DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Makine desteğinde yerli-ithal ayrımı yapılmamalı

    Makine desteğinde yerli-ithal ayrımı yapılmamalı
    24.12.2018
    A+
    A-

    Takım tezgahı sektöründen hükümetin ‘makine alım desteği’ projesine tam destek geldi. TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek “Bu konuda dikkat edilmesi gereken ve ihracatçımızın elini kolunu bağlayan ve ülke olarak tamamen dışa bağımlı olduğumuz bazı makine türleri bulunmakta. Desteğin yerli ve ithal olarak ayrılmaması görüşündeyiz” dedi.

    Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, hükümetin makine alımlarında üreticiye vermeyi planladığı desteğin yerinde olduğunu ancak bunun yerli ve ithal olarak ayrılmaması gerektiğini söyledi.

    Hakan Aydoğdu, özellikle ihracatçıların üretimde kullandıkları çoğu makinenin ithal olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Bu konuda dikkat edilmesi gereken ve ihracatçımızın elini kolunu bağlayan ve ülke olarak tamamen dışa bağımlı olduğumuz bazı makine türleri bulunmakta. Konuya takım tezgahları özelinde baktığımızda CNC Dik Tornalar, CNC Taşlama Tezgahları, CNC Borverkler, CNC Yatay İşleme Merkezleri, Dişli Üretim Tezgahlarının Türkiye’de üretimi yok. İhracatçı ve imalatçılar için hem maliyetleri yüksek olan hem de yüksek teknolojili üretim için kritik olan bu tip makinaların da yerli makinalar gibi değerlendirilerek desteklenmesi şarttır. Bu ürünleri ithal diye sadece yüzde 10 oranında desteklemenin üretime ve ihracatçıya negatif etkisi olmaktadır. Yapılacak olan yasal düzenlemeler sırasında bu durumun göz önüne alınması tüm üreticiler adına temennimizdir.”

    ÜRETİM ODAĞIMIZDA OLMALI

    Türkiye’nin daha güçlü ve temelleri sağlam bir ekonomi inşa etmesi için üretim sektörünün desteklenmesi gerektiğini belirten Aydoğdu “Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm üretim gücünün ve ekonomik değerlerinin sorgulanacağı önümüzdeki yıllarda, uluslararası arenadaki otomotiv, savunma ve havacılık gibi ana sektörlerdeki gelişmelere bağlı olarak üretim kapasitesini artırmış ve ihracatta hedeflerini gerçekleştirmiş bir Türkiye görmek için üretim odağımızda olmak zorundadır” dedi.

    İHRACATÇILAR KRİTİK ÖNEME SAHİP

    Bu konuda ihracatçıların kritik önem taşıdığına vurgu yapan Aydoğdu “Üretim odaklı bir ülke olmamız için de ihracata yönelik olarak faaliyet gösteren firmaları istinasız bir şekilde desteklemek zorundayız. Bu yolda, yerli üretimi desteklemek adına T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız birçok destek programı yürütmektedir. Bunlardan biri de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Sayın Hasan Büyükdede’nin açıklamış olduğu ihracatçı ve imalatçılarımızın yerli makine alımında yüzde 25, yabancı makine alımında ise yüzde 10’luk bir destek sağlanmasıdır” diye konuştu.

    YERLİYE %25, İTHALE %10 DESTEK

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, İTO’dan yaptığı açıklamada takım tezgâhları üretimini yeniden canlandırmayı amaçladıklarını belirterek “Yerli üretimi desteklemek önceliğimiz. Yerli makine alımlarında yüzde 25 fiyat avantajı uygulamayı planlıyoruz. Yabancı makinede yüzde 10, yerli makinede yüzde 25 sistemini sunduk. Arada yüzde 15’lik bir alan oluşturuldu. Bu teklif şu anda Cumhurbaşkanımızın önünde. İnşallah yılbaşına kadar bunu oturtmuş olacağız” demişti.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.