Küresel Vatandaşlık Ödülü Hamdi Ulukaya’nın
Amerika’nın en hızlı büyüyen gıda şirketlerinden Chobani’nin kurucusu Hamdi Ulukaya, New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 73. dönem görüşmeleri haftasında, ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi tarafından “Küresel Vatandaşlık Ödülü” ile onurlandırıldı. Ulukaya bu ödülü alan ilk iş insanı oldu.
Chobani’nin ve mülteciler için özel sektörü harekete geçirmeyi hedefleyen Tent Vakfı’nın kurucusu Hamdi Ulukaya, Atlantik Konseyi “Küresel Vatandaşlık Ödülü”nün sahibi oldu. 2010 yılından bu yana uluslararası arenada fark yaratan çalışmalara imza atan kişilerin onurlandırıldığı Atlantik Konseyi “Küresel Vatandaşlık Ödülü”, ilham veren başarıları ve mülteciler için üstlendiği özverili sorumluluklar nedeniyle Hamdi Ulukaya’ya verildi. Tent Vakfı’nın “Mülteciler için İş Birliği” inisiyatifi sayesinde mülteciler konusunda tüm dünyada yaratılan farkındalık ve özel sektörün kaynaklarını seferber ederek mültecilere katkıda bulunması, ödüle giden yolu açtı.
Bu ödülü almaktan onur duyduğunu belirten Ulukaya, “Her gün 44 bin insan evlerinden ayrılmak zorunda bırakılıyor. 25 milyonu aşkın mülteci çadır kamplarında, evlerinden uzakta, zor koşullarda yaşam savaşı veriyor ve bizlerin yardımını bekliyor. Bu ödülü almaktan onur ve mutluluk duyuyorum ancak bu bir kutlama değil. Ne zaman ki mülteciler kamplardan kurtulur, denizlerde can vermez ve insanlar onları sırtlarında bir yük olarak görmekten vazgeçer, işte o gün gerçekten bir kutlama yapabiliriz” dedi. Mülteci krizine çözümü sadece devletlerden ve sivil toplum örgütlerinden beklemenin gerçekçi olmadığını ve iş dünyasına büyük sorumluluk düştüğünü belirten Ulukaya, çocuklara daha iyi bir dünya bırakmak için zaman kaybetmeden kolları sıvayarak, herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.
Küresel Vatandaşlık Ödülleri etkinliği her yıl New York’ta; devletler, iş dünyası, medya ve sivil toplum kuruluşlarından etkili isimleri bir araya getiriyor. Daha önce Atlantik Konseyi “Küresel Vatandaşlık Ödülü”nü alanlar arasında eski ABD Başkanı Bill Clinton, Ürdün Kraliçesi Rania el-Abdullah, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau da bulunuyor.
Hamdi Ulukaya ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim panelde bir araya geldi
Tent Vakfı ve Dünya Bankası, New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 73. dönem görüşmeleri kapsamında, iş dünyasının mülteci krizinin çözümündeki kritik rolüne odaklanan bir etkinlik düzenledi. 2015 yılında kurulan Tent Vakfı, Hamdi Ulukaya önderliğinde dünyanın dört bir yanında yaşadıkları yerlerden zorla ayrılan insanlara, iş dünyasını harekete geçirerek destek verme amacı güdüyor. Daha önce, ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından “Mülteciler için İş Birliği” inisiyatifinin yönetimi Tent Vakfı’na devredilmişti. Kuruluşundan bu yana, Mastercard, Johnson & Johnson, Airbnb, LinkedIn, Google, Ikea, Chobani gibi 100’ü aşkın dev şirket platformun parçası oldu. Tent Vakfı ve Dünya Bankası ortaklığındaki etkinlikte ise Sodexo, Hilton, Careem, Barilla, Microsoft, Ben & Jerry’s, Ipsos, Uniqlo, Care.com gibi yeni 20 şirketin mültecilere istihdam sağlamak üzere “Tent Mülteciler için İş Birliği” inisiyatifine katıldığı duyuruldu. Hamdi Ulukaya’yla birlikte organizasyonda konuşma yapan Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, özel sektörün küresel mülteci krizinin çözümündeki rolü konulu panelde, sığınmacılar için somut katkıda bulunan şirketleri tebrik etti.
Hamdi Ulukaya aynı hafta Bloomberg Küresel İş Forumu’nda
Hamdi Ulukaya bu hafta, New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 73. dönem görüşmeleri kapsamında düzenlenen Bloomberg Küresel İş Forumu’nda da konuşmacı olacak. Dünyanın dev şirketlerini temsil eden 250’ye yakın CEO ile altı kıtadan 50 devlet başkanının katılacağı forum, küresel ticareti ve ekonomik iş birliklerini ortaklıklar yoluyla güçlendirmek, global liderlik ve teknoloji gibi konulara odaklanacak.