Tekfen banyoya girdi yurtdışına yayılacak
Duşakabin ve küvet üreten Src Yapı’nın yüzde 50’sine yatırım şirketi Viem’le ortak olan Murat Gigin (Tekfen), firmayı dışarıda büyütecek. Src ve Viem’in 200 milyon TL yatırım bütçesi var
Tekfen Holding Başkanı Murat Gigin, Viem Yatırım Limited şirketiyle yapı malzemeleri üreticisi SRC Yapı’nın yüzde 50’sine ortak oldu. Bu anlaşmayla SRC’nin yaptığı ihracatın daha da artırılması, yeni pazarlara girilmesi ve farklı ülkelerde üretim yapılması hedefleniyor.
Viem Yatırım Ltd, ağırlıklı enerji ve perakendecilik sektörlerine hizmet sağlayan orta ölçekli bir yatırım şirketi. Murat Gigin tarafından 1998 yılında ilk olarak Gigin Danışmanlık adıyla kuruldu. Daha sonra adını Viem olarak değiştirdi.
SRC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Sürücü, Viem Yatırım’la stratejik ve uzun vadeli bir yol arkadaşlığı kurduklarını belirterek, “Ortaklık teklifini bir yıl değerlendirdik. Sonunda çok güzel bir ortaklığa imza attık. Kurumsallaşma yönünde de önemli adımlar atıyoruz. Viem ve SRC olarak 200 milyon TL’lik yatırım bütçesi ayırdık. Türkiye’de üretilen ürünlerimizi dünyaya taşıyacağız. İhracat yaptığımız ülke sayısını artıracağız” dedi.
Bu işbirliği sonrasında gümrük harcamalarını azaltmak ve lojistik destek için Makedonya, Ukrayna, Ürdün ve Cezayir’e yatırım hazırlığında olduklarını da dile getiren Sürücü, Makedonya ile Balkan ve Avrupa ülkeleri, Ürdün ile Arap ülkeleri, Cezayir ile de Kuzey Afrika ülkeleri, Ukrayna ile de Rusya pazarında etkinliklerini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Jakuzi, küvet, duş ve masaj sistemleri üreten SRC Yapı’nın İstanbul Hadımköy’deki fabrikası bu coğrafyada bu alandaki en büyük üretim tesislerinden biri. Türkiye’deki büyük yapı marketlerin orta ve giriş seviyesindeki ürünlerinde de yüzde 80’lik paya sahip.
Yurtdışında üretim
Sürücü, 40 ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek, “Ciromuzdaki ihracatın payı yüzde 20. Pek çok ülkede varız. Bunlar arasında Fransa, Avusturya, Hindistan, İtalya, Kongo, Gana, Kore gibi ülkeler bulunuyor. Yeni ülkelere de girmek istiyoruz. Türk müteahhitlerin olduğu ülkeleri hedefliyoruz. Yeni bir ülke olarak Mozambik’e giriş planları yapıyoruz. Ortadoğu ve Balkanlarda aktifiz. Avrupa’da da etkin olmak isteğindeyiz” diye konuştu.
SRC, Avusturya’daki bir marka için de üretim hazırlığı yapıyor. Şu anda ismi açıklanmayan ünlü marka için Hadımköy tesislerinde fason üretim planlanıyor. Ayrıca Sürücü’nün verdiği bilgilere göre, Ukrayna’daki yapı market zinciri için de bu ülkede üretim yapılması planlanıyor. Yatırım bu yıl uygulamaya geçecek. Buradan da çevre ülkelere yayılma planı yapılıyor.
‘Çin’le kafa kafayayız’
Yapı malzemeleri alanında dünyada en büyük rakiplerinin Çinli markalar olduğunu da aktaran Abdurrahman Sürücü, “Üretim maliyetlerinde Çinlilerle kafa kafaya geldik. Bu bize özellikle Avrupa pazarında avantaj sağlayacak. Bunu da her şeyimizi yerli üretimle yaptığımız için sağlıyoruz. Akrilik hariç hiçbir girdimiz ithal değil. Akriliği Çinliler de ithal ediyor” açıklamasını yaptı.
Sürücü, istihdam teşviklerinin de üretim maliyetlerinin düşmesini sağladığını vurgulayarak, istihdam ettikleri kişi sayısını da 150’ye çıkardıklarını belirtti.
Ciro hedefini çok yükseltti
Abdurrahman Sürücü, gülük 4 bin 500 adet üretim kapasiteleri bulunduğunu da belirterek, “Türkiye’nin en büyük duş sistemleri ve küvet üreticisiyiz. Geçen yıl 150 milyon TL ciro yaptık. Bu yılki ciro hedefimiz ise 200 milyon TL” dedi. SRC Yapı Genel Müdür Yardımcısı Murat Semiz ise, cam sektöründe yaşadıkları sorunlar nedeniyle kendi ihtiyaçlarını çözmek için Van’daki bir cam işleme tesisini 2.5 milyon dolarlık bir yatırım bütçesiyle bünyelerine entegre ettiklerini de söyledi. Semiz, “Bu sayede yurtdışından yıllık 7 milyon dolar değerindeki cam ithalatını da durdurduk” dedi.