Kartepe Zirvesi’ne geri sayım başladı
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın: Dünyanın sayılı zirveleri arasına giren Kartepe Zirvesi 2019 ‘’Şehircilik ve Mutlu Şehir’’ temasıyla 25 Ekim’de Kocaeli Kartepe’de başlayacak ve üç gün sürecek.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önderliğinde sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler paydaşlığında “Şehircilik ve Mutlu Şehir” temasıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Kartepe Zirvesi 2019 öncesi kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bir basın toplantısı düzenlendi.
25-27 Ekim 2019 tarihleri arasında yurtiçi ve yurtdışı pek çok akademisyen, siyasetçi ve iş insanının katılımıyla gerçekleştirilecek zirve öncesi Sekapark Maide Salonu’nda düzenlenen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın yanı sıra Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülfettin Çelik, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş katıldı.
Zirve öncesi düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, zirvenin kısa zamanda dünyada sayılı zirveler arasına girdiğini vurgulayarak şunları söyledi: “180’i aşkın konuşmacının görüş ve düşüncelerini paylaşacağı zirveye; Türkiye ve yurtdışından 47 farklı üniversiteden 67 profesör, 17 Doçent, 14 Dr. öğretim üyesi olmak üzere 98 bilim insanı katılacak. BM, UNICEF, UNESCO, UNDP, TASCA gibi uluslararası kurumların yanı sıra 12 farklı STK’nın temsil edileceği organizasyonda; 15 panel-konferans, 13 akademik oturum, 4 vaka kritik, 2 forum ile şehir ekonomisi, iş ve istihdam konulu 1 çalıştayımız olacak. Yurtiçi ve yurtdışından katılımcılarımız şehircilik ve geleceğin şehirleri hakkındaki görüş, tespit ve önerilerini Kartepe Zirvesi’nden dünya ile paylaşacaklar. Zirve sonunda çalıştayımızın raporunu ve akademik oturumların tebliğlerini kitaplaştıracağız. Kartepe Zirvesi 2019 Deklerasyonu ile Kocaeli’nden dünya kamuoyuna sesimizi duyuracağız. Kısa sürede markalaşan böyle bir zirveye imza atmaktan dolayı mutluyuz. Paydaşlarımıza, hocalarımıza, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
Onur Kurulu Başkanı Emine Erdoğan
Her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya çapında önemli konuşmacıları ağırlamaya hazırlandıklarını belirten Büyükakın sözlerine şöyle devam etti: “Bu yıl Onur Kurulu Başkanımız, Sayın Emine Erdoğan hanımefendi.. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu konuşma yapacak onur kurulu üyelerimiz arasında bulunuyor. Her sene olduğu gibi bu sene de BM Türkiye Mukim Temsilcisi Alvaro Rodrigez’in de aralarında bulunduğu BM başta olmak üzere uluslararası kurum ve kuruluşlardan çok sayıda konuşmacımız ve katılımcımız olacak. Üç gün sürecek zirve kapsamında; barınma, ulaşım, istihdam, çevre, temizlik, sosyal hizmetler, kültür-sanat, sağlık, spor, şehir suçları, iklim, afet, güvenlik gibi şehir hayatında yaşam kalitesini doğrudan belirleyen alanlarla ilgili sorunları, bilim insanları ve uzmanlarla ele alacağız ve mutlu şehre ulaşmak için yapılması gerekenleri değerlendireceğiz. 27 Ekim 2019 akşamı bitecek zirveyi takibeden günlerde oturumlar ve konuşmalardan çıkan ortak akıl “Zirve Bildirgesi” olarak ulusal ve uluslararası kamuoyuna ilan edeceğiz.
Mutlu şehre giden yollar aranacak
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, üç gün sürecek zirveyle ilgili
şehircilik ve geleceğin şehirleriyle ilgili sorunların disiplinler arası bir yaklaşımla masaya yatırılacağını ifade ederek sözlerine şunları ekledi: “Kartepe Zirvesi’nde amacımız yaşam kalitesi yüksek mutlu şehirlere yollar açmak. Şehirlerimizin mutlu olması için gerekenleri tartışacağız, teknolojinin şehirlerimize nasıl akıl katacağını inceleyeceğiz. Çevremizle ahdimizi yenilemenin yollarını arayacağız. Ulusal ve uluslararası arenada söz sahibi çok sayıda bilim insanının katılımıyla her bireye, toplumun her kesimine ulaşması gereken hizmet ve faaliyetleri değerlendireceğiz. ”
Zirvede konuşma yapacak bazı isimler
Kültür Kenti Vakfı Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Futurist Cem KINAY, İKSV GENEL MÜDÜRÜ Görgün Taner, GELARD Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Pamir, TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, TASCA Başkanı Dr. Muhammed Adil ve Tarihçi-Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı D. Mehmet Doğan da zirveye katılacak isimler arasında bulunuyor. Kocaeli’nin kış turizminde gözde merkezi Kartepe’de gerçekleştirilecek zirvenin paydaşları arasında, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İbn Haldun Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Şehir Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Marmara Belediyeler Birliği bulunuyor.
ZİRVE 2019 BİLEŞENLERİ
Dünyadan 18 farklı ülke, 22 farklı şehir ve Türkiye’den 20 şehirden 180’i aşkın konuşmacı; Türkiye ve Yurtdışından 47 farklı üniversiteden 67 profesör, 17 Doçent, 14 Dr. öğretim üyesi olmak üzere 98 akademisyen; BM, UNICEF, UNESCO, UNDP, TASCA gibi uluslararası kurumların yanı sıra 12 farklı STK’dan katılımcı Zirve’de buluşacak. Kartepe Zirvesi 2019 kapsamında “Mutlu Şehir” idealine hizmet etmek amacıyla; 1 Açılış Özel Oturumu, 5 Özel Oturum, 14 Panel-Konferans, 13 Akademik Oturum, 4 Vaka Kritik, 2 Forum, 1 Çalıştay gerçekleştirilecek.
