Türkiye Takım Tezgahları sektörünün yılsonu hedefi 1.3 milyar dolar ciro
Savunma sanayisinde kullanılacak araç, ekipman ve yedek parçaları üretebilmek için takım tezgahlarının tümüne ve robotik sistemlere ihtiyaç duyulmakta. Bu bileşenlerin biri eksik olduğunda ise savunma sanayisi için üretim yapabilmek neredeyse imkansız bir hal alıyor. Otomotiv gibi savunma sanayisinin de ülke ekonomisi için itici bir güç olduğunu söyleyen TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, bu sektörlerin üretimi için yapıtaşı olan takım tezgahları sektörünün yılsonu hedefinin yüzde 10’luk bir büyüme ile 1.3 milyar dolarlık hacme ulaşmasınıbeklediklerini aktardı.
Üretim için takım tezgahlarının kullanıldığı Türkiye sanayisinin olmazsa olmazı olan savunma ve otomotiv sektörünün yanı sıra tüm kara taşıtları, beyaz eşya, havacılık ve uzay, gemi inşa, makina ve teçhizat, demiryolu taşıtları ve metal eşya sanayisi 2017 yılını yaklaşık 53 milyar ABD doları büyüklükle kapattı. Sanayinin lokomotifi olan takım tezgahlarının bu sektörlerde yarattığı kullanım değeri ise yıllık yaklaşık 15 milyar ABD dolarına ulaştı. Rakamlara bakarak yerli üretimin hızla büyümeye ve gelişmeye devam edebilmesi için çarpan etkisi yaratan takım tezgahları sektörünün büyümesi ve gelişimini sürdürmesinin mutlaka desteklenmesi gerektiğine inandıklarını söyleyen Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, “Bu sayede Türkiye sanayisinin yarattığı katma değer katlanarak artacaktır” dedi.
“Savunma sanayisi ekonominin itici gücü”
Savunma sanayisinde kullanılacak araç, ekipman ve yedek parçaları üretebilmek için takım tezgahlarının tümüne ve robotik sistemlere ihtiyaç duyulduğunu aktaran Aydoğdu, bu bileşenlerin biri eksik olduğunda savunma sanayisi için üretim yapabilmenin neredeyse imkansız bir hal aldığını söyledi. Aydoğdu, “Takım tezgahları sektörünü bir bütün olarak ele aldığımızda, savunma sanayisinin gelişimini ve hacmini büyüttüğünden, bu sektörün de otomotiv sektörü gibi ekonominin itici gücü olmasına katkı sağlamaktadır. Üretim sektörlerinin gelişimi ve büyümesi ile Türkiye’de üretilen takım tezgahlarının hem sayısı hem de kalitesinde artış yaşanacaktır. Bununla birlikte yerli üretim olan takım tezgahlarının tamamlayıcı ekipmanlarının üretimide ihtiyaçlar doğrultusunda gelişme göstermektedir. Tüm üretim sektörlerinde sürdürülen yerlileşme hamlesi ile 2018 yılında sektörümüzdeki büyümenin 1,3 milyar dolara ulaşarak, cirosal anlamda yüzde 10 artış göstereceğini öngörüyoruz” dedi. Öte yandan Aydoğdu, “Savunma sanayisi araçlarının şasesinden kaportasına, motorundan ateşleme sistemine, zırhından elektronik sistemlerine kadar neredeyse tüm aksamlarının üretimi için ya direkt olarak takım tezgahlarına ya da takım tezgahları ile üretilmesi gereken diğer makina ve ekipmanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Günümüz sanayisinde takım tezgahları ile robotların birlikte çalıştığını da göz önüne alırsak montaj hatlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz” dedi.
Savunma sanayisinin önde gelen üretimleri olan Atak Helikopteri, Altay Tankı, Hürjet, İnsansız Hava Araçları (İHA ve SİHA), gemiler, UMTAS, OMTAS, Cirit gibi Füze ve Savunma Sistemleri, Piyade Tüfeği, Aselsan, Roketsan, TAI tarafından geliştirilen hava/kara/deniz savunma sistemleri ve radarlar, Uydu ve Telekomünikasyon Sistemleri, sonar sistemleri, lazer güdümlü savunma sistemleri ve bunlar gibi ismini sayamadığımız onlarca savunma ve havacılık alanındaki yerli üretim olan araç ve sistemlerin doğrudan ve/veya dolaylı olarak takım tezgahları ile üretildiğinin altını çizen TİAD Başkanı Hakan Aydoğdu, sektörünün, savunma sanayi üretimi için birinci derece önem taşıdığını hatta olmazsa olmaz olduğunu söyledi.
Savunma sanayisi için büyük önem taşıyan sektörün fuarını yapmaktan mutluluk ve onur duyduklarını belirten TÜYAP Fuar ve Fuarcılık Hizmetleri Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın geçtiğimiz yıla göre yüzde 12 büyüme sinyali verdiğini söyledi. MAKTEK’in sektörün buluşma platformu olduğunu paylaşan Ersözlü, fuarın tüm sektörü 15 salonda toplam 124 bin metrekarelik alanda bir araya getireceğini ve yaklaşık 1 milyar dolarlık iş hacmi sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Ersözlü, “MAKTEK, 1.000’i aşkın firma ve firma temsilciliğini sektör profesyonelleriyle buluşturacak. 70 ülkeden 60 bin ziyaretçinin yanı sıra Çin ve Tayvan gibi milli katılımlara ek olarak Almanya, Rusya, İtalya ve Hindistan başta olmak üzere uluslararası katılımcılara ev sahipliği yapacak fuar; yurt dışından gelecek kamu ve sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticilerini de ziyaretçi olarak ağırlayacak” dedi.
2-7 Ekim 2018 tarihlerinde düzenlenecek olan MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı’nda takım tezgahları, metal-sac işleme makineleri, tutucular-kesici takımlar, kalite kontrol-ölçüm sistemleri, CAD/CAM, PLM yazılımları ve üretim teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren katılımcılar yer alacak.