Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi İstanbul’da
Türkiye Üstün Zekâlı ve Dâhi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV) tarafından düzenlenen Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi İstanbul’da başladı. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen uluslararası kongreye, üstün zekâ konusunda önemli çalışmalara imza atan dünyaca ünlü isimler katıldı
İstanbul Şişli Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi’nde bugün başlayıp 9 Nisan’da sona erecek Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi; bu alanda yıllarca süren nitelikli çalışmalar yapmış, eğitim sistemleri kurmuş, fikirleriyle çığır açmış dünya çapında isimlerin yanı sıra, Türkiye’den yüzlerce akademisyen ve eğitimci uzmanın katılımıyla gerçekleşiyor.
‘Yer üstü hazinelerinin değerini bilmeyen milletler, yeraltı zenginliklerine sahip çıkamazlar’
Kongrenin açılışında konuşan TÜZDEV Genel Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, Türkiye’nin en büyük israfının ihmal edilen özel yetenekli çocuklar olduğunu belirterek, “Bu israfa dur demek ve beşeri sermayemizi kuyumcu titizliği ile işleyebilmek için, konuyu her alanda bütüncül bir yaklaşımla, disiplinler arası iş birliği yaparak ele alıyoruz” dedi. Üstün zekâlı ve yetenekli çocukların, toplumun önünü açabilecek büyük bir güç olduğunu vurgulayan Kemal Tekden şöyle devam etti: “Ülkemizin önemli bir yer üstü hazinesi olan üstün zekâlı ve yetenekli çocukların kıymetini bilmek ve bu çocukların özel eğitim ihtiyaçlarını karşılamak en büyük amacımız. Yer üstü hazinelerinin değerini bilmeyen milletler, yeraltı zenginliklerine sahip çıkamazlar. Bizler uzun yıllardır bu alanda çalışmalar yapıyor, dünyadaki gelişme ve bilimsel araştırmaları takip ediyoruz. Yerelden evrensele bilgimizi, kültürümüzü ve değerlerimizi taşıyoruz. Her yıl tekrarlayarak geleneksel hale getireceğimiz Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi’nin hedeflerimize büyük katkısı olacağına inanıyorum.”
‘Dâhi çocukların eğitimi ‘milli’ mesele olarak ele alınmalı’
Özel yeteneklilerin eğitiminde düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayan Kemal Tekden şunları söyledi: “Üstün zekalı ve dâhi çocukların eğitimi ayrıcalık değil, kesinlikle bir ihtiyaç. Bu çocuklar en iyi şartlarda; hem milli hem evrensel ölçülerde yetiştirilmeli. Tüm mücadelemiz üstün zekâlı çocukların eğitiminin ülkemizde ‘milli’ bir mesele olarak ele alınması ve bir devlet politikası haline getirilmesi içindir. Hepimiz biliyoruz ki, çocuklarını iyi eğitimden geçirip de kalkınmamış ülke yoktur. Nitelikli beyin gücü oluşturan milletler, dünya üzerinde daima güç sahibi olmuştur. Türkiye’de milli servet sayılabilecek yüz binlerce üstün zekalı/yetenekli, birkaç bin de deha potansiyelli çocuk olduğunu tahmin ediyoruz. Bu çocuklara yatırım ülkemizin en önemli stratejik projesi kabul edilmeli.”
Üstün zekâlılarla ilgili her konu masaya yatırıldı
Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi kapsamında; ‘Özel Eğitimin Türkiye’deki Tarihçesi ve Geleceği’, ‘Zirve Yetenekler’, ‘Özel Yeteneklilik, ‘Nöroçeşitlilik’, ‘Üstün ve Özel Yeteneklilerin Keşfine Yönelik Eko-Sistemik Yaklaşım’, ‘Özel Yetenekliler için Dengeli Eğitimde Yeni Bir Strateji’, ‘Çeşitli Özel Yeteneklere Sahip Çocuklarda Kesişen Faktörler: Kültür, Cinsiyet ve Gelişim’, Gerçek Problemleri Çözme’, ‘Özel Yeteneklileri ve Diğer Öğrencileri Gerçek Öğrenmeye Dahil Eden Bir Yöntem’, ‘Güney Almanya Yetenek Merkezi ve Benzerlerindeki Özel Yetenekliler Eğitimi’, ‘Beklenenden Düşük Başarı Gösteren Özel Yetenekli Öğrenciler: Teşhis ve Yaklaşım Biçimleri’, ‘Yetersiz Temsil Edilen Toplulukların Tespiti ve Geliştirilmesi’ başlıklı konuşma ve paneller gerçekleştiriliyor. Kongrede, ayrıca özel yetenekliler eğitimine yönelik atölye çalışmaları da sergileniyor.
Dünya çapında uzmanlar görüşlerini paylaştı
Pazar günü sona erecek kongreye Connecticut Üniversitesi Eğitim Psikolojisi Bölümü Profesörü ve Üstün Zekalılar ve Dahiler Ulusal Araştırma Merkezi Direktörü Joseph S.Renzulli ve ABD İnsan Gelişimi ve Öğrenimi Enstitüsü İcra Direktörü Dr. Thomas Armstrong skype aracılığıyla katılıyor. Kongrenin konuşmacıları arasında yer alan diğer isimler ise şöyle: Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Özbay, Virginia Mary ve William Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitim Merkezi Kurucu Direktörü Joyce VanTassel-Baska, Ulusal Üstün Yetenekli Çocuklar Derneği (NAGC) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Joy Lawson Davis, Üstün Yetenekliler Eğitimi Uzmanı Profesör C.June Maker, Uluslararası Yetenek Geliştirme ve Mükemmeliyet Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Heidrun Stoeger, Erlangen-Nuremberg Üniversitesi Eğitim Psikolojisi ve Araştırmaları Mükemmeliyet Merkezi Başkanı Prof. Dr. Albert Ziegler, Birleşik Krallık Bilim, Teknoloji ve Medeniyet Vakfı Başkanı Salim T S Al-Hassani ve Purdue Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nielsen Pereira.