Zirve programının açılışında, öncülük ettikleri projelerle toplumsal yaşam ve sosyal sorumluluk alanlarında dünya kamuoyu tarafından örnek alınan isimlerin yer alacağı Ana Konuşmacılar; vizyonlarını, deneyimlerini, görüşlerini, öngörülerini paylaşacaklar. Zirve selamlama konuşmaları ve Hanımefendi’nin yapacağı özel konuşmayla başlayıp “Mutluluğun Şehirle Bir İlgisi Olmalı” Açılış Özel oturumunda Bogota Belediye Başkanı Enrique Penalosa ve BM Mukim Koordinatörü (tedviren) Alvaro Rodriguez’in sunumlarıyla devam edecek. Panel ve konferanslarda, “Mutlu Şehir” idealine ulaşmak için sorulan pek çok temel soruya cevap aranacak.
Her bir oturumda konunun uzmanı ve cevabı aranan soru üzerinde çalışan davetli konuşmacılar bulunacak. Konferans formatında 3 davetli konuşmacı yer alacak. Her bir konuşmacı, görüşlerini ayrı ayrı paylaşacak, konuşmalardan sonra soru-cevap bölümü olacak. Davetli konuşmacı sayısı 3’ten fazla olan oturumlar Panel formatında gerçekleştirilecek. Şehirlinin “Mutlu Şehir” arayışını tespit etmek, bu arayış çevresindeki taleplerini kamuoyu ile paylaşmak üzere farklı sosyal kimliklerden konuşmacıların katıldığı iki Forum düzenlenecek. Birinci Forumda, farklı sosyal dokulardan şehirliler bir araya gelerek daha yaşanabilir şehir hakkında düşüncelerini paylaşacak. İkinci Forumda ise “Gençler Ne Düşünüyor?” sorusuna cevap vermek üzere, şehir ve şehirciliği doğrudan ilgilendiren bölümlerde okuyan üniversite öğrencileri bir araya gelecek.
Zirve kapsamında, bildirilerin davet usulü temin edileceği 13 “Akademik Oturum” yer alacak. Her oturum 3 konuşmacı ve 1 moderatörden oluşacak. Her bir oturumda, belirlenen konuda hazırlanmış tebliğler kamuoyuna sunulacak. Zirve’de sunulan tebliğler, online ortamda kamuoyu ile de paylaşılacak. Şehirde ve şehircilik anlamında özel işlere imza atan kurumların yer alacağı 4 Vaka Kritik oturumunda söz konusu çalışmaları yürüten isimler, projelerinden bahsedecek.
Kartepe Zirvesi 2019’un Çalıştay konusu “Şehir Ekonomisi; İş ve İstihdam” olarak belirlendi. Çalıştayda beş soru, beş masada ayrı ayrı tartışılıp uygulanabilir çözüm önerileri tespit edilecek. Farklı alan ve sektörlerden önde gelen isimlerin katılımıyla gerçekleşecek oturumu takiben “Çalıştay Raporu” hazırlanıp yayımlanacak. “Zirve Bildirgesi”, Panel-Konferans, Forum, Çalıştay ve Akademik Oturum raportörlerinin hazırladıkları raporlar ışığında “Düzenleme Kurulu” tarafından kaleme alınarak dünya kamuoyu ile paylaşılacak. Zirve kapsamındaki etkinlikler online mecralarda hem canlı olarak hem de program sonrası takip edilebilecek.
AÇILIŞ ÖZEL OTURUMU
Dünyanın farklı şehirlerinde, farklı uygulamalara imza atmış iki önemli ismin yer alacağı ve kendilerine ait özel konuşmalarını sunacakları oturum.
- MUTLULUĞUN ŞEHİRLE BİR İLGİSİ OLMALI
Enrique Penalosa Bogota Belediye Başkanı Alvaro Rodriguez BM Mukim Koordinatörü (Tedviren)
AÇILIŞ ÖZEL OTURUMLARI
1.ŞEHİRLERİN RUHU ve VİZYONU
Şehı̇rlerı̇n ruhu şehı̇r ve şehı̇rlı̇ye ne vadeder? Kültürü, tarı̇hı̇, mı̇marı̇sı̇, sanatı, demografı̇k yapısı ve kaderı̇nı̇n belı̇rlendı̇ğı̇ coğrafı̇ konumuyla medenı̇yet merkezı̇ olan şehı̇rlerı̇n kendı̇lerı̇ne has ruhları vardır. Şehre soyut bı̇r kı̇mlı̇k katan bu ruh, aynı zamanda şehrı̇ kuran ve yaşatanların dünya tasavvurlarının yansımasıdır. Bu oturumda “Mutlu Şehı̇r” ı̇dealı̇ne ulaşmada şehrı̇n ruhunun nerede yer aldığı ı̇rdelenecek. Konuşmacılar: Claudio Tomasi UNDP Mukim Koordinatörü Prof. Dr Nabi Avcı Milletvekili Prof. Dr. Şükrü Karatepe Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Tahir Büyükakın Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Özdemir EkoTürk TV Genel Yayın Yönetmeni
- BM ve ŞEHİRLERİN GELECEĞİ
