Elektrik sektöründe yatırım yılı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik dağıtımına 2 yılda 8,75 milyar lira yatırım yapılacağını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: “Son 3 yılda toplam 12,3 milyar lira yatırım yaptık. İnşallah bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleştirerek hedeflerimize ulaşacağız”
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği – ELDER tarafından düzenlenen 12. Sektör Toplantısı Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ELDER 12. Sektör Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, elektrik dağıtımına ilişkin, “İnşallah bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleştirerek hedeflerimize ulaşacağız” dedi.
Bakan Dönmez, enerji piyasalarının liberalleşmesi ve rekabete dayalı bir enerji piyasasının oluşturulması için son yıllarda önemli adımlar attıklarını söyledi. Rekabetin, tüketiciye uygun maliyetli enerji arzı, standardı her gün daha da yukarı çekilen hizmet kalitesi ve her anlamda müşteri memnuniyetinin artırılması anlamına geldiğini dile getiren Dönmez, rekabetin aynı zamanda işverenler için daha fazla yatırım ve işlerini büyütme imkanı, çalışanlar için daha fazla istihdam, kamu için ek finansal getiri demek olduğunu kaydetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, şunları söyledi:
“Türkiye’de dünya standartlarında hizmet sunulması için hem iletim hem de dağıtım altyapısının yenilenmesi amacıyla 2016-2020 döneminde 18 milyar lirası özel sektör, 12 milyar lirası kamu olmak üzere 30 milyar liralık yatırım bütçesi belirlendi. Son 3 yılda toplam 12,3 milyar lira yatırım yaptık. 3 yıllık planlanan gerçekleşme hedefimiz yüzde 55 idi. Bu oranda son 3 yıllık gerçekleşme hedefimizde yüzde 63’ü yakaladık. İnşallah bu yıl ve önümüzdeki yıl toplam 8,75 milyar liralık bir yatırım daha gerçekleştirerek hedeflerimize ulaşacağız. İletim tarafında yüzde 119 gerçekleşmeyle, 2018’de yaklaşık 3,4 milyar lira yatırımı hayata geçirdik. İnşallah 2019’da da 2 milyar bir yatırım daha öngörüyoruz.” diye konuştu.
MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ARTTI
Bakan Dönmez, yatırımların müşteri memnuniyeti için yapıldığını belirterek şunları söyledi:
“Müşteri memnuniyeti anketinde bizler için sevindirici olan sunulan hizmetten ‘çok memnunum’ diyenlerin oranının geçen yıla göre artmasıdır. Genel memnuniyet oranı yüzde 64,8. Yine de alacağımız daha uzun bir yol var. Bu oran bizim için yeterli mi? Elbette hayır. Bu alanda hızlı ve pozitif bir ilerleme için yürütülen çalışmaların bir an önce kurumsallaşarak, şirket kültürü haline gelmesi gerekiyor. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da araştırmanın en parlak sonuçları çağrı merkezlerinin sunduğu hizmetin kalitesinde. Burada neredeyse yüzde 100’lere varan memnuniyet oranlarına ulaştık. 2017’de yüzde 99,21 olan ‘ulaşılabilirlik seviyesi’ yüzde 99,69’a ulaştı. 2017’de yüzde 89,06 olan ‘servis seviyesi’ 2018’de yüzde 91,69’a, 2017’de yüzde 96,35 olan ‘cevaplama oranı’ ise yüzde 97,26’ya yükseldi. Kesintilerin azalması için bir ‘Arıza Çalıştayı’ gerçekleştirdik. Burada 5 kök neden var. Bunlar, bakım eksikliği, hava muhalefeti ve dışsal etkiler, malzeme, teçhizattan kaynaklı arızalar ile işçilik ve montaj hataları, üçüncü şahıslara ait dağıtım tesislerinden dağıtım şebekesine yansıyan arızalar ve şebekeye verilen hasarlar.”
Dönmez, vatandaşların en önem verdiği konulardan birinin aydınlatma olduğunu ve arızalı aydınlatma armatürlerinin bildirilmesi için bir “Aydınlatma Mobil Takip Uygulaması” kullanıldığını aktardı. Bugüne kadar 70 bin şikayet alındığını ve yüzde 99,4’ünün giderildiğini belirten Dönmez, işlemlerin kolaylaşması için elektrik aboneliği, fesih ve borç sorgulama işlemlerini “e-Devlet” üzerinden yapabildiğini dile getirdi.
İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE 260 MİLYON TL
Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “ihtiyaç sahibi ailelere elektrik desteği” kapsamında mart ve nisan aylarında 130’ar milyon olmak üzere toplam 260 milyon liralık tahsisat yaptıklarını açıkladı. Çiftçiler için de tarımsal sulama tarife grubunun kapsamını genişlettiklerini hatırlatan Dönmez, hayvancılıkla uğraşan ve seralarda üretim yapan abonelere toplamda 500 milyon liralık dolaylı destek sağlanmış olacağını bildirdi.
DAĞITIM BEDELİ AVRUPADA YÜZDE 51, TÜRKİYE’DE 35
Dönmez, gerçekleştirdikleri anket kapsamında tüketicilere dağıtım bedelini bilip bilmedikleri yönünde soru yönelttiklerini belirterek, şöyle devam etti:
“Araştırma sonuçlarımıza göre vatandaşlarımızın yüzde 42’si dağıtım bedelini halen elektrik faturasının dağıtılması, yüzde 38’i ise sayaçların okunması bedeli olarak biliyor. Bu konuya daha fazla eğilmemiz ve vatandaşlarımızı bu konuda doğru bilgilendirmemiz çok önemli. Kamuoyunda sanıldığının aksine dağıtım bedeli sayaç okuma bedeli değildir. Ayrıca sayaç okuma bedeli adı altında herhangi bir ücret alınmamaktadır. Dağıtım bedeli elektriğin sorunsuz bir şekilde yurdun her yerine ulaşması için alınan bedelin genel adıdır. Elektriğin bizlere ulaşması büyük bir altyapı yatırımını da gerektirir. İletim ve dağıtım faaliyetleri için her yıl ortalama 17,5 milyar lira şebeke işletmesi ve 9,5 milyar lira da şebeke tesisi ve diğer yatırımlar olmak üzere toplamda 27 milyar liralık harcama yapılıyor. Öte yandan dağıtım bedelinin enerji bedeline oranı Avrupa Birliği’nde yüzde 51 iken bizde bu rakam yüzde 35’tir. 42 milyon aboneye ulaşmak için iletim ve dağıtımda bugün 120 bin personel çalışıyor. 1 milyon 460 kilometrelik gelişmiş bir şebeke ağına sahibiz. Bu dünyanın etrafını 37 kez dolaşabilecek bir ağ anlamına geliyor. Böylesine güçlü bir altyapı tek bir şey için var. O da elektriğin sorunsuz, kaliteli ve sürekli bir şekilde evlerimize, okullarımıza, sanayi tesislerimize, hastanelerimize, kısacası yurdun her yerine ulaşması, hayatın kesintisiz bir şekilde devam etmesi içindir.”
ELİTAŞ: “DÜNYADA ELEKTRİK TALEBİ BÜYÜYOR”
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş ELDER 12. Sektör Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, dünyada elektrik talebinin giderek büyüdüğünü söyledi.
Ülkemizin enerji ihtiyacının ekonomik büyüme ve artan nüfus artışı gibi sebeplerle Avrupa ülkelerine göre daha hızlı arttığını dile getiren Elitaş, “Enerjide dışa bağımlılığı artırmak ve enerji talep artışını sorunsuz karşılamak önceliğimiz.” dedi.
Türkiye’nin elektrik dağıtım sektöründe kayıp kaçak oranının 2000 yılı öncesinde yüzde 24 seviyesinden yüzde 12 seviyesine kadar düştüğünü açıklayan Elitaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“100 liralık bir enerjiye yüzde 30’luk enerji bedeli nedir. 30’luk dağıtım bedelinin içerisinde sadece nakliye bedeli yok, diğer unsurlar da var. Sektör geçen yıl 3,5 milyar liralık yatırım yapmış. Bu 30’luk kısımda bu yatırım bedeli ile diğer unsurların da olduğunu açıkça ifade edebilmemiz gerekiyor.
EPDK BAŞKANI YILMAZ: “2018 YILI YATIRIMI 3.5 MİLYAR TL”
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, “2018 yılında dağıtım şirketleri 3,5 milyar liralık yatırım yaptı. Öngörülen 3 yıllık yatırım tavanının yaklaşık yüzde 14 üzerinde bir gerçekleşme söz konusu oldu” dedi.
