Tansu Gürpınar Doğa Derneği’nin ilk Onursal Üyesi oldu
Türkiye’deki çağdaş doğa koruma çalışmalarının mimarlarından biri olan ve pek çok canlı türü ile Önemli Doğa Alanı’nın günümüze kadar korunmasını sağlayan biyolog Tansu Gürpınar Doğa Derneği’nin ilk Onursal Üyesi oldu.
Türkiye’de çağdaş doğa korumanın duayenlerinden biri kabul edilen Biyolog Tansu Gürpınar, Doğa Derneği Yönetim Kurulu kararı ile Doğa Derneği’nin ilk onursal üyesi oldu. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Jeoloji, Botanik ve Zooloji eğitimi gören Tansu Gürpınar, o yıllarda Türkiye’de yeni kurulan Milli Parklar yapılanmasında 1966 yılında çalışmaya başladı. Gürpınar’ın kuşların ve geniş anlamda biyolojik çeşitliliğin korunmasına dair emekleri sonucunda Türkiye’deki pek çok canlı türü ile Önemli Doğa Alanı koruma altına alındı ve günümüze kadar varlığını sürdürdü. Milli Parklar teşkilatındaçalıştığı süre boyunca yeni milli parkların kuruluşu,nesli tehlikede olan canlıların korunması, sulak alanların özelliklerinin belirlenmesi ve korunması, su kuşlarının ve yırtıcı kuşların izlenmesi gibi bugünün doğa koruma faaliyetlerinin de temellerini oluşturan birçok çalışma gerçekleştirdi. Bir dönem Kuş Cenneti Milli Parkı’nın da yönetimini yapan Tansu Gürpınar, gerçekleştirdiği yenilikçi uygulamalarla tepeli pelikan başta olmak üzere birçok kuş türünün sayısının artmasını sağladı.
Bugün ülkemizde nesli tehlike altında olan kelaynak, alageyik gibi türlerin yanı sıra her geçen gün azalan sulak alanların hala varlığını korumasında Tansu Gürpınar’ın erken dönemlerde gösterdiği hassasiyetinin ve çalışmalarının çok büyük etkisi bulunuyor. Türkiye doğa koruma tarihinin her aşamasında imzasına rastladığımız Gürpınar, bir doğa fotoğrafçısı olarak da değerli çalışmalara imza attı. Tansu Gürpınar’ın çektiği fotoğraflar Türkiye ve Dünya’da birçok ödül aldı.
Doğa Derneği Onursal Üyeliği unvanını kabul eden Gürpınar şunları söyledi: “Doğa Derneği Yönetim Kurulu’nun bu kararı beni çok onurlandırdı. Teşekkür ediyorum. Doğa koruma çalışmalarımı arkadaşlarımla birlikte yaptım. Bu değerli insanlarla birlikte çalışmış olduğum için kendimi şanslı hissederim. Alan koruma hizmetlerinde orman teşkilatının ve yerel halkın yaşamsal katkıları oldu. İlgili gönüllü kuruluşların desteğini hep yanımızda hissettik. Onur üyeliğini bir yerde onlar için de almış olacağım. El ve gönül birliği bir işi yoluna koymak için gereklidir. Bugün Doğa Derneği içindeki dayanışma bunun güzel bir örneğini oluşturuyor. Doğa korumada çalışan gençlerin bilgili oldukları kadar yürekli olmalarını da isterim. Kendinden emin olarak inandıkları şeye sahip çıkıp onun için gereken her şeyi yapmaları gerekir diye düşünüyorum. Bütün kaybettiklerimize rağmen hala elimizde olanlar çok güzel”.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Akın ise “Bugün Türkiye çağdaş doğa koruma tarihine baktığımızda hemen her yerde Tansu Gürpınar’ın izine rastlıyoruz. Gürpınar’ın doğa koruma çalışmalarına katkısı rakamlarla ölçülemez. Hiç şüphesiz bugün birçok kuş ve canlı türü ve Önemli Doğa Alanı onun hassasiyeti sayesinde yaşamaya devam ediyor. Tansu Gürpınar yalnızca yaptığı çalışmaların içeriği ile değil, aynı zamanda kullandığı üslup ve iyiliğe dayalı yaklaşımlarıyla da doğa korumaya gönül veren herkes için doğal bir rehberdir. Doğa Derneği, Tansu Gürpınar ve arkadaşlarının emeklerinin takipçisi olmak, onlardan öğrendiklerini geliştirmek ve gelecek kuşaklara tüm varlıklarla uyum içinde yaşadığımız bir kültürü, doğanın kültünü taşıyabilmek için çalışmaya devem edecek. Sayın Tansu Gürpınar’a Doğa Derneği’nin ilk onursal üyeliği unvanını kabul ettiği çok teşekkür ederim. Kendisine bu coğrafyada birlikte yaşadığımız kuşların ve biyolojik çeşitliliğin ve onların yaşam alanları olan Önemli Doğa Alanları’nın, miras coğrafyalarımızın korunması için verdiği emekler için şükran borçluyuz” dedi.