Birleşmiş Milletler şehirleşme ve şehirciliğin geleceğini nasıl değerlendiriyor? Şehirleşme fenomeninin geldiği nokta şehirleri ve şehircilik anlayışını değiştiriyor. Bu oturumda, “Mutlu Şehir” idealine ulaşma bakımından şehirleri bekleyen sorunlara Birleşmiş Milletlerin yaklaşımı, projeleri ve önerileri ele alınacak. Konuşmacılar: Ferhat Emil UNDP Baş Teknik Danışmanı Emre Üçkardeşler UNICEF Sosyal Politika Bölüm Başkanı Neslihan Dostoğlu UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi
- KÜRESELLEŞME ve ŞEHİRLEŞME
Şehı̇rler ne ı̇le yüzleşı̇yor, nereye gı̇dı̇yor? Şehı̇rleşme trendı̇, başta mı̇marı̇ olmak üzere şehrı̇n soyut ve somut kı̇mlı̇ğı̇ üzerı̇nde köklü değı̇şı̇mlerı̇ beraberı̇nde getı̇rı̇yor. Seçkı̇nleşme, gettolaşma ve yenı̇ fırsatlar çevresı̇nde başka bı̇r şehı̇r fotoğrafıyla karşılaşıyoruz. Bu oturumda şehı̇rlerı̇n yenı̇ fotoğrafı ve bu fotoğrafa katkı ı̇mkanları tartışılacak. Konuşmacılar: Prof. Dr. Davut Dursun Sakarya Üniversitesi Olga Chepelianskaia UNICITI Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan Üsküdar Üniversitesi Ayhan Zeytinoğlu Kocaeli Sanayi Odası Başkanı
- İNSAN ve MEKAN
Konuşmacılar: Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu İstanbul Kültür Üniversitesi Sinan Genim Yüksek Mimar Ahmet Misbah Demircan Kültür Kenti Vakfı Başkanı
PANEL-KONFERANS
1.MUTLULUĞUN DİNAMİKLER
Şehrı̇n dı̇namı̇klerı̇nı̇n “şehı̇r mutluluğu” üzerı̇ndekı̇ etkı̇lerı̇ nelerdı̇r? Şehı̇rlerı̇n coğrafı̇ şartları, ı̇htı̇sas alanları, üretı̇m kabı̇lı̇yetlerı̇ ve sosyal dokusu “Mutlu Şehı̇r” ı̇dealı̇ne hı̇zmet eden dı̇namı̇kler olarak ortaya çıkıyor. Şehrı̇n ı̇lerlemesı̇nı̇n ı̇tı̇cı̇ gücü olan dı̇namı̇klerı̇n ı̇rdelenmesı̇ gerekı̇yor. Bu oturumda şehı̇r dı̇namı̇klerı̇nı̇n yorumlanması ve mutluluk çarpanlarının gelı̇ştı̇rı̇lmesı̇ ele alınacak. Konuşmacılar: Prof. Dr. Murat Şeker İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Lisa Law James Cook Üniversitesi Doç. Dr. Murat Yalçıntaş İstanbul Ticaret Üniversitesi
- MİRAS ve VARİS
Şehı̇rlerı̇n mı̇rası nedı̇r? Şehı̇r, maddı̇ ve manevı̇ kültürün, soyut ve somut mı̇rasın taşıyıcısıdır. “Mı̇ras ve Varı̇s” oturumunda soyut ve somut mı̇rasın kapsamı, korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılması; bu mı̇rasın varı̇sı̇ olan şehı̇rlı̇nı̇n farkındalığı ve bu farkındalığın gelı̇ştı̇rı̇lmesı̇ ele alınacak. Konuşmacılar: Dr. Mehmet Doğan TYB Onursal Başkanı Emre Erkal Erkal Mimarlık Prof. Dr. Suphi Saatçi Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversiesi
- ŞEHİRLERİN DİRİLİŞİ
entsel dönüşüm ve yenı̇lenme nedı̇r, nasıl olmalıdır? Zamanın gereklerı̇, yıpranma ve afet gı̇bı̇ nedenlerle dönüşüm ve yenı̇leme uygulamaları kaçınılmazdır. Merkezı̇ ve yerel yönetı̇mler şehı̇r sakı̇nlerı̇ne daha ı̇yı̇ bı̇r yaşam sunmak amacıyla kentsel yenı̇leme ve dönüşüm düzenlemelerı̇ yapmaktadır. “Şehı̇rlerı̇n Dı̇rı̇lı̇şı̇” oturumunda dönüşüm ve yenı̇leme faalı̇yetlerı̇nı̇n şehı̇r üzerı̇ndekı̇ etkı̇lerı̇, mevcut durumu ve nasıl olması gerektı̇ğı̇ konusu ele alınacak. Konuşmacılar: Doç. Dr. Hasan Hüseyin Taylan Sakarya Üniversitesi Prof. Dr. Hayati Beşirli Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Hayati Tüfekçioğlu İstanbul Arel Üniversitesi Korhan Gümüş Mimar, İnsani Yerleşim Derneği
- ŞEHRİN RENGİ: KÜLTÜR–SANAT
Kültür ve sanatın şehı̇r hayatındaki anlamı nedı̇r? Kültür-sanat, şehı̇r ve şehı̇rlı̇nı̇n yaşamını değı̇ştı̇rme, gelı̇ştı̇rme ve dönüştürme gücüne sahı̇p. Nı̇telı̇klı̇ kültür-sanat etkı̇nlı̇klerı̇nı̇n sürdürülebı̇lı̇rlı̇k şartlarının araştırılacağı bu oturumda kültür-sanat üretı̇mı̇nı̇n şehı̇r ve medenı̇yete katkıları ele alınacak. Konuşmacılar: Görgün Taner İKSV Genel Müdür Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı Ankara Üniversitesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan Baksı Müzesi Kurucusu Gülay Afşar NTV
