Teknoloji sektörü kadınlarla yükseliyor
Daha fazla kadın çalışanın daha fazla başarı anlamına geldiği teknoloji sektörü, kadın çalışanlarla fark yaratırken, mutlu bir çalışma ortamı vadediyor
Türkiye’nin veri merkezi Radore, kadınların teknoloji sektöründe daha çok yer alması için kadın istihdamına önem vermenin ülke ekonomisine sağlayacağı katkıya inanıyor. World Economic Forum verilerine göre, 144 ülke arasında ekonomik katılımda cinsiyet eşitliğinde Türkiye 128’inci sırada yer alıyor. Oysa McKinsey, cinsiyet eşitliği sağlanırsa 2025 yılına dek küresel ekonomiye 28 trilyon dolar katkı sağlanabileceğini tahmin ediyor. Türkiye’nin hem ekonomisini güçlendirmek hem de kadınların nitelikli işgücüne katılımını sağlamak teknoloji sektöründe pekâlâ mümkün.
Teknoloji sektörü, kadınların çalışırken mutlu olduğu alanların başında geliyor. Ülkemizde yapılan araştırmaya göre, sektörde çalışan kadınların yüzde 85’i teknoloji alanında olmaktan mutlu. Bu oran diğer sektörlere kıyasla, memnuniyet düzeyi en yüksek kadın oranının teknoloji sektöründe olduğunu gösteriyor.
Bilişim sektörünün esnek ve dinamik yapısının kadın çalışanlara istihdamda fırsat eşitliği yarattığına dikkat çeken Radore İnsan Kaynakları Müdürü Tuba Günay şunları söyledi: “Dünya çapında yapılan araştırmalar, yönetim ekibinin yüzde 30’u kadınlardan oluşan şirketlerin ortalama yüzde 15 daha fazla kâr elde edebildiğini gösteriyor. Bunun yanında teknik beceri temelli kadın çalışanlar da giderek daha fazla iş hayatında daha rol almaya başlıyor. Kadın çalışanların çoğalması ile etkin bir çoklu görev takibi, sabır, empati, duyarlılık, uyumluluk gibi konularda daha başarılı bir çalışma yaşamına doğru yol almanın mümkün olduğuna inanıyorum.”
Günay’a göre, veri merkezi gibi teknoloji temelli işlerde, kadınlar kendilerini göstererek birçok alanda fark yaratabiliyorlar. Anita Borg Enstitüsü’nün raporunda da belirlenen faydaların birkaçı şu şekilde sıralanıyor:
- Daha fazla inovasyon. Kadınların düşünme biçimi ve yeni fikir yaratma ortalaması, kompleks sorunlar karşısında çözüm bulmaları, daha değerli ve iyi ürünler ortaya çıkmasını sağlıyor.
- Daha fazla takım çalışması ve sorun çözme. İçerisinde çeşitlilik sağlanan gruplar, tek sesli guruplara kıyasla daha hızlı problem çözülmesini sağlarken, genel performansta daha iyisini sunuyorlar.
- Daha iyi yönetim ve liderlik özellikleri. Kadın liderlerin duygusal zekâsı, kapsayıcı yaklaşımları, dikkatli ve detaycı yönetim yetenekleri, sundukları alternatif fikirler ile ürettikleri katma değer fark yaratıyor.