Çizgi dünyasının yaratıcıları ve çağdaş sanatçılar İCAF’ta buluştu
Dream Sales Machine tarafından 07–09 Eylül 2018 tarihleri arasında St. Joseph Tesisleri Club Quartier ve Moda All Saints Kilisesi‘nde düzenlenen İstanbul Comics and Art Festival [İCAF], bu yıl 10.000‘in üzerinde sanatseverin katılımıyla tamamlandı.
“Kimlik“ temasıyla düzenlenen İstanbul Comics and Art Festival, bu yıl binlerce sanatseverin akınına uğradı. 64 markanın ve 50 standın yer aldığı festival, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu tarafından da ziyaret edildi.
Şehrin en renkli festivali
İstanbul Comics and Art Festival (İCAF), kamusal alan enstalasyonları, çizgi roman ve illüstrasyon stand ve sergileri, canlı graffiti çalışmaları, katılıma açık atölyeleri, sanatçı katılımlı seminerleri, karikatürist, çizgi romancı ve sanatçı katılımlı söyleşileri, konserleri, animasyon film gösterimleri, şehre ve hayata ilişkin çizgi dünyası ve farklı sanat disiplinleri üzerinden yaratıcı deneyim alanlarıyla bu yıl yine birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yaptı.
Kadıköy sokakları ‘hack‘lendi
Festival bu yıl ilk kez “Urban Hacking“ projesiyle Kadıköy sokaklarına da taştı. Çağdaş sanat üretimleriyle tanınan sanatçı ve tasarımcılar tasarımcılar Ayça Ceylan, Duygu Kanadıkırık, Elif Atmaca, Cem Demirci&Gizem Akgönül, Inez Piso, Merve Şendil, Onaranlar Kulübü, Rafet Arslan, Ragıp Basmazölmez ve Sebahat Karcı kamusal alanlara üç boyutlu sanatsal müdahalelerde bulundu.
Atölyelerde sanatsal çalışmalar
Çizgi roman dükkanları, karikatür dergileri, fanzinler, bağımsız yayınlar, dijital deneyim alanı ve life style markaların renk kattığı festival, bu yıl yine yoğun ilgi gören atölye çalışmalarına sahne oldu. Festivalin atölye çalışmaları arasında Kendi Kahramanını Tasarla, Manga Atölyesi, Çizgi Roman Atölyesi, Çizgi Romanda Üretkenlik Atölyesi, Çizgi Romanda Diyalog Atölyesi, Flipbook Aminasyon ve Animasyona Giriş Atölyesi, İllüstrasyon Atölyesi, Maske Atölyesi, Kendi Dövmeni Tasarla, Stencil Atölyesi, Kolaj Atölyesi, Warhammer Atölyesi, Genç Mühendislerle Lego Atölyesi, Yaratıcılık Atölyesi, Yaratıcı Ürün Tasarımı Atölyesi, Stop Motion Atölyesi, Çizgiyle Kendimi Nasıl Anlatabilirim Atölyesi, Linolyum Baskı Atölyesi, Fanzin Atölyesi gibi yaratıcı etkinlikler yer aldı.
Graffiti alanında 4 kadın sanatçı
İstanbul Comics and Art Festival‘in graffiti alanı bu yıl Sinem Yıldırım, Gamze Yalçın, Fulya Hocaoğlu ve Afganistanlı sokak sanatçısı, akademisyen Shamsia Hassani olmak üzere 4 kadın graffiti sanatçısını ağırladı, üç gün boyunca canlı graffiti çalışmalarına ev sahipliği yaptı. Afganistanlı sokak sanatçısı Shamsia Hassani, söyleşisi ve üç gün boyunca festival alanında gerçekleştirdiği mural çalışmasıyla alanda yer aldı.
İllüstrasyonla albüm kapağı tasarımı
Festivalde yer alan “Albüm Kapakları Sergisi“, yerli grupların illüstrasyonla tasarlanmış albüm kapakları arşivi üzerinden müziğin görselleşme sürecine odaklandı. Sergi kapsamında 3 yerli müzik grubu In Hoodies, The Ringo Jets ve Ağaçkakan‘ın daha önce yayınlanmamış birer parçası katılımcılar tarafından dinlendi ve atölye çalışmalarıyla albüm kapakları tasarlandı. Tasarlanan kapaklar 20‘şer adet olmak üzere ICAF Special Edition olarak CD veya plak formatında basılacak, Kadıköy‘de düzenlenecek sergi kapsamında satışa sunulacak.
Sanat dolu söyleşiler
Festivalin zengin söyleşi programında ise Devrim Kunter, Tan Kemal Genç, Berat İlk, Notan Comics‘ten Tolga Hırşova ve Erinç Karğan, Cem Güventürk, Bülent Üstün, Geekyapar ekibi, sanatçı platformu Krüw ekibi, İlkay Alikaya ve Can Evrenol, Radyo Eksen programcıları Gülşah Güray, Hakan Tamar, Kaan Sezyum ve Ketche, Afganistanlı sokak sanatçısı, akademisyen Shamsia Hassani, Somon ve Rakun, Ağaçkakan, In Hoodies, The Ringo Jets, Sedat Girgin, Deniz Beşer ve Urban Hacking sanatçıları yer aldı.
Bu yılın İCAF sahnesinde alternatif müzik temsilcisi gruplar ve DJ‘ler de sahne aldı.