Boytorun Architects’ten Türkiye’de bir ilk: Mercedes Benz Gelecek Otomotiv Dijital Showroom
Türkiye’nin farklı bölgelerinde pek çok kurumsal firmanın mimari ve iç mimari projelerine imza atan Boytorun Architects, Mercedes Benz Gelecek Otomotiv için Emaar Alışveriş Merkezi içerisinde, Türkiye’de ilk kez uygulanan “dijital mağaza” tasarımına imza attı.
Mimar Yudum Boytorun ve Mimar Semih Boytorun’un kurucusu olduğu Boytorun Architects’in Mercedes Benz Gelecek Otomotiv için Emaar Alışveriş Merkezi içerisinde tasarladığı dijital mağazada dijital devrimin tüm materyallerini projeye entegre etmiş. Türkiye’de ilk, dünyada ikinci kez uygulanan dijital showroom projesi modern ve esnek mağaza ihtiyacının tüm işlevselliklerini yerine getirmek amacıyla tasarlanmış.
Küresel otomotiv sektöründe değişen satış ve müşteri ilişkileri ihtiyaçları doğrultusunda radikal dönüşüme uğrayan satış birimi konseptini en iyi şekilde temsil eden projede masa düzeninde müşteri ağırlama kaldırılarak ayakta karşılama tercih edilmiş. Araç etrafında tüm işlevler tabletlerle gerçekleştirilirken özelliklerinin müşterinin taleplerine göre düzenlenmesiyle gerçek zamanlı müşteri deneyimi sağlanmış. Böylelikle müşterinin dikkati merkeze çekilerek olabilecek en verimli satış ve satış sonrası hizmetlerin karşılanması hedeflenmiş.
Showroomda, ilk giriş itibariyle ziyaretçiyi karşılayan dijital verilerin anlık yayınlandığı videowall, light box ve cam arkası kamufle edilmiş ekranlar gibi öğeler farklı bir dünyaya giriş hissini olabildiğince yüksek tutmak hedeflenerek uygunlanmış. Merkezde yer alan ikram bankosu müşterinin kullanımına açık olarak düşünülmüş, özel üretim mobilya ve ışık detayları ile genel proje içerisinde tam uyum hedeflenmiş. Aynı zamanda lineer oturma grupları modern görünümlü yapılarıyla müşteriye en konforlu bekleme alanı standartları sunarken aksesuar ve teşhir üniteleri ürün görünürlüğü ve kolay ulaşım hedefleri baz alınarak tasarlanmış.
“Cam kaplama bölücü duvarlar ile özel müşteri ağırlama alanlarını modern ve şık hale getirirken tüm alanda kullanılan cam malzeme ile bütünlük sağlamaya çalıştık” diyen Boytorun Architects Kurucu Ortağı Mimar Yudum Boytorun özel müşteri ağırlama mekanlarında kullanılan akustik duvar ve tavan uygulaması ile bu alanların ses yutuculuğu dolayısıyla akustik konforunu artırdıklarını dile getiriyor ve ekliyor: “Zeminde özel döküm tekniğiyle uygulanan “stone carpet” ve tamamen geri dönüşümlü malzemeden üretilmiş ahşap parke zemin uygulamaları tercih ettik. Mekan aydınlatmasında ise gün ışığını olabildiğince efektif kullanmaya gayret gösterdik ve dijital ortamda ışık hesapları yapılmış olan tüm mekan ve özellikle araç aydınlatmasında ihtiyaçlar en yüksek verimlilikte karşılanmakta. Araç ve müşteri bekleme alanları farklı aydınlatma değerleri ile birbirinden ayrılırken, kesişim noktalarında ek armatür kullanımları ile bu geçişler ideal aydınlatmayı sunabiliyor. Tüm iklimlendirme, aydınlatma, medya ve güvenlik ekipmanları otomasyon sistemine dahil edildi ve dijital showroom gereksinimlerinin tümü karşılandı.”
Alanda engelli giriş ve kullanım standartlarının tümünü sağlayan Boytorun Architects, rampa ve basamaksız geçişlerle bireylerin yaşam standartlarını en yüksek seviyede tutmuş. Mobilyalarda laminat malzemenin ileri düzey işçilikle işlenmesi ve koyu renk camla bütünlüğü estetik görünüm oluştururken, gizli kulp detayları ve ray sistemleriyle de işlevsellik sağlanmış. Mimarlar oturma gruplarında tercih ettikleri özel üretim ürünlerde konforlu kullanımı da ön planda tutmuş. Tüm detayları ileri teknoloji ürünlerle destekleyen Boytorun Architects, dijital showroom ile birlikte gelen imkanları bu projede sonuna kadar kullanmış.