Bilimsel yayınlar İTÜ’deki Bibliyometri Çalıştayı’nda değerlendirilecek
“Kişiler ya da kurumlar tarafından belirli bir alan, dönem ve bölgede üretilen yayınların ve bu yayınlar arasındaki ilişkilerin sayısal olarak analizi” olarak tanımlanan bibliyometrinin bilim dünyasında önemi her geçen gün artıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Elsevier işbirliğiyle bilim ve teknoloji politikalarının belirlenmesinde ve geliştirilmesinde önemli rol oynayan metrik çalışmaları “Bibliyometri Çalıştayı”nda ele alınacak.Çalıştay,22-23 Ekim 2018 tarihleri arasında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
A’dan Z’ye Bibliyometri
Çalıştayda, bibliyometrik analizlerin bilim dünyasına etkileri, ülkede bilim ve teknoloji politikasının geliştirilmesinde bibliyometrinin önemi, bibliyometrik analizlerin akademik çalışmalar ve akademisyenler üzerindeki etkileri, üniversitelerde öne çıkan araştırma alanları ve dünyadaki karşılaştırmaları, akademik görünürlüğü artıran büyük veri, kütüphanelerdeki bibliyometri uygulamaları, bibliyometrik analizler ve raporlar için kullanılan güncel uygulamalar gibi konular ele alınacak.
Önemli isimler söz alacak
Çalıştayın açılış konuşmasını İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın yapacak. Çalıştayda aynı zamanda İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ünal “Bibliyometrik Analiz Çalışmalarının Ar-Ge Yönetimine Etkisi”,İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A.M.Celal Şengör “Bilim Tarihi”, İTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı “Başarılı Bir Bilim İnsanı Olmak”, ULAKBİM’den Erdal Akıllı veSerpil Yetgin “Bilim Politikaları ve Bibliyometri Uygulamaları”, Edinburgh Üniversitesi Yönetim Strateji Ofisinden Kirsty Collinge “Uzman REF 2014 and REF 2019 Stratejileri”,Elsevier Strateji ve Planlama Kıdemli Müdürü Peter Darroch’tan “Bilim Politikaları”, Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Doç. Dr. Mehmet Toplu’dan Türkiye’nin Bilim ve Teknoloji Politikaları: Uluslararası Rekabet Edilebilirlik Açısından Değerlendirilmesi”, URAP’tan Dr. Murat Perit Çakır “Üniversite Sıralamalarında Bibliyometri Uygulamaları”,Universitat Politècnica de València’dan Asst. Prof. Enrique Orduna-Malea ”Google Akademik’te Ülkeler Görünür Durumda mı? Türkiye Örneği”, Çankırı Karatekin Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden Doç. Dr. Burcu Umut Zan, “Türkiye’deki Bilim Dallarının Karşılaştırmalı Bibliyometrik Analizi”başlıklı birer konuşma yapacaklar.