Kuveyt Türk’ün kira sertifikalarına sağlam talep
Yurt içi ve yurt dışı sermaye piyasalarında gerçekleştirdiği kira sertifikası ihraçlarıyla kaynak çeşitliliğini artırarak sukuk piyasasında yeniliklere ve rekorlara imza atan Kuveyt Türk, geçtiğimiz günlerde talep toplamasını gerçekleştirdiği kira sertifikası ihracını, gelen 640 milyon TL’lik talep üzerine toplam 600 milyon TL olarak tamamladı.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek 2010 yılında sukuk piyasalarına giren Kuveyt Türk, bu alanda yeni rekorlara imza atmaya devam ediyor. Banka son olarak 10-11 Ekim tarihlerinde gerçekleştirdiği talep toplama sürecini 640 milyon TL’lik taleple kapattı.
Kuveyt Türk Hazine ve Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ruşen Ahmet Albayrak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Reel ekonominin sağlam bankası olarak kira sertifikaları gibi yatırım araçlarının geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına büyük önem veriyoruz. Bilindiği üzere bireysel emeklilik sektöründe 1 Ocak 2017’de yürülüğe giren Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) yaklaşık yüzde 60’lık kısmını oluşturan faizsiz fon büyüklüğü her geçen gün artıyor. Biz de Kuveyt Türk olarak hem faizsiz fonların büyümesine katkı sağlamaya devam etmek hem de piyasa yapıcısı olarak pazarın gelişmesi ve büyümesi adına sukuk ihraçlarımızı artırıyoruz. 4 Temmuz 2018’de ihracı gerçekleşen 450 milyon TL tutarındaki kira sertifikamızı gelen 640 milyon TL’lik talebe istinaden, itfa tarihi olan 12 Ekim 2018’de 600 milyon TL olarak yeniledik. Sukuk ihracınakatılan yatırımcılarımızın yaklaşık yüzde 77’si nitelikli yatırımcılardan, yüzde 23’ü ise portföy yönetim şirketleri, emeklilik fonları ve sigorta şirketleri gibi kurumsal yatırımcılardan oluşuyor. Böylece sene başından bu yana 4 milyar 390 milyon TL tutarında kira sertifikası ihracı gerçekleştirdik. Kira sertifikalarına olan ilginin gün geçtikçe artması ve yatırımcıların bankamıza olan sarsılmaz güveni bizleri mutlu ediyor” dedi.
Kuveyt Türk, bugüne dek Türk Lirası, ABD Doları (USD) ve Malezya Ringiti (MYR) gibi farklı para cinslerinde yurt içi ve yurt dışında toplamda sırasıyla 10.4 milyar TL, 1.8 milyar USD ve 800 milyon MYR kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Bunun çeşitli piyasalarda hâlihazırda dolaşımda bulunan kısmı ise 1.950 milyar TL, 1.350 milyar USD ve 800 milyon MYR olarak sıralanıyor.