Nivo projelerinde yabancıya satış yüzde 30’u geçti
İstanbul’un cazibe merkezi lokasyonlarında geliştirdiği Nivo İstanbul ve Nivo Ataköy projeleriyle adından söz ettiren Nivo, dünyanın dört bir yanından gelen yabancı yatırımcılardan büyük ilgi görüyor. 2018 sonunda tamamlanması planlanan projeler en çok Suudi Arabistan’a satılırken, bunu Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri izledi. Körfez ve Arap ülkeleri dışında Kanada ve ABD’nin de içinde bulunduğu toplam 30 ülkeye satış gerçekleşti. Nivo projelerinde yabancıya satış yüzde 30’u geçti.
Gayrimenkul sektöründeki 25 yıllık deneyimiyle Türkiye’ye değer katan projelere imza atan Cathay Group, NEBA ortaklığıyla gerçekleştirdiği Nivo İstanbul ve Liderlik ortaklığıyla gerçekleştirdiği Nivo Ataköy projeleriyle dünya çapında ilgi görüyor. Nivo’dan yapılan açıklamaya göre; bugüne kadar aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Norveç, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin bulunduğu 30 ülkeden gelen yabancı yatırımcıya satış gerçekleşti.
Yabancıya satış yüzde 33.6’yı buldu
Adetsel bazda en çok satış Suudi Arabistan’a gerçekleştirilirken Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Suriye ve Yemen şeklinde sıralama devam etti. Körfez ve Arap ülkeleri dışında en çok satış Kanada’ya gerçekleşti. Bugüne kadarki 542 adet satışın 182 adeti yabancı yatırımcılara gerçekleşti. Nivo projelerinde yabancıya satış yüzde 30’u geçti.
Döviz girdisi sağlıyoruz
Cathay Group Genel Müdürü Okan Süha Yıldırım Türkiye için yarattıkları yüksek katma değeri önümüzdeki dönemde artırarak sürdürme gayretinde olduklarını belirterek, “Satış ofislerimizdeki genç ve dinamik ekiplerimizin yanı sıra ülke ekonomisine kazandıracağımız döviz girdisini yükseltmek için dünyaca bilinen yabancı acentelerle çalışıyor ve onlarla olan iş birliklerimizi güçlendiriyoruz. Dünya genelinde kabul görmüş hemen hemen tüm önemli fuarlarda yer almaya çalışıyoruz” dedi.
Türkiye’ye yabancı yatırımcı ilgisi artıyor
Türkiye’nin güçlü ekonomi alt yapısı sayesinde yaşadığı zor günleri atlatacağına inandığını belirten Yıldırım, “Yabancılara yapılan konut satışları, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 129,6 artarak 3 bin 866 oldu. Bu alanda ilk sırada bin 141 konut satışıyla İstanbul bulunurken, bu ili 675 satışla Antalya, 307 satışla Bursa, 305 satışla Ankara ve 263 satışla Yalova izledi. Ağustos ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 944 konut satın aldı. Bu ayda İran vatandaşları 394, Suudi Arabistan vatandaşları 275, Kuveyt vatandaşları 271, Rusya vatandaşları 192 konut edindi. Bu talebin artarak devam etmesi için sektör olarak yatırım için gelen yabancıya sunum yapabilecek yeterlilikte ekipler hazırlamamız gerekiyor. Cathay Group olarak sektörün öncü markalarından olmanın verdiği sorumlulukla üzerimize düşeni yapıyoruz. Ülkemizdeki tüm gayrimenkul firmalarının benzer çalışmalar içinde yer almaları kendi menfaatlerine olduğu kadar ülkemizin vizyon ve tanıtımına da katkı sunacağına inanıyorum” dedi.
6 milyar dolarlık kaynak sağlanır
Hükümetin 2017’den itibaren sektörü rahatlatacak birçok hamle yaptığına dikkat çeken Yıldırım, “Sektörümüzün talebi karşılıksız kalmadı. Konut alan yabancıya vatandaşlık için uygulanan 1 milyon dolarlık sınır 250 bin dolara çekildi. Bu sayede 6 milyar dolar kaynak sağlanması bekleniyor. Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak amacıyla yapılan bu değişikliğin gayrimenkul sektörüne canlılık kazandıracağına eminiz. Başta İstanbul olmak üzere yabancılara yapılan konut satışlarının artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
Yabancı yatırımcı tapuyu beklememeli
Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü; “Sektörümüzün bu konudaki eksiklerinden biri de gayrimenkul yatırımını yapan kişinin vatandaşlık hakkı için tapu çıkana kadar bekletilmesi olduğunu düşünüyorum. Özellikle proje üzerinden satış yapan firmaları tercih eden yatırımcılar için tapu çıkartma süresi uzayabiliyor. Bu durum da yatırımcının geri çekilmesine neden oluyor. Bu konuda önerimiz yabancı yatırımcının gayrimenkul şirketine ödemeyi yapmasıyla eş zamanlı olarak vatandaşlık hakkının verilmesi yönünde.
Yabancıya satış ihracat sayılmalı
Ayrıca yabancıya satılan gayrimenkulün ihracat kalemi olarak görülmemesi de biz sektör oyuncularının omzuna ekstra bir yük bindiriyor. KDV indirimi gibi ihraç ürünleri üretenlere gösterilen toleransın bizlere de gösterilmesi sektörümüzün önünün açılması için önemli bir fırsat diye düşünüyoruz. Yine ülkemizde organize edeceğimiz dünya çapında yatırımcıların ilgisini çekecek fuarlar, davetler ve çeşitli tanıtım etkinlikleri de sektörümüzü güçlendirecek diğer hamleler olarak ön plana çıkıyor.”