Rüzgar enerjisinde maksimum verim için düzenli türbin şart
Rüzgar türbinlerindeki bakım ve onarım eksiklikleri, maksimum enerji verimini etkileyen temel nedenlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye ve çevre coğrafyadaki rüzgar enerjisi yatırımlarına yönelik işletme ve bakım hizmetleri sunan Ülke Enerji’nin Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar santrallerinden en yüksek verimin alınması için düzenli kanat bakımı ile türbin servis ömrünün uzatılmasının şart olduğunu belirtiyor.
Dondurucu soğuk, fırtına, yağış, yıldırım çarpması gibi hava koşulları; kurulum, taşıma, kaldırma süreçlerindeki ihmaller ve metal yorgunluğu nedeniyle rüzgar türbinlerinde oluşan hasarlar, rüzgar enerji santrallerinin verimini azaltarak enerji üretimde kesintilere yol açabiliyor. Rüzgar enerjisine yönelik hızla artan beklentinin karşılanması için rüzgar türbini bakımlarına azami önemin gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, verimin ancak kontrol, hasar tespit ve onarım hizmetlerinin sertifikalı teknisyen ve uzman teknoloji eşliğinde, düzenli ve detaylı bir şekilde yapılarak sağlanabileceğini dile getiriyor.
Kanattaki En Küçük Sorun, Türbin Ömrünü 2 Yıla Düşürebiliyor
Dünya için gitgide daha önemli hale gelen yenilenebilir enerji kaynaklarının başında rüzgar enerjisi geliyor. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin Temmuz 2018 tarihli istatistikleri, Türkiye’nin toplam kurulu rüzgar enerjisi gücünün 7 bin MW’yi aştığını gösteriyor. Buna karşılık, rüzgar türbinlerinin en küçük bileşenlerinden birinin bile zarar görmesi türbinin genel verimini azaltarak büyük oranlarda kayıplar yaratırken, bakımı zamanında yapılmamış pek çok türbin, zamanla tamamen değiştirilmeye ihtiyaç duyarak operasyonel zarar dışında maddi zararın da oluşmasına sebep oluyor.
Özellikle dışarıdan görülemeyen hasarların tespit edilememesi nedeniyle rüzgar santrallerinde zamanla büyük sorunlarla karşılaşılmaması adına türbinin hem iç hem dış yapısında detaylı çalışmaların yapılması gerekiyor. İlk başta performansı pek etkilemediği için önemsenmeyen bir çizik, türbinin durmasından kanadın türbinden ayrılmasına kadar pek çok soruna yol açabiliyor. Rüzgar santrali bakım hizmetleri ile ilgili yapılan bir çalışma, rüzgar santralleri çalışanlarının özellikle bir santralin ilk 5 yılında kanat bakımını göz ardı etmeye daha eğilimli olduğunu gösteriyor. Buna karşılık, düzenli bakım ile ömrünü ortalama 25 yıla kadar çıkartabilen rüzgar türbinleri, düzenli bakımların ihmal edilmesi nedeniyle 2 yıl içerisinde bile alarm verebiliyor.
“Rüzgar Türbinlerinin Kanat Ömrünü En Üst Düzeye Çıkartıyoruz”
Rüzgar santrallerinin maksimum oranda operasyonel ve finansal fayda sağlayabilmesi için eğitimli teknisyen, teknoloji ve ileri düzey ekipmanın bir araya geldiği bir bakım hizmetinin türbinlere mutlaka uygulanması gerektiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, “Yıllardan beri edindiğimiz tecrübe ile, değişik tiplerdeki türbin kanadı hasarlarına karşı farklı kanat bakım ve onarım hizmetleri veriyoruz. Bu hasarların doğasını inceleyerek doğru onarımın hangi şekilde yapılacağını tespit ediyor ve bu onarımı sertifikalı, eğitimli çalışan uzmanlığı, gelişmiş ekipman ve Kanat Erişim teknolojileriyle (platform, sky climber) birleştirerek uyguluyoruz. Böylece türbinlerin servis hayatını en üst seviyeye çıkartarak enerji kaybı ihtimalini en aza indiriyoruz.” sözleriyle türbin bakımının önemini ve inceliklerini dile getiriyor.