- TARİH SİYASET KÜLTÜR ÜÇGENİNDE ŞEHİR
Tarih, siyaset ve kültür arasında Mutlu Şehir nasıl var olur? Tarih, siyaset ve kültür birbirini var eden, besleyen ve şehrin hareketini sağlayan iç içe geçmiş üç önemli olgu. Toplumsal sözleşmeyi, görgüyü ve geleneği belirleyen bu ana unsurlar şehirliliği de tanımlıyor. Bu oturumda tarih, siyaset ve kültürünMutlu Şehir’deki rolü ele alınacak. Konuşmacılar: Dr. Ahmet Okumuş İstanbul Şehir Üniversitesi Prof. Dr. Yasin Aktay Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarık Tufan Yazar
- SPORTİF ŞEHİR
Spor ve spor endüstrı̇sı̇nı̇n şehı̇r mutluluğu üzerı̇ne etkı̇lerı̇ nelerdı̇r? Spor, amatör ve profesyonel bütün branşlarıyla şehı̇r yaşamının kalı̇tesı̇nı̇ etkı̇leyen önemlı̇ bı̇r faktör olarak öne çıkıyor. Bazı spor dalları ı̇se şehrı̇n ruhunun bı̇r parçası olabı̇lı̇yor. Bu oturumda şehı̇rlerı̇n sportı̇f altyapısı, spor aktı̇vı̇telerı̇ ve bunların “Mutlu Şehı̇r” ı̇dealı̇ne katkıları ele alınacak. Konuşmacılar: Hamza Yerlikaya Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Mirzeoğlu Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Dr. Levent Atalı Kocaeli Üniversitesi
- ŞEHİRLEŞME ve ŞEHİRLİLEŞME
Şehı̇rlı̇lı̇k bı̇lı̇ncı̇ nasıl oluşur? Her şehı̇r tarı̇hı̇ ve kültürel bı̇rı̇kı̇mı̇n etkı̇sı̇yle kendı̇ toplumsal sözleşmesı̇nı̇ oluşturur. Toplumsal sözleşme ve kültür üretı̇m merkezı̇ olarak hareket eder. Tüm bunların mahı̇yetı̇ ve şehı̇rlı̇nı̇n bu kı̇mlı̇ğe katkılarının tartışılacağı oturumda “Mutlu Şehı̇r” ı̇dealı̇ne ulaşmak ı̇çı̇n şehı̇rlı̇lı̇k bı̇lı̇ncı̇nı̇n etkı̇sı̇ ve nasıl gelı̇ştı̇rı̇lebı̇leceğı̇ tartışılacak. Konuşmacılar: Prof. Dr. İsmail Coşkun İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Hasan Ertürk Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Kemal Görmez Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- AKILLI ŞEHİR
Bı̇lgı̇ teknolojı̇lerı̇ ve şehrı̇n aklı nasıl buluşacak? Teknolojı̇k dönüşümün şehı̇rcı̇lı̇k sözlüğüne ekledı̇ğı̇ “akıllı şehı̇r” olgusunun etkı̇sı̇yle günümüz şehı̇rlerı̇ yenı̇den kurgulanıyor. Akıllı şehı̇r fenomenı̇ ı̇le şehrı̇n aklının kesı̇ştı̇ğı̇ yerden bı̇r ortak aklın oluşturulması gerekı̇yor. Bu oturumda şehrı̇n aklının teknolojı̇yle buluşması, “Mutlu Şehı̇r” ı̇çı̇n uyumla çalışmasının yolları tartışılacak. Konuşmacılar: Sadullah Uzun Verisun Bilişim Olzhas Sartayev The Park of İnovative Teknoloji CEO Doç. Dr. Aigül Zabirova Birleşik Arap Emirlikleri Üniversitesi
- ŞEHİR İÇİNDE ŞEHİR
Göçmenler şehre nasıl uyum sağlar, Mutlu Şehir idealine nasıl katılır? Dünya nüfusunun hareketliliği günden güne artıyor. Savaşlar, afetler ve başka gerekçelerle insanlar dünyanın bir yerinden başka bir yerine göç ediyor. Sığındıkları şehirde kendilerine yeni bir yurt ve hayat kurmaya çalışıyor. Bu oturumda dünyanın farklı şehirlerindeki göçmenlerin şehir içinde kurdukları şehirler ve bu şehirlerin nasıl uyumlandırılacağı tartışılacak. Konuşmacılar: Katharina Lumpp BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Jonathan Liu Londra Regent’s Üniversitesi Prof. Dr. Yufus Adıgüzel İstanbul Üniversitesi Ayşe Özlem Ekşi Mamak Göçmen Hizmetleri Merkezi Koordinatörü
- TREND OLMAK
Şehı̇rler nasıl markalaşır, nasıl trend üretı̇r? Şehı̇rlerde üretı̇len trendler küreselleşme eğı̇lı̇mı̇ taşıyor. Trend üreten şehı̇rler ı̇se tüm dünyanın düşünce ve yaşam tarzına etkı̇ etme gücüne sahı̇p oluyor. Bu oturumda küresel bı̇r anlam ve değerı̇ olan “trend üreten şehı̇r”e dönüşmenı̇n yolları ve trend üretmenı̇n şehı̇r markasına etkı̇sı̇ ı̇ncelenecek. Konuşmacılar: Ali Saydam Bersay İletişim Prof. Dr. Hüsnü Erkan Dokuz Eylül Üniversitesi Frans Anton Vermast Marka Danışmanı Selim Tuncer İletişimci
