Maden sektörü yüzde 9.3 küçüldü ve gözler Ankara’da
Maden sektöründe yaşanan yüzde 9,2’lik küçülme ile ihracatın 5 milyar dolardan 4 milyar dolara düşmesi sektör temsilcilerini harekete geçirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel (MAPEG) Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya geldiklerini aktaran İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, izin bedel ve süreçlerinin, bürokratik engellerin ve idari ve yasal prosedürlerin ivedilikle düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Türkiye’de madencilik sektöründe faaliyet gösteren birlik ve STK Başkanları, yaşanan sorun ve sıkıntılardan ötürü Ankara’ya çıkarma yaptı. İstanbul Maden İhracatçılar Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, sektörün 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 9,2 küçüldüğünü, sektörde ciroların düştüğünü söyledi. İhracatın 5 milyar dolardan 4 milyar dolarlara gerilediğinin de altını çizen Dinçer, yetkililerden acil eylem planı istediklerine vurgu yaptı.
Hükümet kayıtsız kalmadı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Maden ve Petrol İşleri Genel (MAPEG) Genel Müdürü Cevat Genç, sektörün yaşadığı sıkıntıları görüşmek için madencilik sektörü temsilcileriyle Ankara’da ayrı ayrı bir araya geldi.
“İzin bedel ve süreçleri madencinin belini büküyor”
Görüşme kapsamında İMİB Başkanı Dinçer ve sektör temsilcileri, özellikle izin prosedürleri, mülkiyet sorunları, orman mülkiyet bedellerinin yüksekliğinin yatırımcıların belini büktüğüne dikkat çekti. Türkiye’de kilitlenme noktasına gelen madencilik sektörünün sürdürülebilir olması için bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyon eksikliğinin de bir an önce giderilmesinin altını çizen temsilciler, konunun hayati önem taşıdığını aktardı.
“İdari ve yasal adım atılmalı”
Yeni çıkan her yasa ve yönetmeliğin sektörün yükünü azaltmak yerine, daha da ağırlaştırdığını hatta sektörünün yüklerini kaldırılamayacak derecede arttırdığına dikkat çeken sektör temsilcilerine cevap Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’dan geldi. Aksu, “Madencilik Sektörü Temsilcilerini Bakanlığımızda ağırladık. Faaliyetleri ve sorunları hakkında bilgiler aldık. Sektörün gelişmesi adına neler yapılabileceğini değerlendirdik” ifadesini kullandı.
“Çözüm için daha yolun başındayız”
Ankara’daki ilk tur görüşmelerden yetkililerden sorunların çözümü noktasında olumlu izlenimlerle ayrılmalarına rağmen çözüm için daha yolun başında olduklarını vurgulayan sektör temsilcileri, “Asıl mutluluğu sektörün yaşadığı sorunların çözümü için adım atıldığında yaşayacağız” görüşünü paylaştı. Sektör temsilcileri, önümüzdeki günlerde diğer bakanlık ve kurumlarla görüşerek sorunlarının çözümü için arayışlarını sürdürecekleri bildirdi.
Toplantıya kimler katıldı
Madencilik sektörünün sorunlarının çözümü için Ankara’da yapılan görüşmelere sektörü temsilen, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Altın Madencileri Derneği Başkanı Hasan yücel, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus şahin, Genel Madenciler Derneği Başkanı Cemil Ökten, Türkiye Madenciler Derneği Başkanı Ali Emiroğlu, TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Ege Madenciler Derneği Başkanı Hakan Ürün, Çanakkale Madenciler Derneği Başkanı Mehmet Naci Tülek, Agrega Üreticileri Birliği Başkanı Şevket Koruç, SERHAM Seramik, Cam ve Çimento Hammaddeleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Gümüşçü, KÖMÜRDER Başkanı Gökalp Büyükyıldız, TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İsmet Kasapoğlu katıldı.