Nimetullah Kaya: İnşaat sektörü durursa ekonomi durur
Banka faiz ve kredi oranlarındaki artışın etkisiyle tüketicilerin yatırım yapmaktan çekindiğini belirten Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, başta demir, beton, akaryakıt olmak üzere inşaat maliyetlerindeki astronomik artışın sektörü olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Yüzlerce sektöre doğrudan ve dolaylı etkide bulunarak milyonlarca kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörü durursa ekonominin duracağına dikkat çeken Kaya, yeni düzenlemelere ve kalıcı teşviklere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Deprem gerçeği ile karşı karşıya olan Türkiye’de kentsel dönüşümün kritik önem taşıdığını hatırlatan Kaya, sektördeki kalifiye eleman sıkıntısına da değinerek mesleki eğitimlerin artırılması gerektiğini söyledi.
Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü kentsel dönüşümün de etkisiyle son yıllarda hızlı bir büyüme kaydederek ekonomik anlamda önemli bir konuma ulaştı. Sektörün sürdürülebilir bir büyümeyle ülke ekonomisine katkı sağlayabilmesi ve nitelikli konut alımının kolaylaşması için yeni düzenlemelere ve kalıcı teşviklere ihtiyaç duyulduğunu belirten Şua İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nimetullah Kaya, son dönemde inşaat maliyetlerinde ve konut kredisi faiz oranlarında yaşanan artışa dikkat çekti. Dövizdeki artış ve ekonomik dalgalanmalarla inşaat sektörünün olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Kaya, “Yüzlerce sektöre doğrudan ve dolaylı etkide bulunarak milyonlarca kişiye istihdam sağlayan inşaat sektörü durursa ekonomi durur. Bu nedenle kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları tüm sıkıntılara karşı el ele vererek sektörün büyümesi ve gelişmesi için çalışmaya devam etmeli” dedi.
Yeni düzenlemelere ve kalıcı teşviklere ihtiyaç var
Banka faiz ve kredi oranlarındaki artışın etkisiyle tüketicilerin yatırım yapmaktan çekindiğini belirten Kaya, başta demir, beton, akaryakıt olmak üzere inşaat maliyetlerindeki astronomik artışın sektörü olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu; “Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız yüksek faiz oranları nedeniyle zorluk çekerken birçok inşaat firması da sıkıntı yaşıyor. İnşaat sektörünü canlandırmak ve konut alımını kolaylaştırmak için başlatılan kampanyalar sayesinde sektörümüz kısa süreliğine de olsa hareketleniyor ancak bu hareketlilik yeterli değil. Hem ülke ekonomimiz hem de sektörümüz için yeni düzenlemelere ve kalıcı teşviklere ihtiyacımız var.”
Kentsel dönüşüm kritik düzeyde önemli
Her an deprem gerçeği ile karşı karşıya olan Türkiye’de riskli binaların yenilenmesi sürecinde kentsel dönüşümün kritik önem taşıdığını ifade eden Kaya, resmi verilere göre ülkemizde yaklaşık 20 milyonluk yapı stoğunun 7,5 milyonunun riskli durumda olduğunu hatırlattı. Bu nedenle kentsel dönüşüm çalışmalarına acilen hız verilmesi ve toplumun depreme karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, sözlerine şöyle devam etti; “Konutların deprem bilinciyle ve insan ihtiyaçlarının iyi analiz edilmesi sonucunda itina ile tasarlanması gerekiyor. Bu noktada inşaat sektörüne de önemli görevler düşüyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşanılan çarpık kentleşme ve beraberinde gelen yapısal sorunları planlı kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ortadan kaldırmak mümkün. Burada önemli olan husus yenilenecek yapıları; şehrin mimarisine uygun, her türlü teknik altyapıya sahip ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde planlanmak.”
Mesleki eğitimler ve teşvikler artmalı
İnşaat sektöründe yaşanan sorunlar arasında kalifiye eleman sıkıntısının da bulunduğunu söyleyen Nimetullah Kaya, “Her sektörde olduğu gibi inşaat sektöründe de nitelikli iş gücüne sahip olmak çok önemli. Özellikle sektörde yaşanan gelişmelere ve yeniliklere bağlı olarak yeterli bilgi ve tecrübeye sahip çalışanlara ihtiyacımız var. Bu nedenle sektördeki mesleki eğitimlerin ve teşviklerin artırılması gerektiğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.