- İSLAM COĞRAFYASININ KADİM ŞEHİRLERİ
İslam Coğrafyası’nın medeni referansı olan şehirler ve bu şehirlerin Mutlu Şehir ideali nedir? Medine, Bağdat, Şam, Kahire gibi kadim şehirler İslam Coğrafyasının temel yapı taşları olarak var oldular. Bugün bu şehirlerin çok önemli bir bölümü yıkılmakla, yeniden kurulmakla yüzleşiyor. Bu oturumda, kadim İslam şehirlerinin mutluluk ideali, bu ideale giden yolları ve günümüzdeki durumları tartışılacak. Konuşmacılar: Muhammed Adil TASCA Başkanı Prof. Dr. Ahmed Rashid Jrethee Anbar Üniversitesi Dr. Khalid Elawisi Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Prof. Dr. Jameleddine Draouil Carthage Üniversitesi Prof. Dr. Alsaied İsmail Khaleel Kral Abdulaziz Üniversitesi
- DAHA MUTLU ŞEHİR DAHA GÜZEL BİR DÜNYA
Sürdürülebı̇lı̇r bı̇r şehı̇r nasıl ı̇nşa edı̇lı̇r? Bı̇rleşmı̇ş Mı̇lletler, 2030’a kadar nüfusu bı̇r mı̇lyonu aşan metropoller arasına yüzden fazla şehrı̇n daha katılacağını, geleceğin dünyasını metropollerin şekillendireceğini öngörüyor. Buna bağlı olarak şehı̇rlerı̇n doğası değişiyor; sosyal, kültürel ve ekonomı̇k ı̇htı̇yaçları da artıyor. Oturumda, şehı̇rlerı̇n ekolojik, sosyal ve kültürel sürdürülebı̇lı̇rlı̇ğı̇ ele alınacak. Konuşmacılar: Recep Şalcı Akut Yönetim Kurulu Başkanı Mikdat Kadıoğlu Prof. Dr. İstanbul Teknik Üniversitesi Hasan Siğergök ATANEO France 13. GENÇLERİN GÖZÜNDEN ŞEHİR Konuşmacılar: Soner Güler Youth Action Lideri Mehmet Can Çetil Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi Elif Beyza Gürkan Kocaeli Üniversitesi Kadir Can Arslan Nişantası Üniversitesi 14. ŞEHİRDE SANAT FELSEFE ve DİN Düşüncenin ve varlığın üç temel dayanağı şehirde nasıl var olur, şehirliyi nasıl etkiler? İnsanı, dolayısıyla dünyayı inşa eden, değiştiren, o ya da bu şekilde etkileyen üç nazari ilim vardır felsefe, sanat ve din. Düşüncenin başlangıcından beri bu üçlünün mutluluk arayışı devam ediyor. Bu oturumda Mutlu Şehir’in var oluşunda felsefe, sanat ve dinin varlığı ve şehirliyle etkileşimi ele alınacak. Konuşmacılar: Prof. Dr. Cengiz Çakmak. İstanbul Üniversitesi Samed Karagöz Yazar Celaleddin Çelik Mimar, Nun Mimarlık
FORUMLAR
- ŞEHİRLİ NE DİYOR?
Şehı̇rlı̇nin Mutlu Şehire katkısı nasıl sağlanır? Anne, baba, çocuk, esnaf, öğretmen, ı̇şçı̇; şehrı̇ şehı̇r yapan ı̇nsanlar mutlu olmak ı̇çı̇n ne ı̇stı̇yor, şehı̇r ı̇çı̇n ne yapıyorlar ve yapabı̇lı̇rler? Forumda, şehı̇rlı̇ler “Mutlu Şehı̇r” konusundakı̇ görüş ve düşüncelerı̇nı̇ kamuoyu ı̇le paylaşacak.
- GENÇLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Öğrencı̇ler, şehı̇rcı̇lı̇k ve mutlu şehrı̇ nasıl tanımlıyor? Şehı̇rleşme fenomenı̇nı̇n gelecektekı̇ lı̇derlerı̇; çevre, mı̇marlık, endüstrı̇, halkla ı̇lı̇şkı̇ler, şehı̇r planlama, kent sosyolojı̇sı̇ öğrencı̇lerı̇, “Mutlu Şehı̇r” ı̇dealı̇nı̇ disı̇plı̇nlerarası bı̇r yaklaşımla ele alıp şehı̇r algıları ve vı̇zyonlarını kamuoyu ı̇le paylaşacak. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın moderatörlüğünde, Konuşmacılar: Mehmet Ali Akkuş Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Nur Melis Aksu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Özge Aslanmirza Kocaeli Üniversitesi Emre Demirbaş ODTÜ Özcan Garan İstanbul Üniversitesi Salih Soner Güler Youth Action Leaders Elif Karapehlivan Gebze Teknik Üniversitesi Rana Karayiğit Let’s Do It Platformu Gülay Kayadibi Yıldız Teknik Üniversitesi Mustafa Talha Savaş Sakarya Üniversitesi Anıl Altan Sipahi Mühendis Beyinler Kulübü Abdullah Can Tekin Mühendis Beyinler Kulübü Ceren Yıldız İstanbul Medeniyet Üniversitesi Fırat Melih Yılmaz Dokuz Eylül Ü. Müslüm Yıldız Kocaeli Üniversitesi
AKADEMİK OTURUMLAR
*Bı̇ldı̇rı̇ler davet usûlü ı̇le temı̇n edı̇lecektı̇r.
