DOLAR 34,5361
EURO 35,9833
ALTIN 2994,975
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Mart ayında tarihin en yüksek aylık  inşaat malzemeleri ihracatı gerçekleşti

    Mart ayında tarihin en yüksek aylık  inşaat malzemeleri ihracatı gerçekleşti
    09.05.2019
    A+
    A-

    Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin Mart 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre inşaat malzemeleri ihracatının yeniden artışa geçtiği Mart ayında, miktar olarak tarihin en yüksek aylık ihracatı gerçekleşti. İhracatta, 4,18 milyon tonluk miktar rekoruna rağmen, değerde 1,79 milyar dolar seviyesi ile aylık rekorların uzağında kalınmasına, ihracat birim fiyatlarında yaşanan gerileme neden oldu. Geçen yılın Mart ayında 0,59 dolar olan ihracat birim fiyatları, bu yıl Mart ayında 0,43 dolar seviyesine indi.


    İhracatta aylık miktar rekoru kırıldı

    Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Mart ayı sonuçlarına göre, miktar olarak tarihin en yüksek aylık ihracatı 2019 Mart ayında gerçekleşti. 4,18 milyon tonluk ihracatta, özellikle çimento ve mineral ürünlerin ihracatındaki artış miktar rekorunu getirdi. İhracat değer olarak ise Mart ayında 1,79 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Miktar rekoruna karşılık değerde aylık rekorların uzağında kalındı. Bunun nedeni de ihracat birim fiyatlarının gerilemesi oldu. İhracat birim fiyatları Mart ayında 0,43 dolara indi. Geçen yılın Mart ayında ihracat birim fiyatı 0,59 dolar seviyesinde gerçekleşmişti.


    İthalatta aylar sonra kıpırdama yaşandı

    İthalat Mart ayında 222 bin ton olurken son 4 ayın en yüksek ithalatı gerçekleşti. Böylece aylar süren gerilemenin ardından ithalatta sınırlı bir aylık artış yaşandı. İthalat Mart ayında değer olarak ise 558 milyon dolar oldu. İthalat Birim Fiyat Endeksi Mart ayında önemli ölçüde düştü. İthalat birim fiyatları Mart ayında kilogram başına 2,52 dolara indi. Geçen yılın Mart ayı ithal birim fiyatının yüzde 0,8 üzerinde gerçekleşti.


    Sanayide daha çok miktar daha düşük fiyat ile ihraç ediliyor

    Türkiye sanayi ürünleri ihracatı miktar endeksi geçen yılın Mart ayının yüzde 33,7 üzerinde gerçekleşti. Bir başka deyişle geçen yılın Mart ayına göre miktar olarak yüzde 33,7 daha çok ihracat yapıldı. Ancak ihracat değer olarak ise geçen yılın Mart ayının yüzde 1 altında gerçekleşti. Bunun nedeni de ihraç birim fiyatlarındaki gerileme oldu. Sanayi ürünleri ihracat birim fiyatı 2018 yılı Mart ayında 1,97 dolar iken 2019 Mart ayında 1,46 dolara indi.


    İhracat alt gruplarda farklı eğilimler göstermeye devam ediyor

    2019 yılı Mart ayında ihracat malzemeleri sanayisinde 8 alt ürün grubundan tamamının ihracat birim fiyatları geçen yılın Mart ayına göre geriledi. Aylar sonra ilk kez tüm alt sektörlerin birim fiyatları birlikte düştü. Mart ayında mineral ürünlerin ihracat birim fiyatlarında yüzde 29,4 gerileme yaşandı. Ağaç ürünleri ihracat birim fiyatı da yüzde 19,7düştü. Kimyasal ürünler ihracat birim fiyatları geçen yılın Mart ayına göre yüzde 15,4geriledi.

    2019 yılı Mart ayında 8 alt ürün grubunun 6’sının ihracatı miktar olarak geçen yılın Mart ayına göre arttı. Geçen yılın Mart ayına göre ihracatı miktar olarak gerileyen iki alt sektör demir çelik bazlı ürünler ve prefabrik yapılar oldu. Mart ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 55,9 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. En düşük miktar artışı ise yüzde 1 ile elektrikli teçhizat ürünlerinde oldu.

    2019 yılı Mart ayında 8 alt ürün grubunun üçünde ihracat değer olarak geçen yılın Mart ayına göre yükseldi. Mart ayında en yüksek ihracat değer artışı yüzde 8,3 ile mineral ürünlerde gerçekleşti. Metal bazlı ürünlerin değer olarak ihracatı yüzde 4,5 yükseldi. Değer olarak ihracatın en çok gerilediği alt sektör ise yüzde 39,2 ile yalıtım malzemeleri oldu. Demir çelik bazlı ürünlerin ihracatı da değer olarak Mart ayında yüzde 17,4 düştü.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.