Türkiye’nin Endüstri 5.0 için tüm kaynakları var
‘Bilişimciler Gelecek 5.0 Zirvesi’nde konuşan Technopc Yönetici Ortağı Murat Yücel, Endüstri 5.0’da daha akıllı üretim sistemleriyle daha ucuz maliyetle, hızlı ve hata oranı çok düşük üretim yapılabileceğini söyledi. Türkiye’nin Endüstri 5.0’da sistemin bir parçası olması gerektiğinin altını çizen Yücel, Türkiye’nin bunun için yeterli tüm kaynaklarının olduğunu bildirdi. Ayrıca, “Türk markalarının hak ettiği yere gelebilmesi için kamu ve özel sektörlerin yerli marka kullanımını arttırması, daha fazla şans vermesi gerekiyor” dedi
Bilişimciler tarafından düzenlenen, Bilişim Medyası Derneği (BMD) ve Uluslararası Sosyal Medya Derneği’nin (USMED) desteklediği ‘Bilişimciler Gelecek 5.0 Zirvesi’ Türkiye’nin dört bir yanından sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi.
Zirvede, ‘Yapay Zeka’nın Kullanılabilir Uygulamaları, Endüstri 4.0 ve Sonrası ile Bulut Bilişim ve Güvenlik gibi sektörün nabzını tutan paneller yapıldı. Etkinliğin en önemli panellerinden ‘Nesnelerin İnterneti, Blok Zinciri ile Dönüşecek Endüstriler, Robotik ve Otonom Araçlar, Savunma Sanayisi için Bilişim’ panelinde konuşma yapan Technopc Yönetici Ortağı Murat Yücel, bilişim sektörünün geçmişi ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Hata oranı düşecek
Endüstri 5.0 ile daha akıllı üretim sistemlerinin olacağını belirten Yücel, bazı işlemlerin yapay zeka tarafından sonuçlandırılacağını söyledi. Üretim, planlama, test ve değerlendirmelerin kişisel bağlantılardan çıkartılıp merkezi ve otonom bir şekilde yürütüleceğini anlatan Yücel, “Bu standart ile daha ucuz maliyetle, daha hızlı ve daha az hatalı üretim planlanıyor” dedi.
Yerli marka kullanılmalı
Türkiye’nin bu gelişmeye hazır olduğunun altını çizen Yücel, “Bu sistemlere hızlı geçiş yapacağımızı ve kısa sürede adapte olacağımızı düşünüyorum. Fakat bu sistemde kullanıcı olmanın dışında üretim ve otomasyon sistemlerine uyumlu bilgisayar donanımları, yazılımlar geliştirmek ve bunları ülkemize entegre etmek zorundayız. Bu sistemleri kimin kurduğu önemli. Bizler bu sistemin bir parçası olmalı ve bu konudaki geliştirmelerde ön sıralarda yer almalıyız. Ülkemizin her anlamda buna uygun kaynakları mevcut” yorumunu yaptı.
Ancak bu üretimin sadece yurt içine değil yurt dışına da yapılarak potansiyelinin çok çok altında bulunan Türkiye’nin bilişimdeki ihracat oranının yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Yücel, bu nedenle Ar-Ge yatırımlarının çok önemli olduğunu belirtti. Yücel, “Ayrıca, Türk markalarının hak ettiği yere gelebilmesi için kamu ve özel sektörlerin yerli marka kullanımını arttırması, daha fazla şans vermesi gerekiyor” dedi.
Bilişimde özel üretim
Technopc olarak bu konuda önemli çalışmalara imza attıklarını ve atmaya devam edeceklerini de söyleyen Yücel; yüksek seviyede dayanıklı, endüstri standartlarında bilgisayarlar, dayanıklı tabletler, panel pc’ler, araç/forklift bilgisayarları ve bunlara bağlı özel ekran ile diğer sistemleri ürettiklerini bildirdi. İş ortaklarının bu sistemlere uygun yazılımlar yaparak üretimde verimliliği arttırıcı çözümler geliştirdiklerini anlattı. Donanım kısmında kiosk, bilgi ekranları, bant bilgi sistemleri, üretim ölçüm ve süreç yönetim sistemleri de geliştirdiklerini ifade etti.