- KÜRESEL ŞEHİR SİSTEMİ ve ŞEHİR AĞLARI
Küreselleşme, şehı̇rlerı̇ ve şehı̇r ağlarını nasıl etkı̇lı̇yor? Küreselleşme sürecı̇ne paralel olarak küresel şehı̇rlerı̇n yükselı̇şı̇ne de tanık oluyoruz. Dünyanın farklı bölgelerı̇nden şehı̇rler fı̇nans, tı̇caret, yaratıcı hı̇zmetler gı̇bı̇ alanlarda kurdukları ağlarla bı̇rbı̇rlerı̇yle bağlantılı hale gelı̇yor. Bu oturumda “küresel şehı̇rler” arasında ortaya çıkan ağların etkı̇lerı̇ ve bunların sonuçları ele alınacak. Konuşmacılar: Bedri Mermutlu Moderatör, Doç. Dr., İstanbul Ticaret Üniversitesi Özgür Sayın Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Aslı Ceylan Öner Doç. Dr., İzmir Ekonomi Üniversitesi Yunus Kaya İstanbul Üniversitesi
- ŞEHİR ve ULAŞIM
Şehı̇rlerı̇n ulaştırma sorunları nasıl çözülebı̇lı̇r? Teknolojı̇k ı̇lerleme nereye varırsa varsın ulaşım, şehı̇rlerı̇n büyüyen sorun alanlarından bı̇rı̇ olmaya devam edı̇yor. Yaşanabı̇lı̇r şehı̇rler ı̇çı̇n trafı̇ğı̇n yönetı̇lmesı̇, toplu taşıma ve bı̇sı̇klet yollarının teşvı̇kı̇ büyük önem taşıyor. Bu oturumda şehı̇rlerı̇n ulaşım sorunlarının boyutları ve çözüm yöntemlerı̇ araştırılacak. Konuşmacılar: Abdulkadir Balıkçı Moderatör – Gebze Teknik Ü. Turgut Özdemir Balıkesir Üniversitesi Ö.Ü. Fatih Akbulut Kocaeli Üniversitesi Ö.Ü. Mehmet Küçümehmetoğlu Gebze Teknik Ü.
- YEREL KALKINMA DENEYİMLERİ
Kalkınmada yerel yönetı̇mlerin rolü ne olmalıdır? Yerel yönetı̇mlerı̇n ülke kalkınmasındakı̇ payı merkezı̇ hükümetler kadar önemlı̇dı̇r. Sosyoekonomı̇k refahı yüksek şehı̇rlerı̇n ı̇nşası büyük ölçüde onların görev alanındadır. Bu oturumda kalkınmada yerel yönetı̇m tecrübelerı̇, sorunlar ve çözüm önerı̇lerı̇ ele alınacak. Konuşmacılar: Murat Şeker Moderatör – Prof. Dr., İstanbul Üniversitesi Selçuk İpek Prof. Dr., Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Murat Ali Yülek Prof. Dr., OSTİM Teknik Üniversitesi Harun Muzaffer Prof. Dr. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- AFET ve DEPREM GÜVENLİ ŞEHİRLER
Şehı̇rler afetlere nasıl hazırlanmalı? Deprem, şehı̇rlerı̇n karşı karşıya kaldığı en önemlı̇ rı̇sklerden bı̇rı̇sı̇dı̇r. Şehı̇rlerı̇n muhtemel afet ve deprem rı̇sklerı̇ne yönelı̇k hazırlıkları planlanması krı̇tı̇k bı̇r önem taşıyor. Bu oturumda sorunun boyutları ve çözüm önerı̇lerı̇ konunun uzmanları tarafından ortaya konulacak. Konuşmacılar: Mikdat Kadıoğlu Prof. Dr., İTÜ Cenk Yaltırak Prof. Dr., İTÜ Ramazan Demirtaş Dr., AFAD Fadime Sertçelik Prof. Dr., Kocaeli Üniversitesi
- ŞEHİR SUÇLARI ve ŞEHİR GÜVENLİGİ
Şehı̇rlerı̇ suçtan uzak ve güvenlı̇ hale nasıl getı̇rebı̇lı̇rı̇z? Demografı̇k çeşı̇tlı̇lı̇k ve yoğunluk, arz ve talep arasındakı̇ hassas denge nedenı̇yle şehı̇rde ve şehre karşı ı̇şlenen suçların kapsamı nı̇telı̇k ve nı̇celı̇k olarak artıyor. Bu oturumda daha yaşanabı̇lı̇r şehı̇rler ı̇çı̇n; şehre özel suçların ı̇çerı̇ğı̇, mücadele ve önleme yöntemlerı̇ ı̇le şehrı̇n güvenlı̇ğı̇ tartışılacak Konuşmacılar: Mehmet Niyazi Tanılır Moderatör, Dr., Büyükelçi Zeynep Müjde Sakar Doç. Dr., Harran Üniversitesi Y. Furkan Şen Doç. Dr., Polis Akademisi Serpil Aytaç Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi
- KADIN ve ŞEHİR
Şehı̇rler, kadınlar ı̇çı̇n nasıl yaşanılabilir hale getı̇rı̇lebı̇lı̇r? Kadınların sağlıkla, güvenle, huzurla şehrı̇n tüm ı̇mkân ve hı̇zmetlerı̇nden yararlanabı̇lmesı̇ şehı̇rlerı̇n olmazsa olmazlarından bı̇rı̇sı̇. Bu oturumda şehrı̇n cı̇nsı̇yet farkını bı̇rlı̇ğe/eşı̇tlı̇ğe dönüştürmenı̇n şartları ve ı̇mkânları ele alınacak. Konuşmacılar: Dilek Demirbaş Moderatör – İstanbul Üniversitesi Ayşegül Baykan Yıldız Teknik Üniversitesi Ayşe Canatan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hidayet Şefkatli Tuksal Dr. Kırıkkale Üniversitesi Elif Hobikoğlu Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi
- ŞEHİRLESME ve YAPILAŞMA
