DOLAR 34,5471
EURO 35,9787
ALTIN 2998,547
BIST 9475,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

    Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi’ne Barselona’dan ödül…

    Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi’ne Barselona’dan ödül…
    12.11.2018
    A+
    A-

    Studio Vertebra tarafından Diyarbakır Kayapınar Belediyesi için tasarlanan “Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi” projesi, Barselona’da düzenlenen 2A Continental Architectural Awards’ta, “Geleceğin Projeleri” kategorisinde üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

    Studio Vertebra tarafından tasarlanan “Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi”, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen 2A Continental Architectural Awards’ta (2ACAA) “Geleceğin Projeleri” kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü. 2A Magazine tarafından organize edilen mimarlık ödüllerinde Asya ve Avrupa ülkelerinden katılan ve 17 farklı kategoride yarışan yüzlerce mimarlık ofisi arasından sıyrılarak önemli bir başarıya imza atan Studio Vertebra, 26 Ekim’de The Institute for Advanced Architecture of Catalonia – IAAC (Katalonya Gelişmiş Mimari Enstitüsü)’de gerçekleştirilen törenle ödülünü aldı.

    Diyarbakır mimarisine yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi, yenilikçi tasarımının yanı sıra geleneksel referansları bünyesinde taşımayı başarıyor. Diyarbakır Suriçi bölgesinin sokak-avlu ilişkisi ve kademeli dam kullanımı yapısından esinlenilen proje, ortadaki avlunun etrafında konumlanan halk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi olmak üzere iki ana yapı programından oluşuyor. Kentin geleneksel referanslarından beslenerek çeşme ve ağaç merkezli bir orta bahçe şeklinde tasarlanan bu avlu, iki yapının ana girişlerini birbirine bağlayan bir aks görevi de görüyor.

    Yapı kabuğunda kütlesel etkiyi vurgulayan iki ana malzeme kullanılmış: Suriçi “bölgesine gönderme yapan ve dış çeperde tercih edilen korten çelik malzeme, aynı zamanda yapıyı çepeçevre saran ve bazı yerlerde görsel ilişkiyi kesmemek için saydamlaşan “akıllı bir zar” olarak tasarlanmış. Tasarımın ana malzemelerinden birisi olarak ele alınan doğal taş ise, Diyarbakır geleneksel mimarisinde sıklıkla kullanılıyor. Ana kütlelerde ağırlıklı olarak doğal taş tercih edilirken cepheyi saran kabukta korten malzeme kullanılmış.

     

    YORUMLAR

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.