DOLAR 34,5392
EURO 35,9893
ALTIN 3006,8
BIST 9549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Bir arşive ihtiyacımız var

    Bir arşive ihtiyacımız var
    15.11.2018
    A+
    A-

    Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

    Ulusal Uzun Metraj Panorama Bölümü filmlerinden ‘Bırakın Çocuk Oynasın’ filminin gösterimi Yeşil Sinema’da gerçekleştirildi. Gösterimin ardından yönetmen Atalay Taşdiken’in katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Merve Genç Kurşun üstlendi.

    ‘Bırakın Çovuk Oynasın’, Osmanlı coğrafyasında sinemanın gelişiminin izlerini süren bir belgesel. Filmin yönetmenlerinden Atalay Taşdiken yoğun bir arşiv çalışması sonucunda ciddi bir malzeme topladıklarını, ancak filmi izlenebilir bir formatta tutmak için birçok kısmı atmak durumunda kaldıklarını ifade etti.

    Filme hazırlık sürecinde sinema tarihi kitaplarındaki bazı bilgilerin yanlış olduğunu fark ettiklerini anlatan Taşdiken, yaptıkları işle sinemaya katkı sağlamak istediklerini söyledi ve ‘Mesele arşivse hiçbir şey kesinlik arz etmez. Bir sene sonra bir film, bir gazete kupürü bulursunuz ve hikâye yeniden yazılır. Bu nedenle üslupta buna dikkat ettik. Arşiv görüntüleri ile ilgili aşağı yukarı bir buçuk sene çalıştık’ dedi.

    Taşdiken sözlerine şöyle devam etti:

    ‘Bu belgeselle söylemeye çalıştığımız şeylerden biri de bizim bir arşive ihtiyacımız olduğu. Raflarda olduğunu bilmediğimiz çok önemli ürünler var. Deşifre edilmesi gereken çok fazla görüntü var. Geçmiş geçmişte kaldı ama bu andan itibaren bize ait ne kadar materyal varsa bunları korumaya almak ve bizden sonraki kuşaklara koruyup sunabilmek önemli.’

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.