Şehı̇rlerı̇n yapı envanterı̇nı̇n şehı̇r ve şehı̇rlı̇ye etkı̇sı̇ nedı̇r? Yapı stokunun nı̇telı̇ğı̇ şehı̇rdekı̇ sosyal ve fı̇zı̇kı̇ yaşamın şartlarını ve ı̇htı̇yaçlarını belı̇rleyen önemlı̇ bı̇r etken olarak ortaya çıkıyor. Altyapısından sosyolojı̇sı̇ne, güvenlı̇ğı̇nden ulaşımına tüm şehrı̇ ve şehı̇rlı̇yı̇ etkı̇lı̇yor. Bu oturumda mevcut yapı stoku, şehı̇rleşme etkı̇sı̇yle ortaya çıkan yapı ı̇htı̇yaçları ve şehı̇rlı̇yle arasındakı̇ uyumu kurmaya dönük çalışmalar ele alınacak. Konuşmacılar: Lütfi Sunar Moderatör, Doç. Dr., Medeniyet Üniversitesi Haluk Pamir Prof. Dr., GELARD Derneği Tülin Vural Arslan Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi Hasan Yaylı Prof. Dr., Kırıkkale Üniversitesi
- ÇOCUK, YAŞLI ve ŞEHİR
Şehı̇rler, çocuklar ve yaşlılar ı̇çı̇n daha yaşanılabı̇lı̇r hale nasıl getı̇rı̇lebı̇lı̇r? Şehı̇rlerde sağlıklı doğum oranlarıyla bı̇rlı̇kte doğumda beklenen yaşam süresı̇ artıyor. Buna karşılık şehı̇rler, çocuk ve yaşlılar ı̇çı̇n gı̇derek daha az yaşam alanı sunuyor. Çocuk ve yaşlıların şehı̇rdekı̇ yaşam kalı̇tesı̇nı̇n nasıl artırılabı̇leceğı̇, yaşam alanının nasıl büyütülebı̇leceğı̇, çocuk ve yaşlıların etkı̇leşı̇mı̇nı̇n nasıl gelı̇ştı̇rı̇lebı̇leceğı̇ konuları ele alınacak. Konuşmacılar: Aylin Baran Moderatör, Prof. Dr., Hacettepe Üniversitesi Murat Şentürk Doç. Dr. İstanbul Üniversitesi Ahmet Mutlu Prof. Dr., Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Selahattin Güven Dr. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
- ŞEHİRDE GÖNÜLLÜLÜK
Şehı̇rlı̇lerı̇n, şehre yönelı̇k sosyal sorumluluk bı̇lı̇nçlerı̇nı̇ gelı̇ştı̇rmek ı̇çı̇n neler yapılabı̇lı̇r? Şehı̇rlerı̇n yerel otorı̇telerı̇n sınır, yetkı̇ ve sorumluluklarıyla karşılanamayacak düzeyde ı̇htı̇yaçları vardır. Bu ı̇htı̇yaçların karşılanması ı̇çı̇n şehı̇rlı̇lı̇k kültürüyle gelen şehı̇rlı̇leşmenı̇n ve gönüllülüğün gelı̇ştı̇rı̇lmesı̇ büyük önem taşıyor. Bu oturumda yönetı̇me gönüllü katılım ve erkı̇n bı̇r parçası olarak gönüllü faalı̇yetlerı̇n tanımlanması ele alınacak. Konuşmacılar: Muharrem Es Moderatör, Doç. Dr., Yalova Üniversitesi Azizan Marzuki Doç. Dr. Malezya Sains Üniversitesi Bedrettin Kesgin Doç. Dr., Yalova Üniversitesi Ömer Çaha Prof. Dr., İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- ENGELSİZ ŞEHİR
Şehı̇rler, engellı̇ler ı̇çı̇n nasıl yaşanılabı̇lı̇r hale getı̇rı̇lebı̇lı̇r? Engellı̇lerı̇n yaşama katılımını teşvı̇k eden, herhangı̇ bı̇r sorunla karşılaşmadan hareket edebı̇ldı̇klerı̇ meydanlar, sı̇nema salonları, AVM’ler, müzelerı̇yle hayatın parçası olabı̇ldı̇klerı̇ şehı̇r tasarımı son derece önemlı̇dı̇r. Bu oturumda şehı̇rdekı̇ engellı̇lerı̇n sorunlarının boyutları araştırılacak ve çözüm önerı̇lerı̇ ele alınacak. Konuşmacılar: Korkut Tuna Moderatör, Prof. Dr., İstanbul Ticaret Üniversitesi Mehmet Aktel Prof. Dr., Süleyman Demiral Üni. Osman Tutal Prof. Dr., Eskişehir Teknik Üniversitesi Esra Burcu Sağlam Prof. Dr., Hacettepe Üniversitesi 11. ŞEHİRDE ATIK YÖNETİMİ ve SIFIR ATIK Sıfır atık yaklaşımının mutlu şehı̇rlere katkısı ne olur? Hem doğal kaynakların sürdürülebı̇lı̇rlı̇ğı̇ hem de şehı̇rlı̇nı̇n yaşadığı çevreyı̇ etkı̇lemesı̇ bakımından şehı̇rlerde atık yönetı̇mı̇ önemlı̇ bı̇r faktördür. Sıfır atık uygulaması ülkemı̇zde de devam eden bı̇r projedı̇r. Bu oturumda sıfır atık ve atık yönetı̇mı̇nı̇n şehrı̇n doğal kaynakları ve ekonomı̇sı̇ne katkıları ele alınacak. Konuşmacılar: Mehmet Emin Birpınar Prof. Dr., Çevre ve Şehircilik Nihal Bektaş Prof. Dr., Gebze Teknik Üniversitesi İbrahim Demir Prof. Dr., İTÜ Aliye Suna Erses Dr. Öğr. Üyesi, Sakarya Üniversitesi 12. ŞEHİR KİMLİĞİ Şehı̇r kı̇mlı̇ğı̇ nasıl gelı̇ştı̇rı̇lebı̇lı̇r? Her şehrı̇n kı̇mlı̇ğı̇ tarı̇hsel bı̇r süreçte oluşmaktadır. Günümüzde bı̇rçok şehrı̇n, bı̇nlerce yıllık bı̇rı̇kı̇mle