay konular olmak üzere altı kategoride tanımlanan 55 eylem ile 2023 yılında Türkiye’nin birincil enerji tüketiminin yüzde 14 oranında azaltılması hedefleniyor. 2023 yılına kadar toplam olarak 23,9 MTEP tasarruf sağlanması ve bu tasarruf için 10,9 milyar ABD Doları yatırım yapılması öngörülüyor. Yani binlerce insanın çalıştığı fabrikalardan tek kişinin yaşadığı evlere kadar her yaşam alanında tasarruf yapılması gerekiyor.
Ev ve işyerlerinde nasıl tasarruf edebiliriz?
EnCazip tarafından sağlanan bilgilere göre beyaz eşyalar evde tüketilen elektrik enerjisinin yüzde 61,8’ini kullanıyor. Beyaz eşyalar kendi içinde incelendiğinde buzdolabı yüzde 18’lik tüketim oranı ile ilk sırada. Onu yüzde 7,5 ile televizyon ve yüzde 7,3 ile çamaşır makinesi takip ediyor. Bu da beyaz eşyaların verimli enerji sınıfının önemini gösteriyor. Ev geneline bakıldığında beyaz eşyalardan sonra elektrik kullanımı dağılımında sıralama yüzde 11 ile aydınlatma, yüzde 9 ile mutfak içi kullanım, yüzde 7,5 ile sıcak su ve yüzde 7,4 ile ısınma şeklinde devam ediyor. Evlerde dağılım böyleyken ofiste en çok elektrik harcayan cihazlar ve kalemler sırasıyla klima, bilgisayar, aydınlatma, fotokopi ve faks makinesi, kahve makinesi olarak sıralanıyor.