DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Sanayideki yeni meslekler için nitelikli iş gücü şart

    Sanayideki yeni meslekler için nitelikli iş gücü şart
    21.03.2019
    A+
    A-

    Sanayinin dijital dönüşümüne ivme kazandıran Endüstri 4.0’ı gelecek vizyonunun merkezine koyan Askaynak, kaynaklı imalat endüstrisinde nitelikli iş gücünün öneminin giderek arttığına dikkat çekiyor. Global ölçekte endüstri uygulamaları dikkate alındığında 1960-2000 yılları arasında; sevk, idare ve geliştirme gibi özel yetenek gerektirmeyen basit iş gücünün sanayideki istihdamı %90 iken bugün bu payın Endüstri 4.0’ın etkisiyle %60’lara gerilediği görülüyor. Bu konunun altını çizen Askaynak yetkilileri gençlerin Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren yeni meslekler çerçevesinde eğitilmesi gerektiğini vurgulayarak robotik kaynak imalatlarında mesleki ve teknik liselerde eğitim görmüş kişilerin ön plana çıktığını aktarıyor. Askaynak’a göre kaynak sektöründe endüstri 4.0’ın etkisiyle kaynak robotu operatörlüğü ve kaynak inspektörlüğü gibi yeni mesleklerde nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyuluyor. Bu da teknik meslek liselerinin kariyer planlaması için doğru bir adres olduğunu gösteriyor. Askaynak’ın sektöre yön veren uzmanlık bilgisine ve yenilikçi ürünleri hakkındaki bilgilere www. askaynak. com. tr adresinden ulaşılabiliyor.

    Endüstri 4.0’ın etkisiyle robotik kaynak uygulamalarının sayısı kaynaklı imalat işletmelerinde, otomotiv fabrikalarında ve butik imalat yapan KOBİ’lerde bile günden güne artıyor. Bu değişim ve gelişmelerle birlikte bilişim teknolojilerinin öne çıkması, elektrik-elektronik teknolojilerinin atılım yapması, basit imalatlarda dahi otomasyon ve robotik sistemlere geçiş yapılması gibi faktörler kaynak sektöründe nitelikli iş gücüne ihtiyacı artırıyor. Bu ihtiyacın giderilmesinin meslek liselerine yönelik yürütülecek çalışmalarla mümkün olacağının bilincinde olan Askaynak, Milli Eğitim bakanlığı ile yürüttüğü projeler ve geliştirdiği kaynak eğitim sistemleriyle bu liselerdeki teknik eğitimi destekliyor. Meslek liselerinin sanayide kariyer yapmak isteyen öğrenciler için en doğru adres olduğunu ifade eden yetkililer Endüstri 4.0 ile kaynak sektöründe öne çıkan meslekleri şöyle sıralıyor:

    Kaynak Robotu Operatörü

    Geçmişte kaynaklı imalat tekniklerinin temel bilgilerine sahip bir kaynakçı, meslek lisesi alt yapısına sahip olmadan en üst seviye imalatlarda aranan gereksinimleri yerine getirebiliyordu. Robotik imalatların yaygınlaşmasıyla birlikte kaynak robotu operatörlüğü ön plana çıkan bir meslek haline geldi ve bu önemini de günden güne artırıyor. Kaynak robotu operatörü olabilmek için gerekli olan; temel yazılım bilgisi, temel kaynak bilgisi ve temel makine konusunda yetenekler ise meslek liseleri çatısı altında edinilebiliyor.

    Kaynak İnspektörlüğü:

    Petrokimya endüstrisi, savunma sanayisi gibi yüksek kaliteli ana malzemelerle kaynaklı imalat yapılan ve hata oranının çok düşük olduğu sektörlerde kaynak inspektörlüğü alanında son 20 yıl içerisinde çok ciddi bir artış yaşandığı görülüyor. Yine yukarıda aktarıldığı üzere temel malzeme bilimleri, temel kaynak tekniği eğitimi gibi gereksinimleri bulunan bu mesleği öğrenmenin de en iyi yolu meslek liselerinin ilgili alanlarında eğitim görmekten geçiyor.

    Dünyanın ve Türkiye’nin günden güne nitelikli iş gücüne duyduğu ihtiyaçtaki net ve büyük artış, yukarıdaki örneklerle birleştirildiğinde meslek liselerinin iyi kariyer planlaması için doğru bir adres olduğu açıkça ortaya çıkıyor. Meslek liseleri mezunlarının devamında alacakları lisans eğitimi ile çok kısa sürede kariyer basamaklarının en üst noktalarına çıkması mevcut sanayi tablosunda izlenebilecek en akıllıca yollardan bir tanesi olarak görülüyor. Yukarıda bahsedilen değişimler ve gerçekler göz önünde bulundurulduğunda meslek liseleri mezunlarının bir lisans eğitimi almasalar bile iş bulma ve operatör, formen, yönetici gibi unvanlara erişme imkânlarının çok daha fazla olduğu ve değişimlerinin ivmesi göz önünde bulundurulduğunda bu imkanların günden güne arttığı gözlemlenebiliyor.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.