Az şekerli aşure yapmanın pratik yolları
Aşure ayının gelmesiyle birlikte evleri tatlı bir telaş sardı. Bakliyatların, buğdayın, baharatların, yemişlerin, meyvelerin birlikteliğiyle oluşan ve tarihinin Nuh Peygamber’e kadar gittiğine inanılan aşurenin bazı püf noktaları var. Makarna, Lütfen! e-ticaret sitesi sahibi ve Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu evinde aşure yaparak sevdiklerini mutlu edecek olanlara şu bilgileri verdi:
Aşurenin temelini buğday ve kuru bakliyatlar oluşturur. Özellikle çabuk bozulabilen ancak çokça besleyici özellik barından ürünler olan buğday ve kuru bakliyatları kullanırken dikkatli olun. Aşure yapmak için bakliyatı bir süre suda bekletin ancak süreyi çok uzun tutmayın. En fazla 8 saat yeterli olacaktır.
Buğdayı soğuk suya alarak birkaç saat pişirmeniz gerekebilir.
Kuru meyveleri en son atabilirsiniz.
Şeker kullanmak istemiyorsanız aşurenizi yaparken küçük kesilmiş kuru meyve, meyve özleri ve/ya bal kullanmayı deneyebilirsiniz.
Balı, aşure piştikten sonra eklerseniz yani soğuk kullanırsanız besin değeri kaybolmaz.
Pekmez aşurenin rengini çok koyulaştıracağından aşure yaparken tavsiye edilmez.
Kullandığınız kuru meyveleri ve yemişleri öncesinde çok iyi yıkamaya dikkat edin; üzerlerinde biriken tozdan ancak bu şekilde kurtulabilirsiniz.
Kuru meyveleri küçük küçük doğrarsanız hem daha az şeker kullanmış, hem de daha az tatlı bir aşure yapmış olursunuz.
Aşure çok faydalı!
Günlük ihtiyacımız olan protein, lif, vitamin, mineral gibi değerleri barındıran aşure faydalı olmasının yanında oldukça da kalorili. Bu yüzden şeker miktarına dikkat etmekte ve kararında tüketmekte fayda var.