DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Zorbalığa uğrayan çocuklar giderek çok ağır sorunlar yaşayabiliyor

    Zorbalığa uğrayan çocuklar giderek çok ağır sorunlar yaşayabiliyor
    13.04.2019
    A+
    A-

    Son zamanlarda yapılan araştırmalar, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların da zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor.

    Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Bölümü Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz, zorbalığın, mağdur olan çocuklar üzerindeki etkisine dikkat çekerek, “Uzun süreli etkisi ise, mağdur olan çocuğun sosyal ilişkilerden kaçınma, okula gitmek istememe, kaygı, özgüven düşüklüğü depresyon ve hatta intihar düşüncelerine kadar sonuçları olabilmektedir.” dedi.

    Ece Eryılmaz, “Çocuğun destekleyici bir ailesi ve öğretmeni varsa, bu kişiler tarafından anlaşılabileceğini ve yardım alabileceğini biliyorsa, bu durumlarla daha iyi baş edebilmektedirler.”  diye konuştu.

    Son zamanlarda yapılan araştırmalar, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların da zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor. Uzmanlar, aileleri, okula gitmek istemeyen, ruh hali değişen, kaygılanan çocukların zorbalık mağduru olabileceği konusunda da aileleri uyarıyor.

    Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Bölümü Uzman Klinik Psikolog Ece Eryılmaz, bu konuda Londra’daki College London Üniversitesi’nin 1990 yılından beri gerçekleştirdiği araştırmaya atıfta bulundu. Ece Eryılmaz, “Giyinme stili, konuşturma tarzı, boy, kilo gibi özellikler zorbalığın hedef konuları olabilmektedir ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların da zorbalığa maruz kaldığını gösteriyor.” dedi.

    Okul Döneminde Akran Zorbalığı

    Zorbalığa uğrayan çocukların hislerini paylaşmadıklarını, sosyal ilişkilerden kaçındığını hatta intiharı bile düşündüğünü belirten Ece Eryılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

    “Zorbalık, bir kişinin diğeri tarafından fiziksel, psikolojik ve/veya sosyal olarak sürekli olarak istismara uğraması demektir. Özellikle okul döneminde görünen akran zorbalığı, okul öncesinden itibaren başlayarak lise çağlarına kadar devam edebilmektedir. Ev ortamında, aşırı kuralların olması ya da sınırların olmaması, gerginlikler ve şiddet içeren bir ortamın olması çocukların kendi davranışlarının sonuçlarının ne olacağına dair düşünememelerine ve okulda zorbalık yapmalarına neden olabilir. Giyinme stili, konuşturma tarzı, boy, kilo gibi özellikler zorbalığın hedef konuları olabilmektedir ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların da zorbalığa maruz kaldığından bahsetmektedir.”

    Yardım Alanlar Sorunla Daha İyi Baş Edebiliyor

    Zorbalığın, mağdur olan çocuğa kısa ve uzun süreli olmak üzere birçok olumsuz etkisi olduğuna dikkat çeken Ece Eryılmaz, şunları söyledi:

    “Kısa süreli etkisi olarak, mağdur olan çocuğun duygusal ve fiziksel olarak yaralanmasına, içe kapanmasına ya da onun da saldırganlaşmasına sebep olabilir. Uzun süreli etkisi ise, mağdur olan çocuğun sosyal ilişkilerden kaçınma, okula gitmek istememe, kaygı, özgüven düşüklüğü depresyon ve hatta intihar düşüncelerine kadar sonuçları olabilmektedir. Ancak genellikle mağdur olan çocuklar zorbalığa uğradıklarını ve böyle hissettiklerini kimseyle paylaşamazlar. Bu durum yoğun suçluluk ve utanç duygusu yaşamalarıyla ilgilidir. Çocuğun destekleyici bir ailesi ve öğretmeni varsa, bu kişiler tarafından anlaşılabileceğini ve yardım alabileceğini biliyorsa, bu durumlarla daha iyi baş edebilmektedirler.”

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.