“MEDYA PLANLAMALARİ YAPİLMASİNİ BEKLİYORUZ”
Bütün şirketlerin kurumsal iletişime daha fazla önem vermeleri gerektiğini vurgulayanEPDK Başkanı Yılmaz, “Dağıtım şirketlerinin medya planlamaları yapılmasını bekliyoruz. Bir sosyal medya mesajı bile milyonlarca kişinin algısını etkileyebiliyor. O zaman sizlere düşen, zamanı yakalayabilmek, dönemimize uygun iletişim stratejilerini ortaya koymak, bu alanda yeterli eğitime ve donanıma sahip personel istihdam etmektir.” diye konuştu.
KAYIP-KAÇAK ORANI YÜZDE 11 SEVİYESİNDE
EPDK Başkanı Yılmaz, kayıp kaçak oranına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Yılmaz şunları söyledi:
“2018 yılı itibarıyla elektrik dağıtım sektöründe kayıp oranları, özelleştirmelerin tamamlandığı 2013 yılından bu yana yüzde 25 civarında düşerek yüzde 11 seviyesine gelmiş durumda. Söz konusu düşüş, şebekeye yapılan yatırımlar ve iyileştirilen işletme pratiklerinin, kurum tarafından uygulanan sistemin ve geliştirilen Ar-Ge projelerinin önemli bir yansımasıdır. Bu başarıda emeği olan herkesi kutluyorum. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde kayıp oranlarının yüzde 10’un da altına gelerek, dünya standartlarında bir noktaya ulaşacağını göreceğiz.”
ELDER BAŞKANI ÇEÇEN: ELEKTRİK DAĞITIMINDA ÖNCELİK 30 YAŞ ÜSTÜ ŞEBEKENİN YENİLENMESİ
ELDER Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, “Dağıtım sektörü olarak 2016-2020 yıllarını kapsayan tarife dönemi için 28,5 milyar liralık taahhüdümüz bulunuyor. 2018 itibarıyla bu rakamın 20 milyar liralık kısmını hayata geçirdik” açıklamasında bulundu.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Çeçen, gelecek dönemde sektör olarak önceliklerinin yaşı 30’u aşkın şebeke altyapısını yenilemek olduğunu söyledi.
Çeçen, ELDER 12. Sektör Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, elektrik sektörünün sadece ekonominin lokomotifi değil, aynı zamanda refah seviyesini de belirleyen unsurlardan biri olduğunu belirtti.
Sektörde 43,5 milyon abone için çalıştıklarını dile getiren Çeçen, dağıtım sektörü olarak 2016-2020 yıllarını kapsayan tarife dönemi için 28,5 milyar liralık taahhütleri bulunduğunu ve 2018 itibarıyla bu rakamın 20 milyar liralık kısmını hayata geçirdiklerini ifade etti.
SEKTÖRÜN EN ÖNEMLI DEĞERI İNSAN
Dağıtım sektörünün, faaliyetlerini 100 bin kişilik bir ekiple hayata geçirdiğini ve istihdam açısından da ekonomiye önemli bir destek de sunduğunu kaydeden Çeçen, sektörün en önemli değerinin insan olduğunu vurguladı.
Kayıp-kaçak da yüzde 15’li seviyelerden son üç yılda yüzde 11.8’li seviyelere düşürdüklerinin altını çizen Çeçen, “Bunun ekonomimize katkısı 500 milyon dolar seviyesinde” diye konuştu. Çeçen şunları söyledi:
“Kısa bir süre sonra, 2019 yılında, EPDK ile 4. Tarife Dönemi hazırlık çalışmalarına başlayacağız. Bu çalışmalarda biz dağıtım şirketleri için, finansal sürdürülebilirliği sağlayacak, etkinliği ve performansı teşvik edecek, maliyetler ve getiriler açısından piyasa koşulları ile genel ekonomik konjonktürün realitesini yansıtacak, tüm maliyet unsurlarını kapsayıcı, geleceğe dönük vizyonumuzu destekleyecek bir gelir modelinin ve yaklaşımının oluşturulmasına yönelik, zorunluluklardan kaynaklı beklentilerimiz olduğu hususunu dile getirmek istiyorum.”