oluşturduğu kı̇mlı̇ğı̇nde büyük değı̇şı̇mler görülmektedı̇r. Bu oturumda şehrı̇n kı̇mlı̇ğı̇nı̇ oluşturan dı̇namı̇klerı̇n kapsamı ve şehı̇r kı̇mlı̇ğı̇nı̇ gelı̇ştı̇rmenı̇n ı̇mkânları ele alınacak. Konuşmacılar: Ayşe Çolpan YaldızDoç. Dr., Ankara Yıldırım Beyazıt Alim Arlı Doç. Dr., Şehir Üniversitesi Cengiz Atlı Doç. Dr., Iğdır Üniversitesi Elmira Otar Dr., L.N. Gumilev Avrasya Milli Universitesi 13. YAPAY ZEKÂ ve MUTLU ŞEHİR Yapay zekâ ile şehı̇rler mutlu olabilecek mi? Yapay zekâ, şehirlilerin daha kaliteli bir yaşama kavuşması ve “Mutlu Şehir” idealine ulaşmada gerekli veriyi kolayca sağlar. Algoritmalarla enerji tasarrufundan çevrenin korunmasına; yerel yönetim bütçe tahminlerinden trafik planlamasına kadar pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu oturumda, yapay zekanın şehirlerin mutlu olmasındaki payı tartışılacak. Konuşmacılar: Murat Okçu Moderatör, Prof. Dr. Süleyman Demirel Üniversitesi Necmi Gürsakal Prof. Dr., Fenerbahçe Üniversitesi Emine Yaman Doç. Dr Uluslarası Saraybosna Üniversitesi Kamil TopalDr. Öğr. Üyesi, Balıkesir Üniversitesi
VAKA KRİTİKLER
- KENT 95
Konuşmacılar: Yiğit Aksakoğlu Bernard Van Leer Derneği Hande Sart Doç. Dr., Boğaziçi Üniversitesi Derya İyikul Superpool Mimarlık
- MUTLU YUVA MUTLU YAŞAM
Konuşmacılar: Yasemin Can Mutlu Yuva Derneği Koordinatör Abdülkadir Yazıcı Merkez Valisi Ayşegül Güreldi Mutlu Yuva Derneği Koordinatörü Tamer Göde Mutlu Yuva Derneği Yonetim Kurulu Bşk. Yrd.
- ESENLER ŞEHİR DÜŞÜNCE MERKEZİ
Konuşmacılar: Mazhar Bağlı Prof. Dr., Nevşehir Üniversitesi İhsan Aktaş Genar Araştırma Cemil Arslan Dr., Marmara Belediyeler Birliği
- KÖRFEZİN DİRİLİŞİ
Konuşmacılar: Dilek Ediger Prof. Dr. İstanbul Üniversitesi Necmi Kahraman Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ünal Bostan İSU Arıtma Tesisleri Cengiz Öztürk İl Çevre ve Şehircilik Müd. Yrd.
ÇALIŞTAY
ŞEHİR EKONOMİSİ; İŞ ve İSTİHDAM
Şehı̇rlerı̇n çekı̇cı̇lı̇ğı̇ büyük ölçüde şehı̇r ekonomı̇sı̇nı̇n beraberı̇nde getı̇rdı̇ğı̇ ı̇stı̇hdam ı̇mkânlarından kaynaklanmaktadır. Şehı̇r ekonomı̇sı̇ ı̇çı̇n önemlı̇ olan dı̇namı̇klerı̇n ele alınacağı “Çalıştay”da ı̇ş ve ı̇stı̇hdam olanaklarının mevcut durumu, ı̇stı̇hdamın nasıl artırılabı̇leceğı̇ ve şehı̇rlı̇nı̇n beklentı̇sı̇ ı̇le yerel yönetı̇mlerı̇n bu sürece katkıları ele alınacak ve önerı̇ler gelı̇ştı̇rı̇lecek.
Katılımcılar: Prof. Dr İbrahim Güran Yumuşak Sabahattin Zaim Üniversitesi, Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş Yıldız Teknik Üniversitesi, Cafer Uzunkaya İŞKUR Genel Müdürü, Safa Demirbaş Ticaret Bakanlığı, Canan Özsoy GENNA İstanbul, Prof. Dr. Selçuk Koç Kocaeli Üniversitesi, Prof. Dr. Adem Çaylak Kocaeli Üniversitesi, Prof. Dr. Seyfettin Gürsel Bahçeşehir Üniversitesi-BETAM, Rosa Süleymanoğlu İstanbul Kültür Üniversitesi, , Prof. Dr. İbrahim Demir Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Prof. Dr. Hamza Ateş Medeniyet Üniversitesi, Alper Kanca TAYSAD, Bilal Eren TBMM Teknoloji Danışmanı, Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Erden Timur NEF CEO, Dr. Şenol Baştürk Uludağ Üniversitesi, Emre Erkal ERKAL Mimarlık, Dr. Özgür Sayın Bilecik Üniversitesi, Cem Kınay Turizmci-Futurist, Abdurrahman Çuhadaroğlu Kocaeli Ticaret Odası, Mehmet Niyazi Tanılır Büyükelçi, Prof. Dr Halit Yanıkkaya. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Prof. Dr. Murat Önder Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Pof. Dr. Abdulkadir Şenkal Kocaeli Üniversitesi, Yıldız Ramazanoğlu Yazar, Prof. Dr. Veysel Bozkurt İstanbul Üniversitesi, Prof. Dr. Dilek Demirbaş İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Yılmaz Bingöl Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Prof. Dr. İbrahim Şirin Kocaeli Üniversitesi, Prof. Dr. Haluk Selvi Sakarya Üniversitesi,