DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3005,886
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Annelere heyecan veren dönem: Tamamlayıcı besinlere geçiş

    Annelere heyecan veren dönem: Tamamlayıcı besinlere geçiş
    21.11.2018
    A+
    A-

    Bebek beslenmesinde tamamlayıcı gıdalara geçiş, tüm annelerin en hassas olduğu dönemlerin başında geliyor. Besin çeşitliliği, besinin verildiği zaman, miktar, yedirme şekli anneler tarafından sıklıkla sorgulanıyor. Anne sütü ile ilk 6 ayı geride bırakan bebekler, tamamlayıcı besine geçişte yumurta, peynir, sebze, meyve, et, ekmek, bulgur, kuru baklagiller ve pekmez gibi besinleri rahatlıkla tüketebiliyor. Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, tamamlayıcı besin konusunda annelere tavsiyelerde bulunuyor.

    Bebeklerin doğumdan itibaren ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini, bu süreçte su dahi vermemenin önemli olduğunu vurgulayan Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu “Altıncı aydan sonra bebeklerin besin gereksinimlerini karşılamak için anne sütü ile birlikte tamamlayıcı besinlere başlanmalı. Bebeklerin çiğneme ve konuşma kaslarının gelişimine katkıda bulunmak, ileri dönemde iyi bir beslenme alışkanlığı kazandırmak, bebeklerin sıvı tipi beslenmeden, erişkin tipi beslenmeye geçişini sağlamak amacıyla tamamlayıcı besinlere geçiş büyük önem taşıyor” dedi.

    “Tamamlayıcı besinlere geçiş için bebeğin fizyolojik yapısı hazır olmalı”

    Prof. Dr. Garipağaoğlu, tamamlayıcı besinlerin başlanabilmesi için bebeğin fizyolojik olarak böbrek, sindirim ve merkezi sinir sistemi işlevlerinin gelişmiş olması, itme refleksinin geçmiş olması, desteksiz oturması, bir başkası yemek yerken kaşığı izlemesinin önemli olduğunu belirtiyor.

    Tamamlayıcı besinlerin besleyici, uygun yapıda, çok fazla sıcak ya da soğuk olmayan, bebek tarafından kolay yenebilir olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Garipağaoğlu “6-12 ay döneminde bebeğe verilecek tamamlayıcı besinler tuzsuz ve şekersiz olmalı. Tamamlayıcı besinlerin gündüz saatlerinde, bebeğin hareketli olduğu zamanlarda verilmesi uygun olur. Az miktarda ve tek bir besin şeklinde başlanması en önemli püf noktası” diyor.

    “Bebeklere kahvaltıda yumurta, peynir ve pekmez verilebilir”

    Dokuzuncu ve on ikinci aylar arasında bebeklere öğle öğünlerinde az tuzlu, az yağlı, az salçalı, az baharatlı ev yemekleri verilebileceğini dile getiren Garipağaoğlu, “Bu dönemde sabahları kahvaltıda yumurta sarısı ile birlikte az tuzlu peynir ve 1 tatlı kaşığı pekmez de verilebilir.  Süt ürünlerinden yoğurdun evde mayalanmış olmasının tercih edilmesi faydalı olacaktır. Yumuşak yapısı ve düşük tuz oranı ile Sürmeli peynir bebek ve küçük çocukların beslenmesinde yer alabilir” dedi.

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.