İstanbul Havalimanı yerli PC’lerle donatıldı
Türkiye’nin bilgisayar üretiminde ilk yerli malı belgesini alan Technopc, İstanbul Havalimanı’nda kullanılacak 4 bin donanım ürününü özel olarak üretti. Masaüstü, mini, tümleşik, endüstriyel ve kiosk bilgisayarlar olmak üzere 5 farklı model ürün tasarladıklarını söyleyen şirketin Yönetici Ortağı Murat Yücel, “Temel özellikleri kesintisiz ve stabil çalışabilmeleri. Özel dayanıklılığa sahipler. Enerji verimlilik özelliklerine sahip, çevreci ürünler. Ağır güvenlik testlerini başarıyla geçtiler” dedi. Yücel, yerli ürünlerle datamızın da korunacağının altını çizdi.
29 Ekim’de açılışı yapılarak ‘Dünyanın en büyük havalimanı’ olarak adını tarihe yazdıran İstanbul Havalimanı’nın tüm bilgisayarları, Türkiye’de bilgisayar üretiminde ilk yerli malı belgesine sahip olan Technopc tarafından üretildi. IGA’nın dünyada benzeri olmayan bu havalimanında kullanılacak donanımlar konusunda çok ciddi teknik üst özellikler belirleyerek seçim yaptığını anlatan şirketin Yönetici Ortağı Murat Yücel, toplam 4 bin donanım ürünün Technopc tarafından bu projeye özel olarak üretildiğini söyledi.
Datamız korunacak
Böylesine önemli bir görevi üstlendikleri için gurur duyduklarını belirten Yücel, bu projede yerli üretim bilgisayarların kullanılacak olmasından dolayı da çok mutlu olduklarının altını çizdi. Yücel, “Böylece datamız da korunacak ve bizde kalacak” dedi. İstanbul Havalimanı için masaüstü, mini, tümleşik, endüstriyel ve kiosk bilgisayarlar olmak üzere 5 farklı model ürünü tasarladıklarını anlatan Yücel, bu ürünlerin özelliklerini şöyle sıraladı: “Temel özellikleri kesintisiz ve stabil çalışabilecek üst standartlarda üretilmeleri. Enerji verimlilik özelliklerine sahip, çevreci ürünler. Özel dayanıklılığa sahip malzemeler kullanıldı. Bu sayede kesintisiz, uzun ömürlü çalışma imkanı sunuyor. Sertifikasyon olarak şu an Türkiye’deki en üst seviyede ürün kalite sertifikasyonuna sahip. Tümleşik bilgisayarlarda olan uzaktan yönetim özelliği, mini bilgisayarlarda olan teknik özellikler, endüstriyel olan sistemlerdeki dayanıklılık ve bağlantı portları rakiplerine göre çok ciddi farklar yarattı.”
En ağır güvenlik testlerinden geçti
Bu ürünlerin bankolar, pasaport geçişleri, gümrük birimleri, kiosklar, sınır geçiş sistemleri ve idari gibi İstanbul Havalimanı’nın tüm birimlerinde kullanılacağının bilgisini veren Yücel, ürünlerin güvenliği konusunda “Üretim sırasında ve sonrasında güvenlik konusunda hem yazılım hem de donanım testlerimiz oldukça ağırdır. Donanım aşamasında EMC, LVD, CE, TUV gibi sertifikalarla birlikte ISO kalite sürecinde birçok seviyede testlerden geçmeyi başardı” dedi. Ürünlerin yurt dışı örneklerine göre hem daha kaliteli hem de fiyat olarak daha rekabetçi olduğunu da anlatan Yücel, İstanbul Havalimanı’nın yapımı halen devam eden farklı baz birimlerde de proje tekliflerinin devam ettiğini söyledi. Proje kapsamında 5 yıllık bir sözleşme yapıldığını, ürünlerin her geçen gün geliştirileceğini de ifade eden Yücel, “Yerli ve milli ürünlere bu projede şans ve öncelik veren IGA Yönetimi ve IT ekibi ile iş birliğimizin uzun soluklu olacağına inanıyoruz” diye konuştu.