Mobilya sektörü 20 farklı iş kolunu destekliyor!
Mobilya sektörü, camdan metale, inşaattan lojistiğe, plastikten ağaç işleme makinelerine kadar 20 farklı iş kolunu besliyor. Yurt içi yıllık mobilya satışının 40 milyarı aştığını söyleyen MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, mobilyanın desteklediği 20 farklı alan ile ülke ekonomisi için lokomotif görevi üstlendiğini kaydetti.
Türkiye’de 34 bini aşkın mobilya üreticisi bulunurken, sektörün doğrudan sağladığı istihdam ise 165 bin kişi. Yan sanayi ile birlikte bu rakam 500 bini aşıyor. Mobilyanın Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu kaydeden MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, yurt içi yıllık mobilya satışının 40 milyarı aştığını, yurt dışına yapılan ihracatın ise 2019’un ilk beş ayında 1,440 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Mobilya sektörünün 20 farklı iş kolunun ise direk müşterisi konumunda bulunduğunu ifade eden Güleç, “Mobilya sektörü, ülke ekonomisinde birçok paydaşı ile mühendislik, mimarlık, inşaat, orman ürünleri, metal ve maden, kimya, reklamcılık, ambalaj, basın-yayın, lojistik gibi birçok sektörle doğrudan ilişkisi olan mal ve hizmet grubunun bir araya geldiği endüstri kolu olarak duruyor. Camdan metale, inşaattan lojistiğe, plastikten ağaç işleme makinelerine kadar bu 20 iş kolu ile bağlantısı bulunuyor. Yani mobilya üretildikçe, diğer sektörlerde de iş hacmi artıyor. Dolayısıyla, mobilya sektörü aynı zamanda ‘tedarik zinciri’ itibariyle de stratejik bir sektör ve tüm ekonominin çarklarının dönmesini sağlıyor” dedi.
Mobilya arzı ve talebi, yeni konut inşaatlarına ve gelir artışına paralel bir seyir izliyor
Genel konumu itibariyle iç piyasaya dönük olan sektörde çoğunluğu geleneksel yöntemlerle çalışan küçük işletmelerin ağırlıklı olduğunun altını çizen Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, büyük işletmelerin sektöre girmesiyle otomasyonlu üretime geçildiğini söyledi. Güleç, “Hem iç pazara hem de dış pazara yönelen mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde, panel mobilya, masif mobilya, kanepe, oturma grubu, tablalı mobilya (mutfak, banyo, ofis yatak odası), bahçe mobilyaları, mobilya aksam ve parçaları, taşıt mobilyaları, hastane mobilyaları, otel mobilyaları, aksesuarlar, gibi geniş yelpazede üretim yapılmaktadır. Mobilya arzı ve talebi, doğrudan yeni konut inşaatlarına ve gelir artışına paralel bir seyir izlemektedir. Sektörde halen küçük işletmelerin varlığına rağmen, modern tasarımın öneminin anlaşılması tasarımcıların yetiştirilmesine gereken ilginin gösterilmesi ve istihdamlarının sağlanması, sektörün gelişimi açısından önem arz etmektedir” dedi.
“Sektörün nitelikli elemanlara ihtiyacı var”
Mobilya sektörünün 165 bin kişiyi istihdam ettiğinin belirten Güleç, bu alanda faaliyet gösteren işletme sayısının ise 34 binin üzerinde olduğunu söyledi. Güleç, yan sanayi ile birlikte bu rakamın 500 bin kişiye ulaştığını kaydetti. MOSFED Başkanı Güleç, ”Günümüzde bilim ve teknolojideki gelişmeler toplumun kültürel, sosyal ve ekonomik alanlarında yeni bilgi beceri, teknik ve araçları gündeme getirmekte; çalışan kişileri sürekli öğrenmeye ve yetiştirmeye zorlamaktadır. Dolayısıyla kurumlar da gelişen ve değişen koşullar karşısında ürettiği mal ve hizmetin niteliğini artırabilmek, amaçlarını gerçekleştirebilmek, personelini bilgilendirmek, çağdaş teknik ve yöntemleri kullanabilmek amacıyla eğitime ve eğitimli personele ihtiyaç duymaktadır. Bu noktada sektör olarak gençleri desteklemek için önemli projeler üstleniyoruz. Sektörde çalışacak kalifiyeli elemanlarının yanı sıra bahsettiğimiz 20 sektörde de çalışacak elemanlar yetiştirme arzusundayız.” dedi.